Pretraga

Velika akcija policije u BiH: Krenula uhićenja vezana uz lažiranje i trgovanje fakultetskim diplomama

A- A+

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo ja da je u tijeku velika akcija kodnog naziva ‘Klaster’. U sklopu nje vrše se pretresi i privođenja osoba koje su povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

Ilustracija: Pixabay

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu u BiH) vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko distrikta BiH, priopćilo je  Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Uhićenja povezana s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom diplomama

– Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sustavne korupcije, a povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH. U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo navodi i da je ‘u okviru pretresa zaplijenjena i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a sukladno naredbi Suda BiH, vrši se oduzimanje opsežne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.’

– Ova akcija je dio napora Tužiteljstva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sustavne korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem kaznenih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu  visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Više informacija bit će dostupno nakon završetka aktivnosti, navodi Tužiteljstvo BiH.

Izdvojeni članak

Zaposlila se u školi putem lažne svjedodžbe, policija je prijavila državnom odvjetništvu

SIPA: ‘Pretresi se vrše na osamnaest lokacija’

Iz SIPA-e navode da je operacija ‘Klaster’ započeta na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

– Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih osoba i devet pravnih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela ‘Organizirani kriminal’, ‘Nedopuštena trgovina’ i ‘Pranje novca’, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i to ‘Podstrekavanje’, ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Falsifikovanje ili uništenje službene isprave’ i ‘Krivotvorenje službene isprave’, navode iz SIPA-e i dodaju da su pretresi još uvijek u tijeku pa će naknadno informirati javnost o ishodu akcije.

Ističu i da je ova akcija rezultat višegodišnjeg rada. Realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.