Pretraga

Jedna zemlja uvela strogu mjeru za učenike i studente: Ako nisu cijepljeni, ne mogu u školu ni na faks

A- A+

Bangladeš je uveo izuzetno strogu mjeru za učenike i studente starije od 12 godina. Ako žele pohađati nastavu uživo, morat će se cijepiti protiv korone. Imaju rok do 15. siječnja ispuniti novu obvezu, a ova odluka došla je nakon što je stopa smrtnosti porasla na 15 posto dok je postotak potpuno cijepljenih tek 27 posto.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Poprilično rigoroznu mjeru poduzeo je Bangladeš koji je u cijeloj zemlji uveo obvezu cijepljenja učenika starijih od 12 godina ako žele pohađati nastavu uživo. Isto pravilo vrijedi i za studente koji će morati biti cijepljeni ako žele slušati predavanja uživo. Rok da ispune tu obavezu je svega pet dana, odnosno do ovog petka 15. siječnja.

Razlog za ovakvu odluku jest nagli porast zaraze koronavirusom, prenosi Dhaka Tribune. U zemlji je u potpunosti cijepljeno samo 27 posto populacije, dok jednu dozu ima 53 posto stanovnika. Vlasti je najviše zabrinuo porast stope smrtnosti koji se popeo na 15 posto.

Izdvojeni članak
učionica razred

Završili su praznici, počinje drugo polugodište: Učenike i nastavnike očekuju četiri veće stvari

– Ove nove direktive izdane su kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost učenika i kako bi se nastavile obrazovne aktivnosti diljem zemlje. Naložili smo obrazovnim ustanovama da osiguraju cijepljenje učenika starijih od 12 godina, rekao je Mohammad Abul Khair iz Ministarstva obrazovanja za Anadolu Agency.

Epidemiolozi očekuju značajan porast broja zaraženih te puno težu zdravstvenu situaciju u cijeloj zemlji.

– Iako je Bangladeš zabilježio samo nekoliko slučajeva omikrona, naš nemar da se pridržavamo smjernica zdravstvene sigurnosti mogao bi promijeniti scenarij. Vidimo ogromna okupljanja u bolnicama, državnim i privatnim uredima i trgovačkim centrima unatoč sve većem broju slučajeva COVID-19. Morat ćemo ograničiti takva okupljanja i osigurati strogi nadzor kako bismo izbjegli bilo kakvu katastrofu, objasnio je epidemiolog Mushtaq Hossain za Anadolu Agency.