Pretraga

Sutra su ponovno studentski izbori na FSB-u, a evo kad će biti na Veterinarskom faksu

Fakultet strojarstva i brodogradnje u srijedu i četvrtak, 28. i 29. lipnja, održava ponovljene studentske izbore. Veterinarski fakultet svoje će ponoviti početkom rujna. Još se ne zna točan datum, ali bit će prije sredine mjeseca kako bi se stigao konstituirati Studentski zbor.

studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

Glasačka kutija sa studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Matej Markovinović, srednja.hrizbo

Zbog utvrđenih nepravilnosti tijekom redovnog provođenja studentskih izbora krajem ožujka, neki će fakulteti na Sveučilištu u Zagrebu te izbore ponavljati.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

FSB ponavlja studentske izbore u srijedu i četvrtak

Fakultet strojarstva i brodogradnje ponavljat će dio studentskih izbora za predstavnike u fakultetskom Studentskom zboru. Ponovljeni izbori održat će se u srijedu i četvrtak, 28. i 29. lipnja. Kako nam kažu s FSB-a, izlazak na studentske izbore je malen svake godine, maksimalno do 20 posto. Na ponovljene izbore očekuju još nižu izlaznost, kazao nam je tako prodekan za nastavu Krešimir Grilec.

Pitali smo ih i kako je došlo do toga da ponavljaju samo dio studentskih izbora, odnosno izbore za fakultetske predstavnike studenata, ali ne i predstavnike na sveučilišnoj razini. Pojasnimo, redovni izbori za studentske predstavnike – bilo fakultetske ili sveučilišne – održavaju se na svakom faksu u isto vrijeme, na istom mjestu i po istim pravilima.

– Povjerenstvo za prigovore FSB-a je poništilo izbore za Studentski zbor FSB-a zbog propusta u radu Izbornog povjerenstva FSB-a. Izborno povjerenstvo FSB-a nadležno je za provođenje izbora za Studentski zbor FSB-a, a Izborno povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu provodi izbore za Studentski zbor Sveučilišta. Jedina nadležnost Izbornog povjerenstva FSB-a u izborima za studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je imenovanje članova biračkog odbora koji je zajednički za izbore za Studentski zbor Sveučilišta i Studentski zbor FSB-a pri čemu nisu uočene nepravilnosti.Navedeno mišljenje potvrdilo nam je i Izborno povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu, stoji u odgovoru s FSB-a za srednja.hr.

Veterina će izbore imati u rujnu

Veterinarski fakultet također će ponavljati izbore. Oni su ih cjelokupno poništili kada je srednja.hr otkrila da je u provođenju izbora na tom faksu došlo do kršenja Zakona o studentskom zboru i sveučilišnih propisa na tu temu. Kako nam je rekao Josip Brstilo, glavni tajnik veterine, ponovljeni će se studentski izbori na tom fakultetu održati početkom rujna, odnosno prije sredine tog mjeseca.

– To je u ovom trenutku nužnost kako bi se sve poslije izborne radnje obavile u skladu sa Zakonom, to znači da se na vrijeme konstituiraju studentski zborovi, Fakultetsko vijeće i Senat Sveučilišta. Moram ovdje posebno istaknuti da se u ovom trenutku zbog kratkih rokova i kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom, izbori za Veterinarski fakultet koordinirano provode sa Sveučilištem u čemu imamo jasnu i nedvojbenu podršku predsjednika izbornog povjerenstva Sveučilišta, docenta Ivana Obadića i rektora Stjepana Lakušića, a sve u cilju potpunog poštivanja zakonske procedure i otvorenosti studentskih izbora, stoji u odgovoru tajnika Veterine za srednja.hr.

Izlaznost će sigurno, dodaje, biti manja nego da su izbori održani redovito ili do kraja lipnja. Premda, kaže nam Brstilo, početkom će rujna započeti ispitni rokovi pa će izlaznost biti bolja nego da su izabrali neki alternativni datum, recimo tijekom ljetnih mjeseci.

Izdvojeni članak
studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

O studentskim izborima mogu reći samo ovo: Evo zašto ne možemo imati lijepe stvari

Htjeli su osigurati da sve bude zakonito

Glavnog tajnika pitamo i zašto je Veterinarskom fakultetu trebalo toliko vremena da ponovno organizira izbore. Kaže nam kako su nakon poništavanja izbora donijeli odluku da će izvršiti reviziju dokumentacije i rada studentskih predstavnika. Osobito su tu pozornost obratili na, kaže Brstilo za srednja.hr, financijsko poslovanje.

– Određeni podaci zatraženi su i od Sveučilišta kao i dodatno od predsjednika studentskog zbora Veterinarskog fakulteta, gospodina Copića. Kako nismo kao Uprava Fakulteta, a dekan se intenzivno uključio u proces, dobili sve podatke, a i Sveučilište je zatražilo dodatne podatke, morali smo neovisno o Studentskom zboru izvršiti nadzor zakonitosti. Taj proces će i dalje potrajati. Sada je bitno da se održe izbori potpuno u skladu sa zakonom, rezolutno nam je poručio glavni tajnik Veterinarskog fakulteta Josip Brstilo.

Pravodobne i točne informacije o studentskim predstavnicima bit će javno objavljene na stranicama faksa, kaže nam Brstilo, i bit će lako dostupne. Usto, bit će objavljeni i podaci o provođenju izbora te osobito o financijskom poslovanju i programima. To nije samo zakonska obveza, zaključuje, već i načelo Fakulteta na čelu s trenutnim dekanom Markom Samardžijom. Već za par dana otvorit će, najavljuje i novu stranicu o studentima.


‘NEDOSTACI SU MNOGI’ KAD SU U PITANJU PROPISI

Josipa Brstila, glavnog tajnika Veterinarskog fakulteta pitali smo i što misli o potrebnim izmjenama Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Propis je to koji je trenutno u procesu izmjena.

– Propise vezane za organiziranje studenata, studentskog zbora, udruga, financijsko poslovanje treba mijenjati. Ministarstvo je već u postupku izrade novih propisa a i Sveučilište razmatra izmjene. Nedostaci su mnogi, a u ovim studentskim izborima otvoreni su mnogi problemi. Potrebna je suradnja Sveučilišta i fakulteta, kao i Sveučilišta i Ministarstva. Mislim da uloga medija i javnosti treba biti jača na sljedećim studentskim izborima, a počevši od ponovljenih izbora na Veterinarskom fakultetu. Uloga je i Fakulteta da to poboljšaju, stoga ste pozvani da ponovljene izbore pratite i ukažete nama i javnosti na nedostatke i moguća poboljšanja. Veterinarski fakultet otvoren je za suradnju, poručio je glavni tajnik.