Pretraga

Turska ili capuccino? Evo što odabir kave govori o ispitima na faksu

A- A+

Dva su omiljena studentska pića – pivo i kava. Rijetki se ne bi sloćiki. Pivo zato što je, jednostavno, pivo, a kava zato što pomaže u kritičnim situacijama. Jedna takva situacija su i ispitni rokovi.

foto: Pexels; Kaboompics .com

Kava je to magično piće koje odjednom daje snage za učenje, koncentraciju i nespavanje. Upravo zato je to omiljeno studentsko piće, ono zbog kojeg uopće, nikako, ni pod koju cijenu nemate ilegalno kuhalo u domskoj sobi. Dobro, kava je draga i onima koji nisu studenti. Moguće je da je i vama bila draga prije početka studija. No, tek sada, polako, ali sigurno postajete ona osoba koja ne može bez kave.

Kavopija možete postati iz nekoliko razloga. Nekad zato što po cijele dane sjedite na kavi između (ili za vrijeme) predavanja, a neke dane zato što morate ostati budni. Nekad zato što se morate odmah razbuditi i nemate vremena za gubljenje na cijeli proces vraćanja u život. U vrijeme rokova, riječ je o ovim manje ugodnim razlozima.

Iako je kava vrlo popularno piće za koje svi točno znamo kako izgleda i kakvog je okusa, postoji mali milijun različitih vrsta kava. Danas postoji toliko izbora da kava zaista ne mora biti ‘kava’. Od toga da dolazi u različitim okusima, pa do različitih dodataka koji se dodaju u kavu – koje mlijeko, koji šećer? U kolikoj količini? U kojem obliku?

Način na koji pijete kavu sasvim sigurno puno govori o vama kao o osobi, ali i o vašoj trenutnoj situaciji. Jeste li trenutno u fazi netom prije ispita ili tek nakon što ste izašli s ispita? Sve ima svoj trenutak, a koje je piće idealno za kada, donosimo u nastavku!

Izdvojeni članak

Matcha latte pravi je hit na društvenim mrežama: Evo što je to i kako ga sami možete pripremiti

Crna kava

Krećemo s najgorim i polako ćemo ići prema boljemu. Crna kava, bez šećera i mlijeka je kava koja se pije u rijetkim prigodama. Najčešće, riječ je o kritičnim trenucima kada vam je potrebno ekspresno razbuđivanje – vrijeme rokova. Crna kava se pije u danima prije ispita, ali i noćima. Vjerujemo da ste nemali broj puta radili crnu kavu usred noći, u nadi da će vam pomoći.

Iako kava zaista pomaže u održavanju koncentracije, nije riječ o nečemu što će vam dati snage kad je više nemate. Nekad je zaista vrijeme za reći ‘dosta’ i otići odmoriti, no ako ste prije toga popili crnu kavu, teško da ćete uspjeti odmoriti. Teško je procijeniti kada je trenutak u kojem kava još može pomoći, a kada je prekasno za sve, pa i za to.

Cappuccino (s okusom)

Ako pijete cappuccino (s okusom), jedno je sigurno – vi ne volite kavu. Riječ je o piću koje iako spada pod ‘kavu’ u teoriji, u stvarnosti nema veze s kavom. Slatko piće puno šećera (čak i kad ne dodate šećer) i puno mlijeka sasvim sigurno vam neće dati onu energiju koju daje crna kava, ali to nije ni poanta.

Ovo je piće s kojim se idete počastiti nakon ispita, ili utješiti – ovisno o situaciji. Iako sadrži kofein, daleko je to od pića koje će vas držati budnima. Eventualno će šećer pomoći, no na način na koji šećer pomaže, a to je vrlo sporo i potičući osjećaj umora u tijelu.

Ledena kava

Jedan od rijetkih izlazaka iz sobe za vrijeme učenja su posjeti obližnjem marketu. Upravo jer je to luksuz, ti odlasci se vrlo često znaju pretvoriti u vrijeme koje provedete u ludilu. Na primjer, planirali ste uzeti voće, no na kraju se počastite keksima jer ‘zaslužili ste’. Slična se stvar dogodi i s ledenom kavom.

Ledena kava u kafiću je omiljeno ljetno piće koje je rezervirano za stress-free vrijeme kada nemate rokove, no kada uzimate ledenu kavu u dućanu, znate da je kritično. Na razini je to uzimanja dječjih jogurta i ručka koji se sastoji od čokolade i čipsa.

Čaj

Iako je teško zamisliti dan bez kave, tu i tamo se dogodi. Kava nije najzdravije piće na svijetu i ljudi se često okreću alternativama, među kojima je čaj definitivno najpopularniji. Zeleni čaj pomaže kod razbuđivanja, no ni približno u mjeri u kojoj crna kava pomaže.

Ovo je piće koje si napravite kad rokovi tek počinju, dok ste još u zabludi i mislite da ćete preživjeti bez stresa. Čak mislite da ćete moći voditi normalan ritam života, možda se čak i zdravo hraniti? Uglavnom, čaj je piće za zablude. I naravno, uvijek mislimo na zeleni ili crni čaj, ostali jednostavno nisu materijal za situaciju uopće.