Pretraga

Rektor o uhićenjima na Geodetskom fakultetu: ‘To vam je isto kao da se nešto dogodi u nekoj obitelji’

A- A+

Na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zagrebu rektor Stjepan Lakušić komentirao je uhićenja bivšeg dekana i profesora Geodetskog fakulteta. Rekao je da je poznavao dekana te da je njegova želja bila unaprjeđenje sustava i da mu je žao. Situaciju je usporedio s primjerom kada se nešto loše dogodi u obitelji. Dodao je da će nastavnici u pritvoru biti zamijenjeni mladim nastavnicima s tih katedri i da obrazovni sustav neće patiti.

stjepan lakušić

Zagrebački rektor Stjepan Lakušić | foto: srednja.hr

Nakon obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu novinari su rektora Stjepana Lakušića priupitali o današnjim uhićenjima na Geodetskom fakultetu, prenosi N1. Kao što smo pisali, čak 29 osumnjičenika uhićeno je u istrazi, a među njima su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

‘Ja sam poznavao dekana, znam da je njegova želja bilo unaprjeđenje sustava’

– Tu sam informaciju čuo oko 10 sati. Nastavnici koji su u pritvoru bit će zamijenjeni s mladim nastavnicima s tih katedri tako da obrazovni sustav neće patiti. Je li to ljaga? Svaki takav događaj je udarac na Sveučilište, jedino moramo čekati da cijeli proces završi. To vam je isto kao da se nešto dogodi u nekoj obitelji. Kad je neki član u poziciji u kojoj su sada kolege s Geodezije, uvijek vam je žao. Ja sam poznavao dekana, znam da je njegova želja bilo unaprjeđenje sustava, kazao je Lakušić.

Nastavio je da će se pokazati je li istinito sve što se bivšem dekanu stavlja na teret. Napomenuo je da Sveučilište nije pisao projekt ni sudjelovao u njemu te da je na drugima da ustanove je li bilo propusta.

Izdvojeni članak
Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan i profesor iz Zagreba osumnjičeni za manipulaciju u čak 28 nabava: Ovo su detalji

‘Ako je nešto bilo, to osuđujemo’

– Dugo će vremena proći dok se takve informacije pokažu točnima ili krivima. Uvijek onaj trag koji ostane je neizbrisiv. Sveučilište je veliko. Naravno da osuđujemo ako su bilo kakve aktivnosti bile nepravilne. Ako je nešto bilo, to osuđujemo, zaključio je Lakušić.

Slučaj je na Danu Sveučilišta u Zagrebu komentirao i predsjednik Zoran Milanović. Kako piše HRT, Milanović tada još nije čuo za taj slučaj, no rekao je da ako je to istina onda ‘nisu normalni’.

– Mislim, jahte, za Geodetski fakultet, što, za istraživanje zemljane kore, za bušenje Jadrana? Tko to radi, zapitao se Milanović.

Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) danas je objavio detalje akcije u kojoj je prema njihovom nalogu policija uhitila 29 osoba zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pod sumnjom je i jedno trgovačko društvo. Među ostalim, bivšeg dekana i profesora sumnjiči se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave, kroz koje su i sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: