Pretraga

U sklopu velikog studentskog doma organizira se cijepljenje protiv HPV-a i besplatno je

A- A+

Infekcija HPV-om može uzrokovati niz teških bolesti, što uključuje karcinom vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena, te karcinom muškog spolnog uda, anusa i grla kod muškaraca i žena. Radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i, u konačnici, razvoja spomenutih vrsta karcinoma, preporučljivo je cijepiti se. U Splitu na Kampusu se tako idući tjedan organizira besplatno cijepljenje za studente.

 Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Sveučilište u Splitu pozvalo je sve studente i studentice na organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Ono će se, u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Studentskog centra Split i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, provoditi u sportskoj dvorani SD dr. Franjo Tuđman, a narudžbe nisu potrebne. Cijepljenje protiv HPV-a provodit će se u 3. studenog od 13 do 16 sati i 4. studenog isto od 13 do 16 sati.

U obavijesti splitskog sveučilišta stoji da je cjepivo dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, a naveli su i nekoliko razloga zašto se odazvati na cijepljenje. Pojašnjavaju da se ono preporučuje radi smanjenja rizika od HPV infekcije koja, iako je većinom prolazna, može dovesti do određenih oblika raka ili drugih bolesti kod žena i muškaraca.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Jeste li u riziku od spolne bolesti i sve o spolnom zdravlju saznajte na jednom mjestu

Riječ je o virusu koji se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože, neovisno o vrsti spolnog odnosa, a njime se tijekom života zarazi osam od deset osoba te većina nije ni svjesna da je zaražena i da virus može prenijeti. Sa Sveučilišta navode i da je cijepljenje s devetvalentnim cjepivom, uz redovite preventivne preglede, siguran je put prema zaštiti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

– Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje devet tipova HPV-a koji su sadržani u cjepivu. Cjepivo je u uporabi već 15 godina te je testirano na visoku učinkovitost, djelotvornost i sigurnost, a imunitet postignut HPV cijepljenjem traje dugo, poručili su sa Sveučilišta.

Studenti koji planiraju doći na cijepljenje sa sobom trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu cijepljenja.