Pretraga

U desetak dana novi studij farmacije prijavio 581 maturant, a mjesta je za samo 30 brucoša

A- A+

Novi studij farmacije u Hrvatskoj, onaj na Sveučilištu u Rijeci, pokrenut je, može se figurativno reći, u samom fotofinišu ljetnog upisnog roka na fakultete. Službeno je na Sveučilištu predstavljen ovih dana, a da je itekako poželjan među maturantima, ističe rektorica, u prilog ide podatak da je riječki studij farmacije u samo nekoliko dana prijavio 581 maturant, dok je mjesta za njih samo 30.

Novi studij farmacije službeno je predstavljen na Sveučilištu u Rijeci| foto: Sveučilište u Rijeci

Već nakon što su napisali ispite državne mature, a samo tjedan dana prije objave prijevremenih ljestvica za upise na studijske programe, na Sveučilištu u Rijeci pokrenut je studijski program farmacija. Službeno je predstavljen ovih dana – bit će to petogodišnji studij, odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij. Nastava, dakle, započinje od jeseni, a studij će izvoditi zajednički Medicinski fakultet i Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Već 581 prijavljeni na 30 mjesta

U svega desetak dana od početka prijava, na listu je ovaj studij stavio čak 581 maturant, dok je mjesta za njih 30, istaknula je na predstavljanju studija rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija.

– Ovo je studij o kojem se promišlja već desetak godina i sada konačno postaje stvarnost. Da je to atraktivan i prepoznat studij govori dovoljno činjenica da imamo čak 581 prijavu studenata na 30 mjesta, kolika je upisna kvota. Studij će biti petogodišnji i cijeli je postupak akreditacije bio složen, budući da se radi o reguliranoj profesiji te ga je valjalo uskladiti i s europskim regulativama. Veliku sm podršku imali od predstavnika ovdje prisutnih partnera te također Hrvatske ljekarničke komore i Farmaceutsko-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Magistri farmacije u cijeloj su zemlji deficitarno zanimanje, a od sada će, osim u Zagrebu i Splitu, taj kadar obrazovati i Rijeka. Naša se regija opredijelila za dva područja pametne specijalizacije, a to su pomorstvo i zdravstvo pa i u tom smislu ovaj studij predstavlja dodanu vrijednost za naš kraj, rekla je Prijić Samaržija.

Državni tajnik u Minisarstvu obrazovanja, Ivica Šušak istaknuo je kako je studij odgovor na zahtjeve tržišta jer zauzima visoko mjesto na ljestvici deficitarnosti.

– Intencija je hrvatske Vlade da potiče razvoj deficitarnih zanimanja, a sve sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Farmacija u Rijeci najbolji je odgovor na zahtjeve dinamičnog i sve zahtjevnijeg tržišta rada, jer na je visokom drugom mjestu prema deficitarnosti u Hrvatskoj. Ovim se studijem jača i konkurentnost Sveučilišta u Rijeci i njihovih studenata, kazao je Šušak.

Izdvojeni članak
ljekarna

Službeno pokrenut novi studij farmacije: Dobili su zeleno svjetlo, prijaviti se možete – odmah

Kod upisa se boduje matura i srednjoškolski uspjeh

Njegov kolega, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić istaknuo je kako ‘sveučilište u Rijeci ‘snima’ realne potrebe tržišta rada i prema njima promišlja svoje studijske programe’. Podsjetimo upravo je na tom sveučilištu lani pokrenut studij logopedije i to je tek drugi studij u Hrvatskoj koji obrazuje taj traženi kadar.

– Rektorica nas je sve umrežila i zajedno smo kreirali ovaj studij. Bilo je u početku i nekih prijepora oko toga treba li on više naginjati ljekarništvu ili industriji lijekova, ali smo na kraju iznjedrili vrlo izbalansiran studij, sukladan europskim regulativama. Poučeni dobrim iskustvo kadrova s riječkog Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju, očekujemo i ovdje odličan izbor kadrova, rekao je Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Kako stoji u sustavu Postani student, maturantima se prilikom upisa s 10% boduje srednjoškolski uspjeh. Isto toliko donosi rezultat s mature iz Hrvatskog i stranog jezika, dok se Matematika boduje s 20%. Kandidati obavezno moraju položiti Kemiju na maturi i ona se boduje s 25%, dok Biologija nije obavezna, ali može donijeti 22% bodova. Preostala 3% donosi uspjeh na državnim ili međunarodnim natjecanjima iz Kemije, Biologije ili Matematike.