Pretraga

Dijana je upala na studij koji su upisali maturanti s najboljim ocjenama: ‘Neka vas ne prestraše priče o maturi’

Na državnoj maturi pisala je čak pet predmeta, uz obvezne Kemiju i Biologiju, a iz svih je dobila ocjenu odličan. Zahvaljujući tim rezultatima, dobila je nagrdu Ministarstva koja se dodjeljuje najboljim maturantima u državi i jedna je od tek 29-ero nagrađenih. Upisala je studij s područja koje upisuju najbolji učenici u državi, farmaciju, a budućim generacijama savjetuje da se mature ne trebaju bojati. Njeno ime je Dijana Kolezarić i donedavna je učenica zagrebačke XV. gimnazije, upoznajte je.

Dijana Kolezarić

Dijana Kolezarić | foto: privatna arhiva

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, na upisima u 2023. najvišu prosječnu ocjenu srednje škole imaju brucoši koji su upisali područje farmacije. Među takvima je i jedna od najboljih maturantica u državi, Dijana Kolezarić, donedavna učenica zagrebačke XV. gimnazije, poznatije i kao MIOC.

Iz pet predmeta mature dobila odličan

Dijana je među 29 maturanata koji su ove godine dobili nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na maturi je pisala Hrvatski, više razine Matematike i Engleskog, a od izbornih predmeta Kemiju i Biologiju te je iz svih dobila ocjenu odličan s vrlo visokim postocima riješenosti.

– Rezultati mi nisu bili toliko iznenađenje jer sam odmah nakon pisanja mature, a i nakon izlaska rješenja znala da sam ju dobro napisala, no zasigurno nisam očekivala biti među najboljima u državi tako da me to definitivno iznenadilo. Što se tiče nagrade, iskreno nisam ni znala za nju dosad tako da je i to bilo još jedno ugodno iznenađenje. Ta mi nagrada, naravno, puno znači jer pokazuje da se uloženi trud isplati te nas sve potiče da uvijek dajemo sve od sebe. Nagradu ću možda iskoristiti za neko putovanje, no nisam još sigurna, kaže nam Dijana.

Za maturu se, kaže, pripremala samostalno, uglavnom pomoću skripti i ranije provedenih ispita.

–  Najteže mi je bilo učiti Biologiju jer je tu nekako bilo najviše podataka i činjenica koje treba zapamtiti, no sa samim ispitom na kraju nisam imala problema. Za većinu predmeta, rad na satu najviše mi je pomogao u pripremi za maturu, a samostalan rad služio je većinom za ponavljanje i neke detalje, kaže Dijana.

Izdvojeni članak
Ana Pažulinec

Miočanka Ana Matematiku riješila sa 100%: ‘U 3. i 4. srednje učenici bi trebali birati koje će predmete slušati’

Sudjelovala je i na državnim natjecanjima

Njen uspjeh na maturi vjerojatno nije previše iznenadio one koji je poznaju i znaju da je Dijana redovito sudjelovala na državnim natjecanjima iz Kemije i Geografije, na kojima je ostvarila visoka druga i treća mjesta.

– Natjecanja su mi zapravo i dosta pomogla oko matura jer sam se zbog njih navikla pripremati za takve velike i važne ispite, ali se i nositi sa stresom koji oni donose, priča nam Dijana.

Kao ni većini najboljih maturanata u 2023. s kojima smo do sada razgovarali, ni Dijani novi koncept mature iz Hrvatskog, koji se od sada piše na jednoj razini, nije stvarao nikakav problem. Ionako je, kaže, planirala pisati višu razinu tog ispita.

– Ipak, mislim da to nije bilo potrebno jer je mnogima koji su planirali uzeti nižu razinu priprema za esej zadavala probleme, kako je on ponovno uvjet za prolazak ispita. Dok pravila iz gramatike i činjenice iz jezika svi mogu naučiti, mislim da je za esej nerealno postaviti iste standarde svima. Spajanje razina na Matematici izazvalo bi potpuni kaos jer ona već i ovako ima titulu najteže mature, a mislim da to nije ni potrebno s obzirom na to da ona mnogima ne treba u daljnjem obrazovanju, smatra Dijana.

