Pretraga

Tko upisuje doktorat? Imamo 168 studenata na doktorskom studiju koji imaju ispod 24 godine

Prošle godine doktorat je u Hrvatsko upisalo 4.485 studenata, i to najčešće u području tehničkih znanosti. Više od pola su žene, a imamo čak 168 studenata na doktoratu koji imaju ispod 24 godine. Iako su tehnički studenti, većina, njih 96 posto radi i paralelno studira te piše doktorat. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku za akademsku godinu 2021./2022.

studenti na promociji

Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku objavio je detaljne podatke o studentima. Saznali smo tako da trećinu svih studenata u Hrvatskoj upisanih prošle godine čine studenti prve godine, a njih 18 posto brucoša ponavlja prvu godinu studija. Isto tako, saznali smo da je 5.818 studenata ostalo bez mjesta u studentskom domu, unatoč tome što su se javili za smještaj.

Neki zanimljivi podaci dolaze i u rubrici poslijediplomskih doktorskih studija. Prošle akademske godine 2021./2022. na sveučilištima smo imali 4.485 doktorskih studenata, a 54,6 posto čine žene.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Hrvatska ima sve više ljudi s fakultetskom diplomom: Evo zašto to nije nužno tako dobra vijest

Oko 2 posto studenata na doktoratu ima više od 55 godina

Očekivano, najviše ih je bilo upisano na doktorski studij na Sveučilištu u Zagrebu, i to 62,7 posto. Na Sveučilištu u Rijeci bilo ih je upisano 11,4 posto, na Sveučilištu u Osijeku 10,8 posto. Najmanje je doktoranada bilo upisano na Sveučilištu u Slavonskom Brodu i Sveučilištu u Dubrovniku, po 0,5 posto na svakom.

Ako gledao godine, najviše doktorskih studenata spada u skupinu od 25 do 29 godina, njih 38,3 posto. Najmanje, očekivano, je doktoranada koji imaju 55 i više godine. Takvih je tek 1,9 posto. Zanimljiv je podatak da ima i dosta mladih doktorskih studenata pa u skupini do 24 godine čine 3,8 posto svih studenata na toj razini studija u Hrvatskoj. Konkretno, to je 168 studenata na doktoratu ispod 24 godine.

Naši studenti najčešće upisuju doktorat iz područja tehničkih znanosti, što čini 24,1 posto svih doktoranada. Slijede zatim društvene znanosti s 21,6 posto studentske populacije pa biomedicina i zdravstvo sa 17,6 posto. U nastavku idu prirodne znanosti, humanistika, interdisciplinarno područje i biotehnika.


SAMO 6,5 POSTO DIPLOMIRALO VANI

Prema prebivalištu, 95 posto doktoranada ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a 5 posto izvan nje, od kojih su najzastupljeniji državljani Bosne i Hercegovine te Kosova, a uglavnom su upisali doktorski studij na Sveučilištu u Zagrebu. Od svih doktoranada hrvatskih državljana, 93,5 posto ih je prethodno diplomiralo u Republici Hrvatskoj, a 6,5 posto izvan nje.


Izdvojeni članak
Peti paviljon Studentskog doma Stjepan Radić Sava

I prošle godine 5.818 studenata ostalo bez sobe u domu: Evo zašto je to veliki problem

Njih 96 posto radi i paralelno piše doktorat

Doktorandi premda jesu studenti, samo na višoj razini studija, to su samo ‘tehnički’. Naime, većina njih ne živi studentskim životom, što pokazuje podatak da ih je 96,1 posto zaposleno. Najviše se zapošljavaju, ne iznenađuje taj podatak, u obrazovanju, njih oko 43,8 posto.

Od ukupnog broja doktoranada, 44,7 posto sami su platili doktorski studij. Za 39,2 posto doktoranada troškove studija platio je poslodavac, za 13,2 posto doktoranada studij je financiran iz državnog proračuna. Njih 2,9 posto pronašlo je neki drugi način financiranja.

Napomenimo, poslodavci doktorandima često su fakulteti ili instituti koji iz projektnih fondova mogu i redovito plaćaju doktorat svojim asistentima. Cijelo izvješće o studentima upisanima u prošlu akademsku godinu možete pogledati u dokumentu koji se nalazi ispod.

(Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab