Pretraga

Tajnici na fakultetima dobivaju značajnu novu ulogu: Sastajat će se i dogovarati promjene

Heli Hajdić Nikolić, glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu, uskoro bi mogla dobiti novu važnu funkciju. Nacrt novoga Statuta predviđa ustrojavanje Kolegija tajnika kojim će predsjedati glavna sveučilišna tajnica, a okupljat će tajnike fakulteta. Razmatrat će proceduralne i pravne promjene te ujednačavanje provođenja odluka i propisa diljem sveučilišnih sastavnica. Tajnici su inače, u lancu upravljanja fakultetom ili akademijom, vrlo važna karika. Oni su zaduženi za provođenje odluka dekana, njegovih prodekana, kao i odluke te zaključke fakultetskih vijeća. Dekan ih, isto tako, može ovlastiti da obavljaju određene poslove iz njegova djelokruga. Tajnik je, pritom napomenimo, stalni zaposlenik na toj funkciji.

tajnica se javlja na telefon

Ilustracija: Unsplash; Antonino Visalli

Javno savjetovanje oko Nacrta novog Statuta Sveučilišta u Zagrebu još je u tijeku, a zakonsku prilagodbu propisa u toj su zajednici iskoristili i da naprave neki fundamentalnije promjene. Već smo ih na jednom mjestu pobrojali, no među zanimljivima se svakako nalazi i nova odredba čiji su glavni akteri – tajnici.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu pripremilo je novi statut

Sveučilište je pripremilo novi Statut, u savjetovanju je: Pročitali smo ga i ovo su ključne promjene

Tajnici će sastajati i dogovarati promjene

Uobičajena je stvar da sveučilište ima glavnog tajnika i da svaki fakultet, kao sastavnica sveučilišta, ima svojeg tajnika. No, da se ti tajnici sastaju i međusobno razgovaraju o proceduralnim i pravnim pitanjima je novost, barem na Sveučilištu u Zagrebu.

U članku 24. Nacrta novoga Statuta Sveučilišta u Zagrebu regulira se tijelo koje se naziva Kolegij tajnika. Taj se kolegij definira kao ‘stručno i savjetodavno tijelo rektora, prorektora i glavnoga tajnika Sveučilišta’, a u njemu osim glavne tajnice Sveučilišta Heli Hajdić Nikolić sjede i tajnici fakulteta i akademija.

Taj će se kolegij, ako Statut u ovom obliku prođe proceduru i bude izglasan, sastajati jednom u dva mjeseca. Na svojim će sastancima razmatrati, navedeno je, stručna i pravna pitanja, pripremanje propisa, kako na sastavnicama, tako i na Sveučilištu, a jedan od posebnih zadataka će biti ujednačavanje primjene propisa i odluka sveučilišnih tijela i sastavnica.

Izdvojeni članak
predavanje na fakultetu

Četiri velika sveučilišta imaju prve verzije novih statuta: Analizirali smo najspornije odredbe

Tajnik je možda najvažnija osoba na fakultetu

Ova promjena predstavlja proširenje vidljivih ovlasti tajnika na sastavnicama. Za one koji ne znaju, tajnici su inače, u lancu upravljanja fakultetom ili akademijom, vrlo važna karika. Oni su zaduženi za provođenje odluka dekana, njegovih prodekana, kao i odluke te zaključke fakultetskih vijeća.

Dekan ih, isto tako, može ovlastiti da obavljaju određene poslove iz njegova djelokruga. Tajnik je, pritom napomenimo, stalni zaposlenik na toj funkciji. On se ne bira na tu funkciju, već asistira svakoj novoj izabranoj upravi. Na fakultetu se, takoreći, ništa ne može provesti u djelo bez tajnika.

No, ta funkcija i njena važnost inače nisu vidljivi. Većina se njihove odgovornosti svodi na radnje ‘iza kulisa’. Ustrojavanjem Kolegija tajnika njihova funkcija postaje javnija no ranije.