Pretraga

Udruga studenata prava: ‘Naš sadržaj iduće bi godine mogao biti dio školskog kurikuluma’

A- A+

Udruga Meritokrat, koju su 2018. godine osnovali studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, potiče ideju stvaranja pravednijeg društva koje se temelji na načelima meritokracije. Meritokracija je društveni sustav u kojem se položaj stječe prema zaslugama, a ne dodjeljuje se ‘preko veze’ i poznanstva. Članovi udruge, osim što organiziraju radionice i edukacije, često odlaze i na razna druženja, a trenutno su otvorene prijave za rad u udruzi.

hackathon

Hackathon | foto: Udruga Meritokrat

Za sve koji žele naučiti nešto više o financijskoj i pravnoj pismenosti, proračunu Europske unije te ustavnom pravu, zasigurno bi trebali baciti oko na rad udruge Meritokrat. Ciljevi su joj usmjerenost prema promjeni društvene svijesti i izgradnja društva na temeljima meritokracije, a također, želi se jačati demokracija, približiti pravni sustav zainteresiranoj javnosti, poticati kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje.

‘Edukacija je najbolji alat’

– Meritokrat odskače od tipičnog klišeja studenta prava – naši članovi u slobodno vrijeme bave se marketingom, project managementom, zanima ih psihologija, a vješti su i u grafičkom dizajnu. Neki odluče ostati više godina u udruzi te se okušati u različitim timovima ili napredovati na pozicije voditelja, tajnika ili (pot)predsjednika, dok drugi ostanu kraće, ali često i nakon izlaska iz udruge djeluju kao vanjski suradnici i pomažu savjetima, kazali su iz Meritokrata.

Udruga, koja broji između 40 i 50 članova, često organizira razne edukacije, pa su tako prošle godine s Agencijom za odgoj i obrazovanje održali stručni skup za nastavnike o ustavnosti i ljudskim pravima. U svibnju je održan takozvani ‘Meritokratov volonterski svibanj’, niz volonterskih akcija pod sloganom ‘ Svaka studentska srijeda – volonterska akcija jedna’.

– U osnovnoj školi te uče da je priroda ‘ sve što te okružuje’, a tijekom studija shvatiš da bi se isto moglo odnositi i na pravo. Danas je većina odnosa regulirana pravom, a paradoksalno, malo je osnovne razine razumijevanje prava. Vjerujemo da je znanje moć, stoga je edukacija najbolji alat, objasnili su iz Meritokrata.

Trenutno Udruga Meritokrat prima nove članove, a dobro su došli studenti svih studijskih smjerova koji su znatiželjni, otvorenog uma i koji se žele usavršavati. Prijaviti se možete ovdje do 10. listopada. Studenti mogu postati članom jednog od šest timova. To su ‘Financijsko i pravno opismenjivanje’ (FIPO), projekt koji se bavi promocijom animiranih videa i članaka o EU i ustavnom pravu koji je nastao iz ideje da se pravo približi svima.  Zatim ‘Mijenjamo znanjem’ u kojem se kreiraju radionice za srednjoškolce i nastavnike, dok ‘LawMeetUp’ organizira natjecanje LegalHack, pravni hackathon jedinstven u Hrvatskoj, Career Speed Dating za pravnike i Tjedan mirenja.

Izdvojeni članak

Iznenadit će vas koliko hrvatskih studenata ne zna što je financijska pismenost

Uskoro u školskom kurikulumu

– Tim ‘Danas radim nešto novo’ bavi se volonterskim akcijama, u ‘Tajništvu’ studenti mogu dobiti iskustvo vođenja neprofitne organizacije, a ‘Mark-It’ vodi društvene mreže Udruge te organizira druženja za članove. Iako smo vrlo ambiciozni, studentski život samo je jednom u životu. Ove godine, osim rada na projektima, podjednak fokus stavljen je na radionice gdje se studenti mogu educirati o raznim temama, ali i na druženja u kojima se članovi mogu povezati s drugima i zabaviti, poručili su iz Meritokrata.

Koliko vremena će član odvojiti za rad u udruzi ovisi o njegovim željama i afinitetima, ali iz Meritokrata naglasili su da se unutar udruge sve odvija demokratski i da su otvoreni čuti različita gledišta te pomoći svakom studentu da svoju ideju razvije u projekt. Ove godine nastojat će organizirati pregršt radionica i internih team buildinga.

– Koliko vi date sebe udruzi, toliko će udruga sigurno vratiti vama. Tako je tim LawMeetUp organizirao jedinstveni hackathon – LegalHack na temu Autonomna vozila – kako spojiti robotiku i pravo, na kojem su se natjecali studenti s Prava, FER-a i PMF-a. Zadatak je bio izraditi prijedlog zakona regulacije autonomnih vozila u Hrvatskoj, o čemu se raspravlja u Saboru, istaknuli su iz Meritokrata.

team building

Team building | foto: Udruga Meritokrat

U novoj akademskoj godini Udruga planira poseban naglasak staviti na projekt financijskog opismenjavanja –  FIPO. Proširit će suradnju s kulturnim i obrazovnim institucijama te civilnim sektorom te će se promovirati novi videi i članci o Europskoj uniji, a nastavit će se i s humanitarnim aktivnostima.

– Radom na projektu FIPO članovi Udruge stvaraju dublje razumijevanje odnosa između prava i društva nego što ga ima prosječni student, a stvoreni materijal usporediv je s edukativnim videima i članicama koje, primjerice, objavljuje Vlada ili Sud Europske unije. Dosad su pokrivene teme Ustavnog prava i Europske unije, a jedva smo zagrebli površinu. Uz malo truda sadržaj bi se već iduće godine, nakon procesa akreditacije, mogao pronaći u školskom kurikulumu kao materijal za obradu teme Ustava, ustrojstva vlasti i europskih institucija.

Izdvojeni članak

Medijska pismenost je izborni predmet u francuskim školama, a znamo i kad stiže u Hrvatsku

Debate u srednjim školama

Velik dio radionica Meritokrat organizira i za srednjoškolce. Tako su u prošloj školskoj godini započeli projekt radionica za maturante ‘Sloboda govora i govor mržnje u 21. stoljeću’, a ove godine se nastavlja ciklusom radionica ‘ O Europskoj uniji’, što Udruga povezuje s i Europskom godinom mladih kojom je proglašena 2022. godina.

– Mladima treba približiti kako nisu državljani samo određene države, već i punopravni građani Europske unije. Cilj je, osim prenošenja znanja, potaknuti aktivno učenje i razvoj istraživačkih te komunikacijskih vještina simulacijom debate kao krune radionica, pojasnili su iz Meritokrata.

Sadržaj radionica temeljio se na rezultatima anketa o pravnoj pismenosti u srednjim školama koje je Udruga provela početkom 2021. godine, a provedene su u drugim i četvrtim razredima. Prosječna točnost odgovora bila je 45 posto, no iz Udruge rekli  su da to ne iznenađuje jer ne postoji sustavno obrazovanje o ovim tema. Zaključili su da bi osnove pravne pismenosti trebao znati svaki punoljetni građanin i da se nadaju da će se u budućnosti takvim temama posvećivati više od jednog sata tjedno na nastavi Politike i gospodarstva u četvrtim razredima, dok u nekim školama, napomenuli su, nema ni toga.