Pretraga

Sveučilište u Zagrebu petu godinu zaredom Borasu dodijelilo novac: Ovog mu je puta odobren najviši iznos u kategoriji

A- A+

Sveučilište u Zagrebu petu je godinu zaredom svojem vlastitom rektoru dodijelilo novac za istraživački rad. Damir Boras nedavnom je odlukom Senata o raspodjeli namjenskih sredstava za znanstvenu djelatnost dobio nešto više od 66 tisuća kuna, što je u toj kategoriji ujedno i najviši iznos. Podsjetimo, rektor je od 2014. godine, odnosno otkad je postao rektor, od svojeg Sveučilišta dobivao pozamašne iznose. Neke od odluka je čak i sam potpisao, ali javno tvrdi kako tu nema sukoba interesa.

Rektor Damir Boras | Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Na posljednjoj sjednici Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluke o raspodjeli sredstava za namjensko financiranje znanstvene djelatnosti. Ono što ne čudi jest da se u jednoj od kategorija među znanstvenicima kojima su financije odobrene našao i sam rektor Damir Boras. Sveučilište mu je dodijelilo 66 tisuća kuna, što je u toj kategoriji najviši dodijeljeni iznos.

Odluku potpisao prorektor Judaš

Izdvojeni članak

Rektor Boras ne želi reći za koji je istraživački projekt dobio novac

Na posljednjoj sjednici Senata donesene su tri različite odluke o raspodjeli financija, a u jednoj od njih, koja se ticala interdisciplinarnog područja i projekata izravno priavljenih preko Sveučilišta, našao se rektor. Zanimljivo je da je upravo tu odluku, kojom se Borasu dodjeljuje novac, potpisao njegov prorektor Miloš Judaš, dok je Boras svoj potpis stavio na ostale dvije.

Podsjetimo, Borasu je ovo peta godina zaredom da su mu odobrena financijska sredstva Sveučilišta za znanstvenu djelatnost. U 2014. dobio je 60.000 kuna, godinu kasnije 58.460, u 2016. 68.500, a prošlu godinu 51.500 kuna. Prije dvije godine dospio je u javnost jer je tada kao rektor i potpisao odluku kojom, između ostalog, samom sebi dodjeljuje novac pa su ga prozivali za sukob interesa. No, tada je rekao kako je ponosan što još i dalje dobiva sredstva i kako se ne radi o sukobu interesa jer je to odluka Senata. Zanimalo nas je i za koji je projekt dobio novac ove godine pa smo mu poslali upit, a njegov odgovor ćemo objaviti po primitku.

Međutim, prošle i ove godine došlo je do promjene pa rektor više ne stavlja svoj potpis na takve odluke već to, pour ordre rektora, radi prorektor Miloš Judaš.

[scribd id=379678347 key=key-3gUwMaDGIJ535BMj3StB mode=scroll]