Pretraga

Matcha latte pravi je hit na društvenim mrežama: Evo što je to i kako ga sami možete pripremiti

A- A+

Većina ljudi ne može započeti dan bez svoje dnevne doze kofeina, koju najčešće dobiva iz kave. Nažalost, kava (pogotovo u velikim količinama) nije baš dobra za zdravlje, pa onda postoje oni koji traže alternative. Do sad je zeleni čaj bio ozbiljan protivnik, no u zadnje vrijeme se pojavio ‘matcha latte’.

foto: Unsplash

Kava na svakoga djeluje drugačije – nekima daje onaj polet koji mnogima nedostaje u ranim jutarnjim satima, dok kod ostalih uzrokuje žgaravicu, nervozu i nemir. Sretnici kojima kava čini više dobra nego štete uživaju u njezinim blagodatima, dok se ostali snalaze sa zamjenama kao što je zeleni čaj.

Zeleni čaj je dobra opcija zato što također sadrži kofein, no ipak ne razbudi baš kao što to bude slučaj s kavom. I baš zato je idealna stvar ‘matcha latte’ – napitak dobiven iz listića zelenog čaja.

Zašto je matcha prah tako zanimljiv? Riječ je o prahu dobivenom iz listića zelenog čaja (kofein!!), koji su smrvljeni dok se ne pretvore u fini prah. Kao i zeleni čaj, matcha latte će djelovati kao snažan antioksidans i ubrzati vaš metabolizam.

Izdvojeni članak

Vidjeli ste da društvenim mrežama kruži kremasta kava koju svi piju? Evo kako je i vi možete napraviti

Vrijeme je novogodišnjih odluka koje gotovo uvijek uključuju i ‘zdrav život’. Možda se nećete svaki dan buditi u ranu zoru kako biste trčali kilometar prije odlaska u školu, no možete zamijeniti šalicu kave sa šalicom matche za dobro jutro. Možda će vam na prvu biti neobično, no s vremenom ćete primijetiti sve benefite. Uz to, priprema vam neće oduzeti više vremena nego priprema kave.

Iako djeluje da će priprema oduzeti više vremena no samo ispijanje, to nije slučaj. Zapravo, jednom kada nabavite matcha prah, šanse su da ostale sastojke već imate doma. Trebat će vam još samo malo meda, mlijeka i tople vode, piše portal Food&Wine.

Žličicu i pol matcha praha lagano miješajte s vodom. Postepeno dodajte otprilike jednu žlicu kipuće vode i dobro miješajte, kako biste izbjegli grudice. Ako je potrebno, možete koristiti i mikser za cappuccino – smrt grudicama! Nakon toga dodajte u ostatak šalice mlijeko, a po želji zasladite s medom. I to je to, uživajte!