Pretraga

U susjednoj državi poništeno 167 diploma istog faksa, oni se brane: ‘Tužili smo Ministarstvo’

A- A+

Neuobičajena situacija dogodila se u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je na privatnoj visokoškolskoj ustanovi u Banjoj Luci poništeno čak  167 diploma. S fakulteta tvrde – poništene su samo zbog jedne riječi u akademskom nazivu diplomiranih. Nalog na visokoškolskoj ustanovi smatraju neosnovanim pa podnose i tužbu protiv tamošnjeg Ministarstva.

foto: pixabay

Kako je doznao portal Capital.ba, Inspektorat Republike Srpske donio je odluku zbog koje je Visoka škola ‘Prometej’ iz Banja Luke u BiH bila primorana poništiti čak 167 diploma.

S faksa se brane da su diplome morali poništavati samo zbog jedne riječi

S Prometeja tvrde kako im je to naloženo zbog jedne riječi i nenamjerne greške administrativnog osoblja. Kako su odgovorili novinarki Capitala.ba Bojani Ninković, na obrascu diplome izostavljena je jedna riječ ‘vrsta studija’ (strukovni) iako je, tvrde s Prometeja, sasvim vidljivo iz stečenog zvanja ‘strukovni specijalista inženjer saobraćaj’ da je riječ o strukovnom studiju.

– Što se tiče studenata koji su upisali studije školske 2014/2015 godine, a koji su završetkom studija zakonski stekli zvanje ‘diplomirani inženjer saobraćaja’, prosvjetna inspekcija je izdala nalog da se studentima dodijeli zvanje ‘strukovni specijalista inženjer saobraćaja’, naveli su iz Prometeja za Capital.ba.

Izdvojeni članak
uhićenje

Velika akcija policije u BiH: Krenula uhićenja vezana uz lažiranje i trgovanje fakultetskim diplomama

Visokoškolska ustanova bila je obuhvaćena i akcijom Klaster

Dodatno ističu i da je Zakon o zvanjima na snagu stupio u svibnju 2014. godine, dok je Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i naučnih zvanja, objavljen je u Službenom glasniku na snagu stupio u siječnju 2015. U Prometeju smatraju da se on zato ne može primijenjivati na studente upisane u 2014./2015. nego za studente upisane u 2015./2016. godinu. Nalog prosvjetne inspekcije u Prometeju smatraju neosnovanim pa su podnijeli tužbu protiv Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Portal Capital.ba je objavio i popis poništenih diploma, a na dnu popisa navedeno je da studenti koji se nalaze na popisu ispravljenu diplomu moli podići u Studentskoj službi Sveučilišta. Inspektorat RS se o svim aktivnostima vezanim za nadzor u Visokoj školi ‘Prometej’ trebao oglasiti ovih dana. Spomenuti izvor navodi i da je ova visokoškolska ustanova bila obuhvaćena akcijom Klaster u kojoj je uhićeno deset osoba pod sumnjom da su povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.