Pretraga

Vanjski suradnici studentima na Hrvatskim studijima uskraćivali pravo na rujanske ispitne rokove

A- A+

Studenti na Sveučilištu u Zagrebu imaju pravo na tri ispitna roka: zimski, ljetni i jesenski. Potonje je propisano i Pravilnikom na Hrvatskim studijima, no pojedini tamošnji profesori uskraćuju svojim studentima pravo na dva izlaska u rujanskom roku. Razgovarali smo s voditeljem Hrvatskih studija Josipom Talangom koji nam je rekao da je upoznat s tim problemom, ali i dao obrazloženje za isti.

Foto: Srednja.hr

Brojnim studentima Hrvatskih studija u Zagrebu posljednjih godina bio je uskraćen izlazak na jesenski ispitni rok za koji polažu pravo prema Statutu Sveučilišta, ali i Pravilniku o preddiplomskim i diplomskim studijima Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Voditelj Hrvatskih studija: ‘Uveli bismo nove smjerove, no problem su stručni nazivi’

Studentima uskraćivali pravo na rujanski rok

Iako je navedeni Pravilnik donesen u rujnu 2013. godine, nekolicina studenata se požalila da rujanski rok kod nekih profesora nisu imali ni prije, ali ni nakon uvođenja Pravilnika. Stoga se provodila praksa polaganja ispita ‘na crno’, što su dopuštali samo neki profesori pa svi studeni nisu imali jednaku mogućnost izlazaka na rokove ili polaganja ispita.

– Nastavnik je dužan određivati termin i održavati ispitni rok za predmet tako dugo dok studenti imaju pravo prijave za određeni ispit, navedeno je u Pravilniku koji također propisuje da se predmetni nastavnik mora držati kalendara ispitnih rokova, čega se nisu pridržavali svi nastavnici.

Potražili smo na web stranicama Hrvatskih studija kalendar ispitnih rokova za prethodnu akademsku godinu 2013.2014. te smo se već kod prvih nekoliko profesora uvjerili u nepostojanje dvaju rokova u rujnu. Upitali smo voditelja Hrvatskih studija Josipa Talangu je li upoznat s tim kršenjem Pravilnika i što planira napraviti po tom pitanju.

Izdvojeni članak

Voditelj Hrvatskih studija: U mandatu rektora Borasa dobit ćemo status fakulteta


Neki profesori su inertni i zato ima puno ispitnih rokova

– Cilj bolonjskog modela je da se ukinu rujanski rokovi i da se ispiti rješavaju od semestra do semestra. Na roku u veljači bi se obavilo sve iz zimskog semestra i na lipanjskom/srpanjskom roku iz ljetnog semestra tako da rujanski uopće ne bi postojao. No činjenica je da i najbolji studenti u zadnjoj godini ili semestru budu preopterećeni pa obranu diplomskih radova ostavljaju za rujan. Bolonja je uvela reda, više se drži pravila i stanje više nije kaotično i subjektivno. Ipak proći će još dosta vremena da se to postroži, to jest da se kroz semestar provodi više provjera znanja i daju uvjeti za ocjene kako bi se izbjegli silni ispitni rokovi, ističe voditelj Hrvatskih studija. Nastavio je kako ne smije tek ispitni tok biti trenutak kad studenti pripremaju opsežnu literaturu koja nije obrađena i pripremljena za vrijeme semestra. No dodao je kako je dosta profesora inertno i zbog toga se i dalje drže samo ispitnih rokova.

Vanjski suradnici tražili da im se plate rokovi

Talanga nam je otkrio kako se radi o nezadovoljnim vanjskim suradnicima koji nisu htjeli prijaviti ispitne rokove na jesen jer su tražili da im se isti plate. Kako navodi, po ugovorima Hrvatski studiji vanjske suradnike plaćaju za održavanje nastave, što implicira i provođenje ispita. No nisu svi na takav način protumačili svoje plaće.

– Posrijedi je bio mali nesporazum koji je nastao s našim vanjskim suradnicima. Naime, do prošle godine njihove plaće je osiguravao MZOS i tada je suradnicima bila posebno plaćena sva tri roka. Od prošle godine mi sami financiramo vanjske suradnike i kao nismo u mogućnosti toliko novca izdvajati, odlučio sam diferencirati suradnike na većim kolegijima i one koji imaju manje studenata. Naime, onima na manjim kolegijima nije bilo smisla plaćati treći rok, kad su sve mogli obaviti u prva dva roka, no oni su onda bojkotirali, objasnio je Talanga.

Dodao je kako su ipak riješili taj problem na brzinu jer su morali zaštititi svoje studente. Kako objašnjava, odsustvo rujanskih rokova je i rezultat toga što na nekim kolegijima svi studenti riješe ispite u prvim rokovima pa i nema potrebe određivati dva termina u rujnu.