Pretraga

Ukinuta filozofija na Hrvatskim studijima: ‘Jasno je da će s ove institucije otići oni koji nešto vrijede i drže do sebe’

A- A+

Na današnjoj sjednici, Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je prijedlog Rektorskog kolegija prema kojemu se predviđa 0 upisnih mjesta za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima. Usvojena upisna kvota 0, odnosi se već na iduću akademsku godinu 2017./2018., što de facto znači da od sljedeće godine na HS-u studij filozofije više ne postoji. Odsjek za filozofiju Hrvatskih studija broji devet zaposlenika koji ovom odlukom ostaju bez posla po završetku studija posljednje generacije studenata na Odsjeku za filozofiju.

foto:Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak
Sveučilište u Zagrebu

Provjerite upisne kvote na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu za 2017./2018. godinu

Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je izglasao ukidanje kvota za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima. Iako je odluka privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a bila da se upisne kvote samo prepolove na 15 upisnih mjesta, Rektorski kolegij u užem sastavu odlučio je drukčije i pred Senat poslao prijedlog o kvoti 0 za filozofiju na Studijima.

Prema rektoru Borasu, studij filozofije na HS-u više nema perspektivu

Senat je kvotu 0 danas izglasao sa 10 suzdržanih i tek jednim glasom protiv. Kako nam kaže docentica Vesnica Garašić, predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, na Senatu je bilo oko 53 prisutnih članova.

– U raspravi na Senatu problematizirala sam razlog zbog kojeg se prihvaća prijedlog za upisnu kvotu 0 za filozofiju na Hrvatskim studijima. Argumentirala sam da se studij filozofije na Hrvatskim studijima bazira na analitičkoj filozofiji, onaj na FFDI-ju na neoskolastičkoj filozofiji, a onaj na Filozofskom fakultetu počiva na kontinentalnoj filozofiji. Isto tako, istaknula sam znanstvene rezultate Odsjeka za filozofiju HS-a i dala podatak da prema Google Scholaru 19 zaposlenika Odsjeka za filozofiju na FF-u imaju prosječnu citiranost 25,5 po zaposleniku, 8 zaposlenika Odsjeka za filozofiju HS-a 43,1 citat po zaposleniku, a 25 zaposlenika FFDI-ja citiranost 9,7 citata po zaposleniku. Spomenula sam da je Odsjek za filozofiju HS-a organizirao u zadnjih 10 godina veći broj znanstvenih konferencija i gostujućih predavanja, kazala nam je Vesnica Garašić.

Na njeno izlaganje na Senatu, osvrnuo se rektor Boras.

– Odgovor rektora Borasa je bio da se nije propitivala kvaliteta zaposlenika u ovom procesu, već da studij filozofije na HS-u nema više perspektivu, kaže nam Garašić te dodaje da je problematizirala i gubitak nastavnog opterećenja nastavnika na Odsjeku za filozofiju HS-a, čime njihovi ugovori o radu postaju upitni.

Kako nam kaže Vesnica Garašić, na to se osvrnuo prorektor Čović i rekao da će zaposlenici sa Odsjeka za filozofiju HS-a ostati i dalje zaposlenici i da će biti inkorporirani u druge studije na Hrvatskim studijima te da neće dobiti otkaze ugovora o radu.

Izdvojeni članak

Senat Sveučilišta sutra odlučuje o ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima

Gregorić: ‘Čudim se kolegama koji gledaju u drugu stranu dok se nasilje provodi nad onima koji drugačije razmišljaju’

O budućnosti radnih mjesta zaposlenika Odsjeka za filozofiju HS-a, porazgovarali smo s izv. prof. dr. sc. Pavelom Gregorićem.

– Da bi čovjek mogao odgovarati na pitanja o budućnosti, kao što veli Hume, mora se osloniti na prošlost. Međutim, mi ovdje nemamo prošlost na koju se možemo osloniti, budući da je u proteklih godinu i pol prekršeno toliko zakona i akata, napravljeno toliko presedana, da mi je zaista nemoguće reći što će biti dalje, rekao nam je Gregorić.

Dodaje da je izmišljotina ekipe iz Rektorata da bilo koji nastavnik može predavati bilo što.

– Svima je jasno da će oni koji nešto vrijede i drže do sebe, otići s ove institucije. Uostalom, čini se da to i jest cilj rektora Borasa i njegovih poslušnika u Senatu – da ne spominjem nametnutu upravu Hrvatskih studija, dodaje Gregorić.

Na pitanje o tome radi li se o svojevrsnom revanšizmu zbog prijave za plagijat ministra Barišića od strane zaposlenika Odsjeka za filozofiju, Gregorić kaže kako ne može isključiti tu opciju.

– Što se tiče današnje odluke Senata, ne čudim se nasilnicima, već se čudim kolegama koji su spremni gledati u drugu stranu dok se nasilje provodi nad onima koji drugačije razmišljaju, zaključuje Gregorić.

Studentski predstavnici tražili odgodu točke glasovanja; Grčević podržao Čovićev prijedlog za nulu

Podsjećamo kako je Rektorski kolegij prijedlog 0 kvota za filozofiju HS-a pred Senat stavio uz obrazloženje da se, uz filozofiju na Hrvatskim studijima, radi o utrostručavanju takvog studija na Sveučilištu. Predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki jučer je za Srednja.hr rekla da će od studentskih predstavnika u Senatu tražiti da ulože suspenzivni veto, no kako doznajemo od studentskog predstavnika u Senatu Marka Lepoglavca, to se ipak nije dogodilo.

– Predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki nam je sinoć poslala mail da tražimo na Senatu objašnjenje mišljenja Rektorskog kolegija o ukidanju kvota. Predložili smo odgodu točke glasovanja, a Senat je odlučio da odgode nema te da će rasprava biti danas. Prorektor Čović je predstavio dokumente radne skupine koja se bavi preustrojem HS-a, pozvao se na dopis AZVO-a, napomenuo da bi ovo bio treći studij filozofije na Sveučilištu te je radna skupina predložila kvotu nula. Nakon toga sam osobno pitao voditelja HS-a Grčevića koje je mišljenje ZNV-a, s obzirom da su oni predložili da se kvota smanji sa 30 na 15. Voditelj Grčević je rekao da osobno podržava ono što je radna skupina predložila, a sve će to biti vidljivo iz zapisnika Senata. Za suspenzivni veto potrebno je sedam studentskih članova Senata, na sjednici ih je bilo prisutno šest, a njih pet je glasovalo suzdržano, rekao nam je Marko Lepoglavec, predstavnik studenata na Senatu.

Nakon prvih informacija sa Senata o ukidanju studija filozofije na HS-u, iz inicijative studenata ‘Studenti govore’ s Hrvatskih studija, na Facebooku su objavili post u kojem na neki način ‘ispipavaju’ stav svojih kolega o mogućnosti blokade Hrvatskih studija.