Pretraga

Uništen riječki Kampus i igralište splitskog FESB-a

A- A+

Nove štete nastale zbog orkanske bure zbrajaju se u Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Nije prošlo niti mjesec dana od posljednje riječke bure i prouzrokovanih šteta, a jučer je u Kampusu opet oštećena zgrada sveučilišnih odjela, zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti te objekt Studentskog centra. Cijeli je dan Kampus bio zatvoren, a na snazi je bilo izvanredno stanje. Šteta se procjenjuje na 100 tisuća kuna. Bura je u Splitu iščupala i odnijela balon na igralištu FESB-a, a evakuirana je zdravstvena škola radi urušavanja fasade.

Radio Sova

Sveučilišni kampus u Rijeci jučer je opet stradao zbog orkanske bure. Niti mjesec dana nije prošlo od posljednjeg stradavanja zgrade sveučilišnih odjela, a sada se zbrajaju nove štete. Stradao je lim na najvišem dijelu zgrade sveučilišnih odjela i dva polja fasade sjevernog dijela tog objekta. Bura je prouzročila i štetu na objektu studentske prehrane te na limenom krovu Akademije primijenjenih umjetnosti. Stradalo je i dosta stabala, a neka su potpuno srušena. Najjači udar bure zabilježen na meteorološkoj stanici na krovu Građevinskog fakulteta prešao je 150 km/h. Šteta se zasad procjenjuje na 100 tisuća kuna, a više će se znati kada se bura smiri i omogući uvid u stanje.

Kampus opet zatvoren cijeli dan

Studenti su već navikli da je u tim danima Kampus zatvoren i na snazi je izvanredno stanje, što u početku, kada je Kampus otvoren 2010. godine, nije bio slučaj te su studenti bili izloženi opasnosti. Posljednjih nekoliko ovakvih situacija ostavlja Kampus praznim, sve se aktivnosti otkazuju, a objekti zatvaraju. I ovoga su puta u Sveučilišnom kampusu bili samo djelatnici Tehničke službe i ostali uključeni u sanaciju te sprečavanje novih šteta.

– Sukladno planu postupanja za izvanredna stanja zbog olujnog i orkanskog vjetra Stožer za zaštitu i spašavanje Sveučilišnog kampusa proglašava izvanredno stanje kada je vjetar jači od 10 bofora, odnosno puše jačinom većom od 25 m/s, što odgovara klasifikaciji jake oluje. U tom se trenutku obustavljaju nastava i sve aktivnosti u Kampusu, rekao je rukovoditelj Tehničke službe u Kampusu Žarko Dubrović za Radio Sovu.

U Kampusu na Trsatu više ne vrijedi izvanredno stanje pa se danas nastava održava redovno. Ovakve izvanredne situacije događaju se svaki put kada u Rijeci zapuše malo jača bura.

– Dovršen je projekt sanacije fasade zgrade sveučilišnih odjela i očekuje se natječaj za izvođača radova koji će sanirati štete. Dotad imamo papir putem kojeg postupamo, imamo alpiniste koji izlaze na teren, ali to su sve privremene mjere. Konkretno rješenje postići će se nakon sanacije spomenute faze, odgovorio je Dubrović na pitanje što se čini da se opasne situacije trajno zaustave.

Radio Sova

Oštećene će zgrade danas ugostiti premijera Milanovića

Za danas je, u zgradi sveučilišnih odjela, predviđeno i predstavljanje projekta ‘Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci’, a najviše štete od bure zabilježeno je upravo na tom objektu. Predstavlja se projekt vrijedan više od 180 milijuna kuna, a svečanosti bi trebao prisustvovati i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Bura je poharala veći dio Rijeke i okolice. Od 7 do 15 sati na području Grada Rijeke zabilježeno je 35 vatrogasnih intervencija, a u prigradu još 25. Najjači udar bure jučer je izmjeren na Krčkom – iznosio je oko 200 kilometara na sat. Nastava je bila otkazana u mnogim školama, a najviše je stradala Osnovna škola Jelenje – Dražice u Dražicama na kojoj je vjetar otkinuo dio krova. Kasnije su vatrogasci sanirali to oštećenje na krovu, no nastava se ne u toj školi ne održava ni danas.

Radio Sova