Pretraga

U Puli odobreni novi studiji i proširen studentski dom: Provjerili smo gdje još ima mjesta

A- A+

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli bogatije je za tri nova studija, a uskoro se očekuje odobrenje četvrtog. Završena je i izgradnja dva nova paviljona Studentskog doma čiji će prvi stanari, planirano je, useliti u ljetnom semestru. U svjetlu ovih novosti, sa Sveučilištem smo provjerili popunjenost studija i doznali koje studijske programe još uvijek stignete upisati, a na kojima više nema mjesta.

Sveučilište Jurja Dobrile

Sveučilište Jurja Dobrile je bogatije za tri nova studija, ali i dva nova paviljona studentskog doma koji će sada moći smjestiti gotovo 400 studenata | Foto: YouTube screenshot

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli javlja dobre vijesti. Odobrena su tri nova studija: diplomski sveučilišni studij Rani predškolski odgoj i obrazovanje na hrvatskom jeziku i na talijanskom jeziku te diplomski sveučilišni studij Računarstvo. Za četvrti, sveučilišni studij Sestrinstva, uskoro se očekuje upis u upisnik studijskih programa, izvijestilo je Sveučilište.

Uz to, dovršeni su radovi na izgradnji dva nova paviljona Studentskog doma u Puli koji će sada moći smjestiti gotovo 400 studenata. Po opremanju doma, useljenje stanara planirano je već za ljetni semestar ove akademske godine, rekli su sa Sveučilišta. Timelapse video izgradnje nova dva paviljona možete pogledati ispod.

Sveučilište je u ljetnom upisnom roku upisalo više studenata nego prošle godine, izvijestili su nas, a upisi su održani online. Upisi na jesenskom roku će također biti posve online, bez fizičkog kontakta, a Sveučilište nam je pojasnilo koje studijske smjerove još uvijek stignete odabrati. Neki su, naime, već posve popunjeni.

– U prvom upisnom roku ove smo godine upisali ukupno više od 10% studenata nego lani. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Fakultetu ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ i to na studijskom programu Primijenjene ekonomije i studijskom programu Poslovna ekonomija, smjer Informatički menadžment. No mjesta ima još i na svim ostalim studijskim programima istog fakulteta, rekli su sa Sveučilišta.

Dvopredmetni Engleski i Japanski popunjeni, na Latinskom sva mjesta slobodna

Izuzetan interes maturanti su pokazali za dvopredmetni studij Engleskog jezika kao i za dvopredmetni studij Japanskog jezika na Filozofskom fakultetu, koji su na prvom roku u cijelosti popunjeni, rekli su s Fakulteta.

Najviše slobodnog mjesta ostalo je na jednopredmetnom i dvopredmetnom studiju Hrvatskog jezika i književnosti te Povijesti, dok je na dvopredmetnom studiju Arheologije ostalo tek petnaestak mjesta. Svih deset mogućih mjesta na dvopredmetnom studiju Latinskog jezika i rimske književnosti ostalo je slobodno za jesenski rok.

Sveučilište Jurja Dobrile

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli možete odabrati više od 50 studijskih programa, a provjerili smo gdje je nakon ljetnog roka ostalo mjesta | Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Tko prvi njegovo – još malo mjesta na ovim programima

Maturanti su velik interes pokazali i za Fakultet za odgojnih i obrazovnih znanosti. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij na hrvatskom jeziku te preddiplomski studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (na hrvatskom i engleskom) gotovo su popunjeni, a svega je desetak mjesta slobodno na svakom.

Na studiju Sestrinstva ostalo je svega po tri mjesta na redovnom i izvanrednom studiju, a tri su slobodna mjesta i na Fakultetu prirodnih znanosti. Redovni studij Fakulteta informatike upisalo je šezdesetak studenata, a slobodno je oko dvadeset mjesta.

Muzička je akademija na svim programima popunila 12 od 32 mjesta, a posve su popunjena mjesta na studiju Klasične harmonike i Klavira.

Izdvojeni članak
Pulska arena

Deset razloga zašto je Pula odličan studentski grad

Prilika za maturante ima na ovim studijima

Dosta slobodnog mjesta ostalo je na studiju Proizvodnog strojarstva te Računarstva pri Tehničkom fakultetu. Dok je za dvopredmetni studij Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura cjelokupna upisna kvota raspoloživa za jesenski rok, broj studenata koji su upisali studij Kultura i turizam nije se mijenjao u odnosu na prethodnu godinu, istaknuli su sa Sveučilišta.

– Prateći potrebe tržišta rada, snažeći profilaciju u području turizma te istovremeno njegujući njegova višedimenzionalna obilježja i utjecaj na cjelokupno gospodarstvo i društvo, studijski program Kultura i turizam prelazi na Fakultet ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković,“ no u studijskom programu, akademskom nazivu, temeljnim ciljevima programa i ishodima učenja se neće ništa mijenjati, objasnili su nam.

Upisi se i u jesenskom roku održavaju online, a za najtočnije informacije o slobodnim mjestima maturante usmjeravaju na web stranicu Sveučilišta.

– Pozivamo sve zainteresirane da se prijave jer slobodnih mjesta još uvijek ima, poručili su sa Sveučilišta.

Sveučilište Jurja Dobrile

Pula ubrzano širi studentsku ponudu, maturanti ju sve više prepoznaju kao atraktivnu destinaciju za studij | Foto: Unsplash

Pula sve atraktivnija studentima

Pula ubrzano širi studentsku ponudu, maturanti ju sve više prepoznaju kao atraktivnu destinaciju za studij, a razloga za to je nekoliko. U blizini fakultetskih dvorana i smještajnih paviljona su i studentska menza i pizzerija, Studentski centar Pula te Sveučilišna knjižnica bogate građe. Maturanti u Pulu dolaze i zbog međunarodnog iskustva studiranja – gotovo polovica studenata Sveučilišta dolazi izvan Istre, a stiže i velik broj međunarodnih studenata.

I sami studenti Sveučilišta imaju priliku otputovati na studij ili praksu u neku od zemalja Europske Unije, a mogu i studirati na talijanskom na nekim od studijskih programa koji se održavaju na tom jeziku. Ako trebaju dodatne razloge za putovanja, druženja i zabavu, uključuju se u izvannastavne aktivnosti kao što su futsal, odbojka, košarka, rukomet ili tenis. Aktivan je i Studentski zbor u čije se projekte studenti rado uključuju.

Maturanti koji se upišu na neka od preostalih slobodnih mjesta na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uživat će u iskustvu studiranja na moru, kulturnom i noćnom životu Pule te prilikama za izlete u prekrasnoj Istri. Više informacija o prednostima studiranja u Puli potražite ovdje, a informativnu brošuru s opisom svih studijskih programa pogledajte ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli