Pretraga

Ministar Anušić studira već 25 godina: ‘Kako sam sada bliže fakultetu, dat ću si truda i nastaviti’

A- A+

Novi ministar obrane Ivan Anušić potvrdio je da je još uvijek student nakon 25 godina studiranja te da planira nastaviti sa studijem unatoč obnašanju funkcije ministra. Inače, Anušić je završio preddiplomski studij 2021. godine, a trenutno pohađa istoimeni diplomski studij kao apsolvent. Ministar ističe da neće zamrznuti svoj studentski status te će nastaviti studirati s obzirom na svoju trenutnu blizinu fakultetu. Unatoč financijskim informacijama o visini školarine za izvanredne studente, Anušić nije spomenuo svoj trenutni studentski status u nedavnoj raspravi u Saboru, što izaziva pitanja o njegovoj namjeri da nastavi obrazovanje dok obavlja dužnost ministra.

Dopuna teksta, 20. studenog 2023. u 14:19 h: Anušić je ipak odlučio zamrznuti studij, više čitajte na linku.

Ivan Anušić i Kineziološki fakultet u Zagrebu

foto: srednja.hr / screenshot YouTube MORH

Novi ministar obrane, Ivan Anušić, nedavno je postao predmetom kritika zbog nedostatka obrazovanja. Također, potvrdio je da je još uvijek student iako je već 25 godina u sustavu visokog obrazovanja. Anušić je objasnio da je napustio srednju školu sa 17 godina i otišao u rat te da je prvi put završio srednju školu 1993. godine. Nakon toga, 1997. godine, podigao je kredit od 18 tisuća kuna i platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, piše Jutarnji.hr.

Nakon 24 godine završio preddiplomski

U nedavnom odgovoru u Saboru, ministar je naveo tijek svog 25-godišnjeg studiranja od 1997. do 2022., ali se čini da je napravio grešku u navođenju godine završetka studija. Zbog toga je Jutarnji.hr kontaktirao upravu Kineziološkog fakulteta kako bi dobili precizne informacije o Anušićevom statusu. Dekanat fakulteta potvrdio je da je Anušić završio preddiplomski stručni studij ‘Izobrazba trenera’ 2021. godine i da trenutno pohađa istoimeni stručni diplomski studij kao apsolvent.

– Potvrđujemo da je gospodin Ivan Anušić 2021. godine završio preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera, a trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera gdje je apsolvent, stoji u odgovoru dekanata za Jutarnji.hr.

Odgovor dekanata dodatno otkriva da je Anušić i dalje student, što je potvrđeno njegovim trenutnim statusom apsolventa na diplomskom studiju, odnosno dosad je stekao prvostupničko zvanje.

Izdvojeni članak

Mislite da ste vječni student? Ovaj djedica proveo je pola stoljeća na fakultetu dok konačno nije diplomirao

‘Neću zamrznuti status studenta’

Namjerava li u ministarskom mandatu nastaviti sa studijem, Jutarnji.hr pitao je to ministra-studenta koji je brzo potvrdio svoj status izvanrednog studenta.

– Neću zamrznuti status studenta. Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda i nastaviti studij koji sam započeo prije dvije godine, odgovorio je Anušić, kojeg je Jutarnji.hr zamolio da detaljnije opiše svoj tijek studiranja.

Što se tiče financijske strane studiranja, iz informacija Kineziološkog fakulteta proizlazi da participacija izvanrednih studenata za akademsku godinu 2023./24. iznosi 1327,23 eura, odnosno deset tisuća nekadašnjih kuna. Nejasno ostaje iz kojih je razloga ministar u Saboru zaobišao informaciju o svom aktivnom studentskom statusu, pogotovo jer bi oporbi time dao do znanja da se i dalje obrazuje.

Umjesto toga, Anušić je pred zastupnicima poručio kako ‘nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim, već su to su njegove ljudske kvalitete’.