Izdvojeni članak
najmaturant Kristijan

Kristijan otkriva kako dobiti petice na maturi: S pripremama je krenuo već ljeto prije četvrtog srednje

Studirat će farmaciju

Kao što smo i istaknuli u uvodu, upisala je farmaciju i to na  Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. To je odabrala jer su je, otkriva, oduvijek zanimale kemija i biologija, a taj studij vidi kao spoj tih dviju znanosti.

– Nisam još sigurna čime bi se htjela baviti nakon studija, no sigurna sam da želim istraživati tako da bi to mogao biti razvoj lijekova. Po završetku studija voljela bih ostati u Hrvatskoj, no spremna sam i otići ako mi se negdje drugdje pruže bolje mogućnosti, kaže Dijana.

Hrvatski obrazovni sustav, navodi, ‘nije toliko loš kao što se priča’, no stava je da bi se neki njegovi dijelovi svakako mogli poboljšati.

– Smatram da je najveći problem zastarjelost metoda koje se koriste te prenatrpanost gradiva nepotrebnim činjenicama za koje se od učenika očekuje da ih nauče napamet, dok je u stvarnosti do tih podataka vrlo lako doći, a vještine koje bi se trebale steći tijekom obrazovanja kasnije je vrlo teško nadomjestiti. Škola za život pokušaj je rješavanja ovih problema, no iz mog iskustva nije se zasad pokazala vrlo uspješnom. Također, kvaliteta samog obrazovanja previše ovisi o individualnom pristupu svakog profesora koji nije uvijek dobar, no budući da je profesora na tržištu rada zbog premalih plaća i ne tako idealnih uvjeta za rad malo, izbor je ograničen pa se mora uzeti ono što se nudi, bilo to dobro ili loše, navodi Dijana.

Izdvojeni članak
mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Čak 5.276 kandidata prijavilo drugi rok mature: Provjerili smo koliko ih izlazi na svaki od ispita

‘Ne dajte se zastrašiti silnim pričama o maturi kao nečem prestrašnom’

Od 29-ero nagrađenih maturanata, iz njene škole, XV. gimnazije, ove je godine čak sedmero učenika. To je najveći broj gledano po pojedinačnim školama, pa koja je tajna, pitamo Dijanu.

– MIOC je, kao škola, osobito usmjeren prema uspjesima učenika, kako na raznim natjecanjima, tako i u daljnjem obrazovanju, što se, nažalost, u Hrvatskoj ne viđa tako često. Puno se truda ulaže u učenike koji pokazuju interes za dodatnim unaprjeđenjem svojeg znanja, a i većina profesora se stvarno trudi prenijeti svoje znanje na učenike i pomoći im. Na primjer, tijekom cijelog četvrtog razreda su iz većine predmeta na razini MIOC-a bile organizirane pripreme tako da ne mogu reći da škola iz koje dolazimo nema ulogu u postignutim rezultatima na maturi, no ipak mislim da je individualan trud i rad ključ uspjeha, smatra naša sugovornica.

A za kraj za sve buduće generacije maturanata ima i poprilično koristan savjet.

–  Budućim maturantima bih rekla da se ne daju zastrašiti silnim pričama o maturi kao nečem prestrašnom jer ona to uopće nije. Ako se dobro organizirate i krenete pripremati na vrijeme na način koji vama najbolje paše, bilo da su to neke organizirane pripreme ili samostalno ponavljanje, nemate razloga za strah i možete biti sigurni da dobri rezultati neće izostati, poručila je Dijana.

Više o najboljim maturantima:

Kristijan otkriva kako dobiti petice na maturi: S pripremama je krenuo već ljeto prije četvrtog srednje

Na mnogima teškom ispitu Tea je imala samo jednu grešku: ‘Obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.

Copy link
Powered by Social Snap