Pretraga

Država ima novi nacionalni program za mlade: ‘Većina toga je copy paste, skandalozno i nedopustivo’

Nakon više od pet godina otkako ne postoji u Hrvatskoj, u e-Savjetovanju prošlog je tjedna osvanuo Nacionalni program za mlade za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Program je to koji je na snazi trebao biti još 2022. godine, no Središnji državni ured za demografiju i mlade donosi ga tek sada. Budući da se na dokument kojim se mladima mogu olakšati obrazovanje, stambeno osamostaljivanje, radnička prava i niz drugih faktora čekalo tako dugo, očekivalo se da će program biti kvalitetan, inkluzivan i s konkretnim mjerama. Sudeći po reakcijama koje dolaze sa svih strana dogodilo se upravo suprotno – program se smatra zastarjelim, neperspektivnim i ponižavajućim za mlade.

Foto: Središnji državni ured za demografiju i mlade | Ramona Ščuric, srednja.hr

Točno 1.901 dan, odnosno nešto više od pet godina čekalo se da Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade donese novi nacionalni program za mlade koji mladi u Hrvatskoj tih pet godina uopće nisu imali. Dokument je to koji javnim institucijama, tijelima državne uprave i donositeljima odluka daje smjernice za strateško djelovanje u području mladih. Njime se uređuju oblici postupanja prema mladima, pružaju se smjernice za rješavanje problema o obrazovanju, radničkim pravima i stambenom osamostaljivanju.

‘Skandalozno mi je izostavljanje manjina’

Sve su to goruće teme koje nacionalni program za mlade može urediti, no to se nije dogodilo. Kako nam je rekao Marko Kovačić, nacionalni korespondent za mlade za Europsku komisiju i Vijeće Europe, duboko je razočaran dokumentom koji smatra ispod svake razine. Ne razumije zašto plaćamo državne službenike i onda dobijemo ovakav dokument.

– Sadržajno je inferioran jer opet neće povećati kvalitetu rada s mladima u Hrvatskoj. Skandalozno mi je izostavljanje manjina, poput romskih, seksualnih i svih drugih. Skandalozno je da nema ni politiku za mlade u sustavu alternativne skrbi, a niti za mlade izvan te skrbi , istaknuo je Kovačić.

Nije mu jasno, objasnio nam je, zašto se ni u kojem dijelu ne spominju stambene politike za mlade. Posebno ga ljuti što se nigdje kao profesija ne spominju radnici s mladima, nema profesionalizacije tog posla, priznavanja neformalnog obrazovanja ni iskoraka u kvalitativnom smislu u radu s mladima.

– Željka Josić, državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade potpisala je 2020. godine rezoluciju u ime Hrvatske koja se naziva Europska agenda za rad s mladima. U njoj piše da treba raditi na priznavanju profesije rada s mladima, kao i na obrazovanju tog spektra. No, takvo nešto se uopće nije implementiralo u nacionalno zakonodavstvo i strateški okvir ovog programa, napomenuo je Kovačić.

Izdvojeni članak
crvena stambena zgrada

‘Troškovi stanovanja ne smiju prelaziti 30 posto vaših primanja, to je neki standard u Europi’

‘Nije se povećao budžet, većina toga je copy paste iz ranijih pravilnika’

U novom programu dosta se govori o osnivanju novih centara za mlade i poticanju rada savjeta mladih. Kovačić to smatra dobrim, ali da zapravo ne postoji neka analitika koliko su nama centri za mlade potrebni ili bi li bolje rješenje bili mobilni centri za mlade. Apsolutno je za te centre, ali potrebna je neka dublja analiza.

– Moglo bi se dogoditi ono što je bilo s vrtićima. Nije problem izgraditi centre za mlade, već tko će u njima raditi ako nemamo obrazovanje za radnike za mlade. Pitam se i zašto nemamo ništa vezano uz reproduktivno zdravlje mladih? Nema ni interkulturalnosti ni digitalne pismenosti, izuzev dijela medijske pismenosti, spomenuo je Kovačić.

Ljuti ga i što se kultura te kreativnost mladih spominje samo u jednom dijelu, točnije u natječaju ‘Hrvatska očima mladih’ u kojem će mladi fotografirati ljepote Hrvatske. Ne razumije kako je jedno takvo područje moglo biti svedeno na jedan natječaj čije su namijenjene financije, smatra Kovačić, smiješno male. Cijeli program po njemu je napravljen diletantski, a nejasno mu je i kako se došlo do početnih i željenih brojki unutar programa.

– To ne znači da brojke kvalitetno donesene, već mi nije jasno odakle su preuzete ili kako su napravljene. Većina toga je copy paste iz već ranijih pravilnika. Nije se povećao budžet za mlade generalno, nema razvojnog potencijala, vidi se da je program donesen samo zato što ga nemamo te da legitimira postojeću praksu. Na početku samog programa, u opisu stanja, identificirani su problemi, ali nema mjera koje na to odgovaraju. To je čisti metodološki diletantizam. Nema riječi o umjetnoj inteligenciji, o globalnoj dimenziji, a ni iskoraka u politikama za mlade niti u radu s mladima. To je nedopustivo i skandalozno, istaknuo je Kovačić.

