Pretraga

Upisne kvote na sveučilištima i veleučilištima 2013./2014.

A- A+

Ljetni rok državne mature je pri samom kraju zbog čega svi pristupnici razbijaju glave o rezultatima, ali i upisnim kvotama. S obzirom da su sva hrvatska sveučilišta podijelila broj upisnih mjesta za akademsku godinu 2013./2014., odlučili smo objaviti i kvote na nekima od najvećih veleučilišta. U nastavku pogledajte na koja se veleučilišta možete upisati i bez državne mature, gdje polažete razredbeni postupak te kolike su kvote.

Slika 1: Upisne kvote na ZVU za 2013./2014. godinu

Upisne kvote i rezultati državne mature trenutno su najčešće teme o kojima raspravljaju svi maturanti. Iako su sveučilišta najavljivala kako će se za akademsku godinu 2013./2014. kvote znatno smanjiti, ipak nije primijećena prevelika razlika u odnosu na prošlogodišnji broj upisnih mjesta.

Izdvojeni članak

Obrazovanje u tržišnoj trci: Upisne kvote na fakultetima trebale bi biti znatno manje

S obzirom da smo već objavili kvote za nadolazeću akademsku godinu za svih šest sveučilišta, ovaj put vam donosimo broj upisnih mjesta na nekoliko najpoznatijih i najvećih veleučilišta u državi. Uz sam broj budućih brucoša, saznali smo i na kojim veleučilištima postoji mogućnost upisa bez položene državne mature te na kojima morate polagati razredbeni postupak.

Zdravstveno veleučilište Zagreb (ZVU)

Na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu uz kvote prikazane na slici 1, postoje odvojene kvote za one koji se ne upisuju putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava. Takvi kandidati mogu se upisati samo na dva smjera uz polaganje razredbenog postupka:

  • studij sestrinstva: 150 mjesta

  • studij fizioterapije: 120 mjesta

Slika 2: Upisne kvote – Veleučilište Slavonski brod

Veleučilišta u Slavonskom Brodu i Kninu

Upisati Veleučilište u Slavoskom Brodu moguće je samo nakon polaganja državne mature nakon čega se polaže razredbeni postupak, a upisne kvote su prikazane na slici 2.

Veleučilište Marko Marulić u Kninu nudu mogućnost upisa uz položenu maturu, ali i putem natječaja. Uz navedene kvote na slici 3, broj upisnih mjesta za one koji ne polože državnu maturu je za:

  • Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom – 40
    mjesta ( plus 40 izvanrednih)

  • Prehrambena tehnologija – 60 mjesta

  • Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja – 30 mjesta

  • Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša – 30 mjesta

Slika 3: Upisne kvote – Veleučilište Marko Marulić Knin

O upisima i kvotama ostalih veleučilišta pogledajte sve detalje u sljedećim PDF dokumentima:

Na sljedećim linkovima možete provjeriti upisne kvote na svim sveučilištima: