Pretraga

Top lista zagrebačkih menzi: Veterina

A- A+

Nakon studentskog restorana na Ekonomskom fakultetu posjetili smo menzu na Veterini. Spomenuti fakultet ima osebujnu menzu koja njegovim studentima očigledno mnogo znači, a što očekuje putnike namjernike provjerio je tim portala srednja.hr.

Nakon što smo prošlog tjedna započeli s ocjenjivanjem zagrebačkih menzi i razočarali se stanjem na Ekonomiji, ovog puta smo pohodili jedan manji studentski restoran – onaj na Veterinarskom fakultetu. Desetak minuta hoda od tramvajske stanice na Heinzelovoj po prohladnom vremenu učinilo nas je dovoljno gladnima da budemo otvoreni prema svemu što nas je čekalo na tanjuru. Nakon kraćeg lutanja po zgradi Fakulteta pronašli smo ulaz u ovu podrumsku menzu koja prema riječima blagajnice isporuči između 500 i 600 porcija dnevno te usprkos očiglednim ograničenjima nahrani gladne studente.

Frustrirajući nedostatak izbora

Spomenuti smo restoran posjetili u četvrtak oko 14 sati, a u ponudi je bio tek jedan meni i svega par namirnica poput hrenovki i variva od poriluka izvan njega.

Lokacija i radno vrijeme

Menza na Veterinarskom fakultetu radi od 8 do 15 sati, a nalazi se u Heinzelovoj 55.

S obzirom na frustrirajući nedostatak izbora, odlučili smo kušati meni koji je bio na raspolaganju, a činila ga je mesna juha, pečena piletina i kuhani povrtni mix, zelena salata te mandarina. Ponuda pića je znatno bogatija te smo mogli birati između više različitih sokova i vode.

Valja odmah napomenuti kako je hrana bila ugodno vruća, no njena kvaliteta ipak nije bila pretjerano visoka. Piletina je bila prepečena i prilično slana, povrće prekuhano, a ni salata nije izgledala obećavajuće. Juha bi mogla dobiti prolaznu ocjenu dok je jedna od većih zamjerki nedostatak deserta. Jedna mandarina po osobi je možda zdrava, no sigurno ne veseli studente kao što to čini kolač.

Uzmemo li u obzir kvalitetu hrane i izbor koji studenti imaju, ocjena koju smo mogli dati Veterini u ovoj kategoriji je jedva prolazna.

Kvaliteta hrane: 4/10

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Ekonomija

Tužan ambijent i ugodno osoblje

Nije tajna da je ambijent menze na Veterinarskom fakultetu otužan. Podrumsko zdanje koje izgleda kao unutrašnjost bunkera stvara klaustrofobiju, a uske stube koje do menze vode jednostavno su neodgovarajuće. Dok smo se spuštali prema kasi, zbog nedostatka prostora, morali smo propustiti nekoliko studenata koji su završili svoj objed.

Po ulasku u restoran ostali smo zbunjeni i prilično dezorijentirani usprkos znatnom menzaškom iskustvu. Naime, umjesto klasičnog biranja obroka ovdje je potrebno naslijepo naručiti i platiti hranu jer jedini uvid u ponudu vam daje jelovnik složen na tabli iza blagajne.

Izdvojeni članak

Studentski dom Šara: Zbog nedostatka menze rađa se ideja o postavljanju roštilja

Ipak, ono što ovo mjesto čini znatno ugodnijim za objedovanje je izuzetno ljubazno osoblje. Čim smo ušli, blagajnica nam je uz osmijeh rekla: ‘Vi mora da ste novi ovdje. Ja sve svoje studente znam’. U nekoliko neobaveznih rečenica nam je ispričala manje više sve što nas je zanimalo i poželjela nam dobar tek. Ništa drugačiji nije odnos i ostalih zaposlenika prema studentima.

Osim toga, na Veterini nema onako intenzivnog i neugodnog mirisa hrane kao što je to slučaj s Ekonomijom. Taj faktor i susretljiva neposrednost zaposlenih spomenutom restoranu je u ovoj kategoriji pribavilo bod, dva više.

Ambijent: 5/10

Izdvojeni članak

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Gužvu stvori već desetak ljudi

Pretjerane gužve nije bilo kada je naš tim pohodio menzu na Veterini, no neke su nam stvari brzo postale jasne. Prema svjedočanstvima studenata i zaposlenih ista vrlo lako nastane jer, s obzirom na neadekvatan prostor za čekanje, zagužva se ukoliko desetak ljudi želi istovremeno jesti.

Dodatni problem je činjenica da, ukoliko se stvori red na stubištu, studenti koji su završili objed teško izlaze iz menze. Osim toga, za malo veće gužve oni na začelju reda morat će stajati vani, na otvorenom.

Gužva: 4/10

Prilično čisto

Što se čistoće tiče, u menzi na Veterinarskom fakultetu je teško naći ozbiljniju zamjerku. Čisto posuđe i šank te korektno stanje za stolovima sigurno su za pohvalu. Gdje koji papir i omot od slamki po podu i poneka fleka od hrane nešto su što vam neće pokvariti apetit. Ono što bi bilo zgodno da se nađe u restoranu ovog tipa je kanta za smeće.

Čistoća: 8/10

Jeftina i solidna kava

Ono što je posebno obradovalo na Veterini potpisnika redaka koje čitate je činjenica da se u menzi može popiti vrlo pristojna kava za svega pet kuna. Spomenuti napitak se ne može uzeti na x-icu, no s obzirom na pristupačnost cijene ta činjenica nikoga neće odbiti. Bilo bi lijepo da ovakvo nešto u svojoj ponudi ima više studentskih restorana u gradu.

Bonus: 1/3

Izdvojeni članak

Na Lašćini najjeftinije sobe, a kompleksom dominiraju cure

‘Domaći’ studenti široke ruke

Kako bi naše ocjene bile što mjerodavnije ove sezone smo dali priliku ‘domaćim’ studentima da izraze mišljenje o menzama. Igor i Ivona s kojima smo porazgovarali studenti su Veterinarskog fakulteta koji prilično često jedu u spomenutom studentskom restoranu.

Usprkos zamjerkama uglavnom usmjerenim na gužvu i sužen izbor hrane, bili su široke ruke ocjenjujući kvalitetu menze. Ivona je Veterini dala prilično visoku sedmicu, a Igor tek nešto slabiju šesticu pokazujući kako su svjesni nedostataka, ali ipak prilično zadovoljni onim što ovaj restoran nudi.

Studentske ocjene: 13/20

Obiteljska atmosfera i čistoća spašava stvari

Sasvim sigurno je da menza na Veterini nije najbolja u gradu i da ni ove godine neće biti pozicionirana vrlo visoko, no ukoliko vas glad stisne u njenoj blizini nemojte oklijevati. Ponuda hrane jeste oskudna, a ni kvaliteta nije očaravajuća, no obrok će biti topao kao i osoblje.
Mnogo je stvari koje se mogu popraviti u ovoj menzi, ali je činjenica da ona mnogo znači studentima spomenutog fakulteta te da vrši svoju funkciju.

Ukupna ocjena: 35/63

Foto: Ocjene zagrebačkih menzi 2013./2014.