Pretraga

Tri velika sveučilišta otkrila koliko je studenata zaraženo te planiraju li prijeći na online nastavu

A- A+

Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je u Hrvatskoj ove srijede 2.378 novih slučajeva pa je broj trenutno aktivnih slučajeva 12.736. Kako je otkrio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, zaraženo je 1.063 učenika u dobi od 7-18 godina. I dok se učenici često spominju u ovom kontekstu, o studentima se puno manje govori. Pa smo četiri najveća sveučilišta u Hrvatskoj pitali kakvo je stanje sa zaraženima te planiraju li možda potpuni prelazak na online nastavu. Odgovore smo dobili od sveučilišta u Splitu, Rijeci, i Osijeku, dok Sveučilište u Zagrebu nije odgovorilo na naš upit.

Foto: pixabay

Početkom listopada započela je nova akademska godina, studenti su se taman vratili u mjesta studiranja, a broj zaraženih koronavirusom počeo je rasti. Iz dva najveća studentska centra, u Splitu i Zagrebu, potvrđeno nam je jučer kako je kod nekolicine stanara studentskih domova utvrđena zaraza koronavirusom.

Stoga smo proteklog utorka poslali upite na adrese četiri najveća sveučilišta – ono u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Pitali smo ih kakvo je stanje s brojem zaraženih studenata, na koji se način na većini sastavnica odvija nastava te planira li se prelazak na online nastavu. Od četiri sveučilišta jedino Sveučilište u Zagrebu nije odgovorilo na naš upit. Evo kakvo je stanje na ostalima.

Sveučilište u Splitu

– Sustavnim informiranjem unutar Sveučilišta, ažuriramo podatke o pozitivnim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Splitu prikupljenim na sastavnicama i podatke evidentirane kroz COVID centar koji djeluje pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu pod vodstvom prof.dr.sc. Zorana Đogaša. Na dan 26. listopada na Sveučilištu u Splitu bilo je 35 pozitivnih studenata i devet djelatnika, kažu nam sa Sveučilišta u Splitu i dodaju kako je 124 evidentiranih studenata i djelatnika u samoizolaciji.

Nastava se na splitskom Sveučilištu, koje broji oko 20 tisuća studenata, odvija u miješanom, ‘hibridnom’ modelu.

– Dio nastave i to uglavnom teorijske, predavanja idu online dok se seminari i vježbe odvijaju neposredno. Nastava je u ovim uvjetima vrlo dinamična tj. izvedba ovisi o trenutnoj situaciji i broju pozitivnih na  pojedinoj sastavnici te se, u tom kontekstu, mijenja omjer neposredne i  online nastave, a također i broj studenata, kažu sa Sveučilišta u Splitu.

Na pitanje u kojem će slučaju biti donesena odluka o potpunom prelasku na online nastavu odgovaraju da se ‘odluke se donose u skladu s preporukama mjerodavnih tijela i ovisit će o trenutnoj situaciji’.

– Ponavljamo, izvedba nastave u ovim uvjetima je dinamična i prilagođava se situaciji na pojedinoj sastavnici. Nastavu nije moguće u cijelosti izvesti online, što se posebno odnosi na  različite oblike vježbi, terenske nastave, kliničkih predmeta, mentorske nastave u nekoj od nastavnih baza i dr., kažu sa Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak

Koronavirusom zaraženi i stanari studenskih domova u Zagrebu i Splitu: ‘Nema dokaza o lokalnoj transmisiji’

Sveučilište u Rijeci

– Na dan 28. listopada 2020. godine 61 (0,4%) je zaraženi student i 9 (0,4%) zaraženih djelatnika, kažu nam sa Sveučilišta u Rijeci i dodaju kako su 103 (0,65%) studenta i 15 (0,8%) djelatnika je u samoizolaciji.

Nastava se, ističu, na svim sastavnicama izvodi prema hibridnom modelu i niti jedna sastavnica još nije potpunosti prešla na C model. Također, niti jedna sastavnica Sveučilišta u Rijeci ne izvodi nastavu u potpunosti kontaktno na fakultetu.

– Donesene su preporuke (u prilogu), temeljem rasprave na sjednici Senata održanoj 20.10.2020., prema kojima je odlučeno da se može povećavati udio on-line nastave, ovisno o povećanju broja zaraženih studenta i djelatnika, kao i onih u samoizolaciji. Također, donesene su preporuke da stručna vijeća sastavnica mogu donijeti odluku o prelasku u potpunosti na online nastavu, ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša, a sukladno konzultacijama s NZJZ PGŽ, UNIRI i MZO. Međutim, za sada još niti jedna sastavnica nije donijela niti predložila takvu odluku, iako se na svima budno prati situacija iz sata u sat. Na razini Sveučilišta pratimo razvoj događaja, ali odluka u prelasku cijelog Sveučilišta na nastavu on-line mora biti, sukladno razgovor s ministrom, koordinirana s MZO, odgovaraju sa Sveučilišta u Rijeci na naše pitanje planira li se potpuni prelazak na online nastavu.

Izdvojeni članak

Opet imamo dosta zaraženih, a još jedna zagrebačka gimnazija ide online

Sveučilište u Osijeku

– Koronavirusom su zaražena 34 studenta (0,187 %) i 12 zaposlenika (0,632 %). U samoizolaciji su 103 studenta (0,567 %) i 37 zaposlenika (1,947 %), kažu nam sa Sveučilišta u Osijeku.

S tog Sveučilišta kazali su kako se na većini sastavnica nastava izvodi uživo, a dijelom hibridno.

– Online nastava i nastava na daljinu se u slučaju pojave zaraze drži samo u na ograničeno vremensko razdoblje od jednog ili dva tjedna. Takvu smo situaciju imali na dva sveučilišna odjela i jednom fakultetu, no i oni su se vratili kontaktnoj nastavi. Za sada postotci zaraženih i onih u samoizolaciji ne ukazuju da postoji potreba za potpunim prelaskom na nastavu na daljinu i online. No, ako situacija bude zahtijevala, Sveučilište u Osijeku je spremno funkcionirati i u takvim okolnostima, poručuju s osječkog Sveučilišta.

Tri velika sveučilišta otkrila koliko je studenata zaraženo te planiraju li prijeći na online nastavu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap