Pretraga

Svjetski je dan oralnog zdravlja: Studenti u Zagrebu imaju pravo na besplatni stomatološki pregled

A- A+

Svake se godine 20. ožujka obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja. Nije novost da je u Hrvatskoj stanje po tom pitanju poprilično loše, a kako bi se tome doskočilo studenti koji studiraju u Zagrebu i čiji matični zubar nije u glavnom gradu, imaju pravo na besplatni stomatološki pregled na Stomatološkom fakultetu sve do 9. lipnja 2023. godine.

zubar u ordinaciji i pacijent na stolici

Foto: Pexels

Na konferenciji povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su rezultati Nacionalnog programa ‘Zubna putovnica’, koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa, pokazali vrlo dobre rezultate.

– Svakodnevno provodimo nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama tijekom kojeg smo ostvarili značajan uspjeh – smanjili smo KEP indeks, koji je inače akronim za karijes, ekstrakciju i plombu te služi praćenju učestalosti karijesa kod djece i mladih. Nakon provođenja programa KEP indeks je pao sa 4,1 na 2.1, dok je prosjek u Europskoj uniji 1,5, izjavio je Beroš.

 

‘Djeca dolaskom kući upozoravaju svoje roditelje ili stariju braću i sestre kako ispravno četkati zube’

Dodao je i kako brojke pokazuju da još uvijek ima prostora za napredak, ali da je Hrvatska na dobrom putu što se tiče prevencije pojave karijesa u Hrvatskoj.

– Zubna putovnica i nadzirano četkanje zubi pokazali su još jednu važnu stvar, da uistinu premošćuje granice s mlađih na starije generacije tako da djeca dolaskom kući upozoravaju svoje roditelje ili stariju braću i sestre kako ispravno četkati zube, navodi ministar.

‘Zubna putovnica’ proširit će se i na starije dobne skupine, odnosno na osobe od 15 do 30 godina, kao i na one starije od 65 te je u sljedećoj fazi važno i pravovremeno otkriti i poboljšati ishode liječenja oralnog karcinoma.

Izdvojeni članak

Pitali smo vas koliko često perete zube, dio rezultata pomalo je zabrinjavajuć

Djevojčice češće peru zube od dječaka

Prema podacima međunarodnog istraživanja o zdravstvom ponašanju učenika, 2022. godine dva i više puta dnevno zube četka 60 posto dječaka u dobi 11 godina, 56 posto dječaka u dobi 13 godina i  57 posto mladića u dobi od 15 godina. Isto se donosi na 74 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 76 posto djevojčica u dobi od 13 godina i 77 posto djevojaka u dobi od 15 godina, objavio je HZJZ.

– Od 2002. do 2022. godine zamjećuje se nekoliko trendova: porast četkanja zubi među učenicima i učenicama u dobi 11, 13 i 15 godina za 10 do 20 posto. Djevojčice češće peru zube za 10 do 20 posto nego dječaci u sve tri dobe skupine. Kod djevojčica četkanje zubi raste porastom dobi pa djevojke u dobi od 15 godina češće četkaju zube od djevojčica u dobi 11 i 13 godina, dok dječaci najčešće peru zube u dobi od 11 godine a rjeđe u dobi od 13 i 15 godina. Prema ovim podacima za 2018. godinu Hrvatska se smjestila nešto ispod sredine ljestvice 45 zemalja uključenih u istraživanje. Zbog porasta od 2018. do 2022. godine možemo očekivati da ćemo se s podacima za 2022. godinu, kada budu na raspolaganju za druge zemlje, još nešto bolje pozicionirati, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin.

Izdvojeni članak

Naše znanstvenice razvile novi biomaterijal za brže zacjeljivanje nakon vađenja zuba

Studenti nisu iz Zagreba, ali ondje studiraju, imaju pravo na besplatan stomatološki pregled

Kako bi se stanje vezano uz oralno zdravlje još više poboljšalo, na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu projekta Zdravo sveučilište studenti čiji je matični zubar u drugom gradu, a oni studiraju u Zagrebu, imaju pravo na besplatan stomatološki pregled. Studenti se samo moraju javiti na mailove studentima Zdravog sveučilišta za termin kada žele obaviti pregled na Stomatološkom fakultetu.

Pripazite – svake se godine mijenjaju mailovi za naručivanje

– Potrebna vam je samo D1 uputnica primarnog stomatologa koja treba biti naslovljena na Kliniku za stomatologiju, Gundulićeva ul. 5, Zavod za dentalnu patologiju i endodonciju te dopunska ili zdravstvena knjižica, poručili su iz Zdravog sveučilišta.

Valja napomenuti kako se raspored termina, kao i mailovi studenata preko kojih se naručuje na pregled, svake godine mijenja te je važno pratiti na koju ćete adresu slati upit za naručivanje na besplatan pregled. Osim studentima, mail za pregled možete slati i na društvene mreže Zdravog sveučilišta.