Pretraga

Dobre vijesti za maturante: Hrvatska dobiva još jedan poželjan studij, diploma će biti na dva jezika

Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu upisivat će prvu generaciju studenata farmacije na engleskome jeziku u sljedeću akademsku godinu. Kako smo doznali od voditeljice novog studija, kvota će biti 32 studenata. Studij mogu upisati svi iz Hrvatske, Europske unije ili trećih zemalja, a posebno se želi privući Hrvate u iseljeništvu. Na kraju studija studenti će dobiti diplomu na engleskom i hrvatskom jeziku, a sam studij bit će identičan onom trenutnom na hrvatskom jeziku.

farmacija

Mikroskopiranje | ilustracija: Pixabay

Zagrebački Farmaceutsko-biokemijski fakultet pokreće studij farmacije na engleskome jeziku. Kako smo doznali od voditeljice novog studija Mirande Sertić, 32 studenata upisuje se u sljedeću akademsku godinu. Dakle, na studij će se moći upisati i sadašnji maturanti.

‘Program studija na engleskom jeziku bit će identičan studiju na hrvatskom jeziku’

– Studij na engleskom jeziku omogućit će studentima rad u međunarodnom okruženju i interkulturalno obrazovanje, što može obogatiti iskustvo učenja i promicati interkulturalnu razmjenu. Navedeni studij otvoren je svima zainteresiranima, državljanima Republike Hrvatske, Hrvatima iz dijaspore i povratnicima, stanovnicima zemalja Europske unije kao i državljanima trećih zemalja. Dakle, svima koji žele upisati visoko kvalitetan studijski program farmacije na engleskom jeziku u internacionalnom okruženju, u suvremeno uređenim studentskim laboratorijima, uz sofisticiranu znanstveno-istraživačku opremu i uz snažno motivirani i visoko kvalificirani nastavni kadar, kazali su nam s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Studij pokreću zbog internacionalizacije i učenja u međunarodnom okruženju. Otvoreni su za buduće studente iz cijelog svijeta, a posebno bi im bilo drago da studij prepoznaju Hrvati u iseljeništvu. Dodali su da godinama privlače uspješne maturante pa se nadaju uspjehu novog studija koji bi trebao donijeti laku zapošljivost. Oni koji završe novi studij dobit će diplomu i na engleskom i na hrvatskom jeziku.

– Na studiju će predavati već zaposleni profesori Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. No studij na engleskom jeziku podrazumijeva internacionalizaciju, ne samo budućih studenata već i nastavnog kadra jer otvara mogućnost gostovanja uglednih nastavnika i vrhunskih znanstvenika iz cijelog svijeta. Program studija na engleskom jeziku bit će identičan studiju na hrvatskom jeziku, poručili su nam s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu dobiva novi fakultet? Popularno veleučilište pokrenulo postupak preustroja

Posebnim projektom iz EU fondova razvili su novi studij i izradili materijale

Kako su pojasnili, napravili su opsežnu reviziju svojih studijskih programa te uskladili ishode učenja s potrebama tržišta rada. Taj je projekt bio financiran europskim novcem. Njime su opremili studentske praktikume, izradili standarde zanimanja ljekarnik, industrijski farmaceut i medicinski biokemičar te dva standarda kvalifikacija – magistar farmacije te magistar medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

– Imali smo i projekt ‘Razvoj integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Farmacije na engleskom jeziku (Pharma5.0)’, također financiranim iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta Pharma5.0 bio je razviti visokokvalitetan suvremeni studij farmacije na engleskom jeziku. Kroz aktivnosti projekta nastavnici, suradnici i nenastavno osoblje ojačali su svoje jezične kompetencije pohađanjem tečaja engleskog jezika, izrađeni su didaktički materijali na engleskom jeziku te materijali za promociju studija, objasnili su nam s Farmaceutskog.

Farmacija je obično među poželjnijim studijima među maturantima, a upisuju ju oni s najboljim ocjenama. Osim u Zagrebu studirati se može u Splitu, Osijeku i u Rijeci. Sa zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta rekli su da je cilj razvoja njihovog fakulteta internacionalizacija obrazovanja. Napomenuli su da trenutni studiji biomedicine pokazuju zainteresiranost stranih studenata za Hrvatskom.

– Proces internacionalizacije preduvjet je poboljšanju kvalitete obrazovanja i ubrzanog razvoja znanstvenih istraživanja te je kao takav istaknut u Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanje. Ovaj način internacionalizacije i izvođenje studijskog cjelovitog studijskog programa na engleskom jeziku također će povećati dolaznu mobilnost na fakultet, posebice kroz EU programe mobilnosti (Erasmus+ i dr.), bilateralne sporazume i druge partnere. I ta mobilnost podrazumijeva ponajprije same dolazne studente, ali isto tako i dolazak nastavnog osoblja s uglednih inozemnih institucija, pojasnili su.

Izdvojeni članak
globus u pozadini veliki, mali lobus sa studnetskom kapicom na kovanicama

Donosimo kratki vodič: Što sve trebate znati ako upisujete studij u inozemstvu?

‘Ovaj proces pruža studentima priliku za osobni razvoj, poboljšava njihove izglede za zapošljavanje’

Dodali su da je njihov studijski program u potpunosti usklađen s europskom direktivom te da njihovi alumni mogu raditi kao farmaceuti u svim zemljama Europske unije. Novim studijem povećat će, tvrde, svoju međunarodnu vidljivost i konkurentnost.

– Ovaj proces nosi brojne prednosti na individualnoj razini, pružajući studentima priliku za osobni razvoj, poboljšavajući njihove izglede za zapošljavanje i pružajući im dragocjeno iskustvo života i učenja u stranoj zemlji, u okruženju koje obiluje interkulturalnim izazovima. Internacionalizacija također donosi i jedinstveno iskustvo učenja. Dolazna mobilnost vrhunskih stručnjaka, znanstvenika i istraživača s najboljih stranih institucija stvara temelje za povećanje međunarodne suradnje i jačanje konkurentnosti, a to sve pak doprinosi razvoju inovacija, što na kraju ima značajan doprinos za društvo i gospodarstvo u cjelini, zaključili su.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem