Pretraga

Na upis s bjanko zadužnicom u ruci: Kineziološki fakultet od ove godine uveo novo pravilo, a evo i zašto

A- A+

Neki studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koji plaćaju školarinu odlučili su to učiniti u ratama. Na upis godine morali su ponijeti i bjanko zadužnicu. Uprava fakulteta donijela je odluku da oni koji školarinu plaćaju u ratama moraju kod javnog bilježnika javno ovjeriti to na 10.000 kuna. Kažu, to je zbog toga što su primijetili da im prijašnjih godina nisu uplaćene sve rate koje su trebale biti uplaćene. Jedan student KIF-a kojem se ova odluka nije svidjela požalio se da mu to pojašnjenje baš i ne zvuči istinito jer se ako ne platiš ratu do određenog datuma studomat zaključava i ne možeš prijavljivati ispite.

KIF/foto: Ivan Božić|Srednja.hr

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu od 2012. godine studenti školarinu mogu plaćati u ratama. Maksimalno na četiri rate, što mnogima olakšava plaćanje troškova studiranja. To je, kaže dekan fakulteta, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, i bio cilj. Ipak, dogodilo im se nešto što nisu očekivali.

– Kontinuiranim praćenjem naplate potraživanja pokazalo se da određeni broj studenata ne otplaćuje školarinu za upisanu akademsku godinu, te na taj način iznimno visok iznos potraživanja od školarina ostane nenaplaćen, govori Krstičević.

Izdvojeni članak

[STUDENTSKI HARAČ] Dobar posao s iksicama – neusklađenost cijena na svakom koraku

Zbog toga se od ove akademske godine fakultet odlučio osigurati pa je studente koji plaćaju školarinu u ratama dočekala obavijest da na upis i potpisivanje ugovora moraju donijeti dokaz o uplaćenoj prvoj rati i bjanko zadužnicu na maksimalni iznos do 10.000 kuna ovjerenu kod javnog bilježnika.

Dodatno, svi nezaposleni studenti u bjanko zadužnici obvezno moraju navesti jamca platca koji je zaposlen.

– U cilju postizanja učinkovitosti naplate potraživanja, kao i osiguranja djelotvornog funkcioniranja financijskog upravljanja i kontrola, Fakultet se od akademske godine 2017/2018. odlučuje na uvođenje mjere osiguranja plaćanja potraživanja od školarina u vidu bjanko zadužnice za sve studente koji se odluče za obročnu otplatu školarina. Pri tome napominjemo da studenti koji školarinu plaćaju jednokratno nisu dužni osigurati zadužnicu, objašnjava dekan fakulteta.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Fakulteti nastavljaju kamatariti s ‘rangiranjem studenata’

Student koji je odlučio ostati anoniman, rekao nam je da je zbog ovakve odluke on školarinu od 7.500 kuna ipak platio jednokratno.

– Koliko sam ja upoznat s tom zadužnicom, treba se na nju potpisati i netko tko će ti biti jamac. Svima su nam to roditelji, a velikoj većini su roditelji doma u rodnim gradovima i realno falsificiraju potpise, govori student KIF-a.

Osvrće se i na objašnjenje ove nove odluke koje je dao dekan fakulteta.

– Njihove tvrdnje da nisu plaćali rate nisu istina jer je studomat zaključan dok ne platiš školarinu i ne možeš ga koristiti.  Samim time ne možeš prijavljivati, niti izlaziti na ispite i kolokvije, kaže student.

Dodatan problem studentima koji se odluče na plaćanje u ratama mogao bi, dakako, predstavljati i novac koji moraju potrošiti i na javnog bilježnika.