Pretraga

Prvo sveučilište već objavilo broj upisnih mjesta na faksevima, za sve je dovoljna B razina mature

A- A+

Iako su prijave ispita mature već počele, javna sveučilišta obično tek na proljeće objavljuju natječaje za upise s pratećim uvjetima upisa za svaki od studija. Iznimka je Sveučilište u Dubrovniku koje je i ove godine prvo objavilo upisne kvote za akademsku godinu 2024./2025. Uz kvote su navedeni i uvjeti upisa na svaki od studija – za sve je dovoljno polagati B razinu obveznih predmeta.

studenti

Foto: pixabay

Kao što je to bio slučaj i ranijih godina Sveučilište u Dubrovniku prvo je javno sveučilište koje je objavilo natječaj za upis na studijske programe u 2024./2025. godini. Tako je već sada poznato koje je predmete potrebno polagati na maturi za upis pojedinog studija, kao i koliko je mjesta na svakom od njih. Podsjetimo, prijave ispita mature već su započele 1. veljače, ali javna  sveučilišta, uz iznimku dubrovačkog, upisne natječaje i kvote objavljuju relativno kasno, većinom na proljeće.

Broj mjesta isti kao lani

Kada je riječ o broju mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku, ukupna upisna kvota ista je kao i prošle godine i iznosi  572 mjesta. Kvota za redovite studente je 363 mjesta, a za strane državljane je 69 mjesta, a za izvanredne 140.

Najviše novih studenata moći će se upisati na studij nautika, 70, zatim slijedi studij poslovna ekonomija (smjer turizam) s kvotom od 55 mjesta, dok je na studiju mediji i kultura društva 51 mjesto. Studiji s najmanjom kvotom od 20 mjesta su studij pomorske tehnologije i jahta i marina, povijest Jadrana i Mediterana te studij konzervacija-restauracija.

Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Kada počinju i dokad traju prijave fakulteta u 2024.? Izašli su važni datumi upisa na studije

Za sve je dovoljna B razina mature

Za upis baš svih studija dovoljno je položiti B razinu Matematike i Engleskog, dok se Hrvatski i u 2024. polaže na jedinstvenoj razini. Ako je neki kandidat ranijih godina polagao maturu, boduje mu se isto B razina. Niti jedan studij Sveučilišta u Dubrovniku, vidljivo je to iz natječaja, ne propisuje obvezno polaganje izbornih predmeta, a to se boduje samo na tri studija.

Dodatni bodovi u slučaju većine studija u Dubrovniku mogu se prikupiti na temelju rezultata ostvarenih na državnim natjecanjima. Dodatna provjera na Sveučilištu u Dubrovniku provodit će se jedino za upis studija konzervacija-restauracija (smjerovi: drvo, papir, tekstil, metal, keramika), a uključuje provjeru psihomotornih i spoznajnih vještina, odnosno korištenja alata i materijala različitim metodama, modeliranja te testiranje likovnih percepcija i razgovor.

Nedavno je središnji prijavni ured objavio sve datume upisa maturanata na fakultete u idućoj akademskoj godinu. Prijave studijskih programa započet će 1. veljače 2024. godine u 9:00 sati, a u većini slučajeva traju do 17. srpnja 2024., osim ako je fakultet odredio raniji rok prijave. Iz Središnjeg prijavnog ureda navode i da će svi podaci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu biti dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa. Podsjetimo, ispite mature, koji u većini slučajeva donose najveći broj bodova za upis, maturanti mogu prijavljivati do 15. veljače.

U nastavku možete vidjeti upisne kvote na sve studije Sveučilišta u Dubrovniku u 2024./25. godini. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab