Pretraga

Tko kaže da je naše obrazovanje zastarjelo? Na ovom faksu studenti će nastavu pratiti s VR ‘naočalama’

A- A+

Zamislite da je vaš faks kupio set VR ‘naočala’ i da ćete dio predavanja pratiti u virtualnoj stvarnosti? Studenti iz Opatije to više ne moraju zamišljati, njihov Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, inače sastavnica Sveučilišta u Rijeci, učinio je upravo to. Shvatili su, kažu, da se moraju približiti studnetima pa su uveli ovu novost i tako unaprijedili kolegije.

studentice s VR naočalama

Foto: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije provodi dosta ozbiljnu digitalnu transformaciju. Koliko je to uzelo maha svjedoči i činjenica da će studenti tog faksa uskoro imati predavanju u virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Žele se približiti studentima

Da, dobro ste pročitali, Fakultet je nabavio VR setove tvrtke Meta i jednu posebnu ‘360’ kameru. Već su ih ovog tjedna implementirali u nastavu pa su studenti imali priliku svoje kolegije slušati i virtualnom okruženju. Djelatnici i nastavnici su za sve prošli i specijaliziranu edukaciju, prilagođenu kolegijima koje slušaju i predaju.

– Drago nam je što smo u relativno kratkom roku uspjeli implementirati VR sustav u nastavne procese. Trenutno nekoliko profesora radi na modelima implementacije VR headsetova i kamere u cilju osuvremenjivanja nastavnih procesa. Svi smo okruženi tehnologijom, a studenti razmišljaju i obrađuju informacije na bitno drugačiji način te stoga želimo uključiti tehnologiju u obrazovni sustav i približiti se potrebama studenata, ističe Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj.


ŠTO TO DONOSI VR?

Tehnologija virtualne stvarnosti može omogućiti sudionicima proživljavanje iskustava kakva bi u stvarnom svijetu bila teže ostvariva, financijski skuplja ili na neki način nesigurna. Neki primjeri su putovanja na daleke lokacije, vježbe stranih jezika, upravljanje uređajima, vježbe javnih nastupa, prodajnih razgovora te vizualizacija raznih sadržaja.


‘Unaprijedili smo kolegije’

Niz profesora, pojašnjavaju s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kreće u razvoj softverskih rješenja za svoje kolegije. Žele studentima ponuditi sve što je tehnološki moguće. Naglasak je, naravno, na tome da budu zanimljivi.

– Svjesni smo potrebe za stalnim tehnološkim unapređenjem nastavnog procesa zbog čega se konstantno prilagođavamo potrebama studenata, generaciji Z koja je rođena s digitalnim tehnologijama, ali ih sada može implementirati i u praktičnom dijelu nastave. Unaprijedili smo kolegije kako bi kod studenata razvijali digitalne vještine i prilagodili ih zahtjevima suvremenog tržišta rada. Turizam se snažno razvija u digitalnom smjeru i mi želimo nastaviti biti predvodnici obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pa tako i u korištenju pametne tehnologije, istaknula je Sandra Janković, dekanica Fakulteta.

U suradnji s agencijom Prilika Grupa, kolegiji kao što su Virtualni doživljaj, Digitalni marketing, Pametni turizam, Projekti u turizmu, Poslovne inovacije, Turizam događanja, Specifični oblici turizma bit će dodatno oplemenjeni virtualnim sadržajima te primjerima primjene srodnih tehnologija u poslovanju. Tijekom edukacije, profesori ostalih kolegija također su pronašli primjere primjene u svom svakodnevnom radu, ne samo na studijskim programima već i u programima cjeloživotnog obrazovanja.