Pretraga

U cijeloj državi nedostatak farmaceuta, a početna plaća 8 000 kuna

A- A+

Javnost je podijeljena po mišljenju treba li upisne kvote podrediti tržišnim potrebama ili ne, no činjenica je da u mnogim hrvatskim gradovima nedostaje veliki broj liječnika, ali i magistara farmacije. Po završetku farmaceutskog fakulteta početna plaća je oko osam tisuća kuna, no od Slavonije do Dalmacije nedostaje mnogo stručnjaka iz te branše. Primjerice na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu za sljedeću akademsku godnu određena je upisna kvota od samo 130 mjesta, iako na Hrvastkom zavodu za zapošljavanje već nekoliko godina ne postoji nijedan nezaposleni magistar farmacije.

Studenti koji odluče upisati studij farmacije imaju samo dva grada u izboru: Split i Zagreb. Ukupne upisne kvote za farmaceutske fakultete u navedena dva grada su 160, zbog čega je u cijeloj državi nedostatak stručnjaka iz te branše. Na osječkoj podružnic Hrvatskog zavoda za zapošljavanje već godinama nepostoji nezaposleni magistar farmacije, a situacija je slična i u Zagrebu, Splitu te drugim dijelovima države.

Izdvojeni članak

Država studente zdravstvenih fakulteta ‘osudila’ na višegodišnju nezaposlenost

Zanimanje koje se ne nalazi na HZZ-u

– U nedostatku domaćeg kadra mi smo zapošljavali čak i stručnjake iz susjedne Bosne i Hercegovine te iz Srbije. Dio mladih sada odlazi i na studij u Bosnu, ali Hrvatska ljekarnička komora još se nije očitovala hoće li priznavati diplome s tamošnjih privatnih fakulteta, izjavio je direktor Ljekarne Osijek Darko Bajto za Glas Slavonije. Dodao je kako poziva sve farmaceute koji žele doći u Osijek da se jave, jer kod njih posla ima.

No, farmacija spada u iznimno teške fakultete koje rijetki odaberu upisati, a oni koji pak odluče iste studirati, u većini su ženskog roda.

Izdvojeni članak

HZZ: Najviše nezaposlenih Hrvata u posljednjih 11 godina


Širok spektar zaposlenja

Magistri farmacije u Hrvatskoj se zapošljavaju u najvećoj mjeri u privatnim ljekarnama, farmaceutskoj industriji, veledrogerijama, obrazovnim ustanovama te regulatornim državnim institucijama.

Početna plaća 8 000 kuna, a farmaceuta nigdje

Iako je početna plaća u ljekranama osam tisuća kuna te u farmaceutskom predstavništvu naraste do 15 tisuća, velika je nestašica za njima i u Zagrebu. Nedavno je Gradska ljekarna Zagreb raspisala natječaj za 20 farmaceuta, a natrag su dobili su znatno manje zamolbi.

Provjerivši stanje na HZZ-u od prošle 2012. godine, uvjerili smo se kako je ukupan broj nezaposlenih diplomiranih kemičara farmaceutskih sustava jednak nuli. Upravo zbog stanja na burzi rada, stručnjaci sve više apeliraju na mlade kao i na fakultete da se upisne kvote usklade tržišnim potrebama. Da bi to bilo poželjno dokazuje sve češća potražnja liječnika i farmaceuta u cijeloj državi, dok recimo profesora srednjoškolskih predmeta dugi niz godina ima viška.

Stanje na HZZ-u u prosinu 2012.