Pretraga

Hrvatska sveučilišta imaju jednu rektoricu i na četirima najvećim samo je 21 dekanica, a 62 dekana

A- A+

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježava se 11. veljače, s namjerom prepoznavanja uloge žena i djevojaka u STEM područjima znanosti. Iako naša sveučilišta i fakulteti broje više studentica od studenata, na čelnim je mjestima situacija potpuno drukčija. Imamo tek jednu rektoricu čiji se drugi mandat približava kraju. Na čelnim pozicijama fakulteta, akademija i odsjeka u četiri najveća sveučilišna grada tek je 21 žena, dok je muškaraca 62.

hrvatski rektori i rektorica

Rektorica i rektori četiri najveća hrvatska sveučilišta | foto: srednja.hr, privatna arhiva, YouTube, Unsplash

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u prošloj akademskoj godini od ukupnog broja upisanih na visoka učilišta većina, 57,9 posto, studentice. Budući da se 11. veljače obilježava kao Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, provjerili smo kakvo je stanje po spolu na čelnim pozicijama naših sveučilišta i fakulteta. Iako je na njima upisano više studentica nego studenata, na čelnim pozicijama situacija se u potpunosti mijenja.

Na Sveučilištu u Zagrebu tek šest dekanica, a dekana 28

Od devet javnih sveučilišta u Hrvatskoj samo jednim upravlja žena. Jedina trenutna rektorica u Hrvatskoj jest Snježana Prijić-Samaržija. No, trenutno joj je to drugi mandat koji završava sljedeće, 2025. godine. Na svim drugim javnim sveučilištima upravlja rektor. Sveučilište u Dubrovniku trenutno je u postupku za izbora rektora, a do promjene će doći jer trenutnom rektoru Nikši Burumu završava drugi mandat. Vladu Gubercu, rektoru Sveučilišta J. J. Strossmayera također u 2025. završava drugi mandat, dok će Dragan Ljutić na čelu splitskog Sveučilišta biti do 2026. godine.

Kada pogledamo privatna sveučilišta, ni tu situacija nije bolja. Hrvatskim katoličkim sveučilištem upravlja Željko Tanjić, Libertasom Ivo Andrijanić, VERN-om Vlatko Cvrtila, a Algebrom Mislav Balković. Dakle, ni jedna žena. Valja spomenuti i da je krajem 2023. godine na Sveučilištu obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’ za rektora Sveučilišta izabran Ivica Lučić, gdje je ranije privremena rektorica bila Ivana Čuković Bagić.

Sveučilište u Zagrebu broji trideset i četiri sastavnice, od čega su tri umjetničke akademije, a ostalo fakulteti. Žene upravljaju tek na njih šest, što znači da je dekana na zagrebačkom sveučilištu 28. Tako Ekonomski fakultet u Zagrebu ima dekanicu Sanju Sever Mališ. Ona je prva dekanica Ekonomskog u Zagrebu i u tijeku joj je prvi mandat sve do 2025. godine. Na čelu Fakulteta organizacije i informatike je Marina Klačmer Čalopa. Ona je, kako smo pisali, sa svojim prvim mandatom krenula u 2023. godini.

Dekanica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta je Jasmina Lovrić. Stomatološkim fakultetom upravlja Zrinka Tarle i to u svom drugom mandatu koji završava ove godine. Na čelu Tekstilno-tehnološkog fakulteta je Anica Hursa Šajatović koja je drugi puta na to mjesto izabrana 2023. godine. Trenutna privremena dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta je Branka Levaj.

Izdvojeni članak
udžbenici povijesti

Koliko se o ženskim pravima i feminizmu govori u hrvatskim školama? ‘Žene su preuzele vodstvo nad konjima’

Najbolja situacija je u Rijeci, tamo je 38 posto dekanica

Sveučilište u Splitu ima šesnaest sastavnica, od čega jedanaest fakulteta, četiri sveučilišna odjela i jednu umjetničku akademiju. Na čelu sastavnica ukupno su četiri žene, a 12 muškaraca. Tako je dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu Ina Reić Ercegovac sada u svom prvom mandatu do 2026. godine. Dekanica Umjetničke akademije u Splitu je Miona Miliša i na toj poziciji bit će barem do 2026. godine. Pročelnica Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu je Maja Krželj, a vršiteljica dužnosti pročelnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija je Irena Drmić Hofman.

Na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku postoji 17 sastavnica – 13 fakulteta, jedna umjetnička akademija i tri odjela. Na njihovim čelnim pozicijama je pet žena, a 12 muškaraca. Na čelu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti je Emina Berbić Kolar i na toj poziciji bit će barem do 2025. godine. Dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek je Vesnica Mlinarević, a dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku je Helena Sablić Tomić. Pročelnica Odjela za biologiju je Tanja Žuna Pfeiffer, a Odjela za kemiju Elvira Kovač-Andrić.

Na Sveučilištu u Rijeci postoji 16 sastavnica, od čega je 13 fakulteta, jedna umjetnička akademija i dva odjela. Na čelu tih sastavnica je šest žena, što je u postotku najviše žena na čelnim pozicijama od naših četiri najvećih sveučilišta. Muškaraca je, dakle, desetorica. Dekanica Fakulteta dentalne medicine je Sonja Pezelj Ribarić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Daniela Malnar, a dekanica Pomorskog fakulteta je Ana Perić Hadžić. Dekanica Fakulteta za fiziku je Rajka Jurdana Šepić, dok je dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Marina Ivašić Kos. Pročelnica Odjela za biotehnologiju je Miranda Mladinić Pejatović.


Povodom Dana žena u znanosti, u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) provodimo nagradni natječaj. Tražimo najinspirativnije priče učenica i studentica koje vole znanost, a najbolje ćemo nagraditi! Dijelimo vaučere u vrijednosti od 300 €, 200 € i 100 €, kao i godišnju pretplatu na portal srednja.hr. Pravila natječaja i link za prijavu pronađite ovdje.