Izdvojeni članak
seksualno uznemiravanje

Država ima plan suzbiti seksualno nasilje na fakultetu do 2027.: Neki od vas će dobiti nove kolegije

Program na razini – seminarskog rada

Svoje nezadovoljstvo nisu krili ni iz Foruma mladih SDP-a koji su na konferenciji za medije rekli da je nacionalni program za mlade na razini – seminarskog rada. Potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora, Sabina Glasovac, rekla je da je dokument ponižavajući za sve mlade, da ne detektira jasno probleme te da se ne može očekivati da mladi sebe prepoznaju u tom programu.

– Program je potpuno neinventivan, potpuno zastario i apsolutno ne nudi nikakvu perspektivu mladima. Međutim, to ne čudi ako uzmemo u obzir da su u radnoj skupini bili imenovani samo predstavnici udruga i mladi koji su bliski HDZ u, pa je onda i sam rezultat logičan. Recimo, Mreža mladih Hrvatske koja objedinjuje sve udruge mladih na razini Hrvatske uopće nije imala pristup niti ih se išta pitalo, niti uključilo u izradu ovakvog nacionalnog programa, naglasila je Glasovac.

Lovro Lukavečki, predsjednik Foruma mladih SDP-a, kazao je da je program na razini seminarskog rada ‘za koji studentima sigurno ne bi trebalo šest godina da ga pripreme’. Smeta im što nema konkretnijih mjera stambenih politika zbog enormnog porasta cijena stanova kojim svjedočimo, žale što nema mjera za poboljšanje studentskog standarda, građanskog odgoja i zaštite manjinskih skupina.

Izdvojeni članak
crvena stambena zgrada

‘Troškovi stanovanja ne smiju prelaziti 30 posto vaših primanja, to je neki standard u Europi’

‘Tako bi studentski centri mogli vratiti neka zaboravljena jela’

O nedostatku stambenih politika za mlade u Hrvatskoj kontinuirano pišemo, a taj problem ističe i Tin, student Pravnog fakulteta u Rijeci koji je na e-Savjetovanju komentirao neke odrednice novog programa. Za srednja.hr rekao je da mu smeta to što dokument koji vrijedi za 2023. godinu dobivamo praktički tek u travnju, a ne na početku godine otkada bi se i trebao provoditi. Smatra da je nacionalni program pun raznih političkih floskula i rečenica bez odrednica za budućnost. Dotaknuo se i studentskog standarda kojeg manjka u ovom programu.

– Stopa inflacije, prema državnom zavodu za statistiku, od rujna 2013. kada je zadnji pravilnik o studentskoj prehrani donesen do veljače 2023. iznosila je oko 21 posto. Što znači da je realna cijena obroka porasla za 21 posto, s 6,50 kuna na 7,87 (uplatni dio), uzevši u obzir kako su namirnice i energenti rasli više od prosjeka, za očekivati je kako cijena uplatnog dijela studenta u ovome trenutku, nažalost, treba iznositi i preko 1,05 eura. Tako bi studentski centri ponovno mogli vratiti neka, odavna zaboravljena jela. Primjetno je kako dolazi do sve većeg ukidanja pojedinih, za pripremu skupljih menija. Ostaju tako samo jela gdje studentski centri imaju neku koliko-toliko pozitivnu nulu, napomenuo je Tin.

Izdvojeni članak
pržene lignje

Pitali smo SC jesu li izbacili neka jela u menzama zbog rasta cijena: Doznali smo i koja su najskuplja

‘Postoje i mladi koji ne namjeravaju osnivati obitelj’

O ovom problemu već smo pisali te nam je Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora rekla da se radi na novom pravilniku studentske prehrane u kojem se predlaže da cijena menija ovisi o potrošačkoj košarici te da ona budu fleksibilna, a ne fiksna kao što je to sada. Tin nam je objasnio i da mu se ne sviđa kako su mlade razdvojili na dvije dobne skupine. Naime, u stavku Stanovanje u programu stoji da ‘pod mladim ljudima podrazumijevamo dvije različite dobne skupine: one koji se školuju/studiraju i one koji su već zaposleni i žele se osamostaliti, osnovati obitelj i započeti samostalno živjeti’.

– Postoje i mladi koji ne namjeravaju osnivati obitelj. Neki žele učestalo mijenjati spolne partnere, neki želi možda živjeti s prijateljima, neki s istospolnim partnerom, neki u kombinaciji ranije navedenoga, a neki možda u još nepoznatoj formi stanovanja. Napominjem kako postoje i oni koji, ne biste vjerovali, žive s cimerima. U koji oni dobnu skupinu spadaju?, pita se Tin.

Dokument nacionalnog programa za mlade, za razdoblje od 2023. do 2025. objavljen je i u javnom savjetovanju te svi mogu ostaviti svoj komentar ovdje. Javno savjetovanje traje do 16. travnja, a cijeli dokument nacionalnog programa možete vidjeti ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.