Pretraga

Veliki SC odgovara na pitanje: Može li hrana u menzi biti zdravija od one koju spremamo doma?

A- A+

Može li hrana u menzi biti zdravija od one koju pripremamo doma? Upravo tako počinje novi TikTok Studentskog centra u Splitu u kojem se razbijaju mitovi o splitskim menzama. Video je u kratkom vremenu prikupio gotovo 20.000 pregleda, a u njemu se objašnjava kako se pripremama hrana u menzi.

menza split index

Obrok u splitskoj menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

– Dođite da se zajedno uvjerimo da hrana u menzi može biti zdravija od one koju pripremamo doma, početak je novog TikToka Studentskog centra (SC) Split u kojem se pobijaju mitovi o splitskim menzama.

‘U našoj kuhinji koristimo i puno manje ulja nego doma’

U videozapisu potom se objašnjava kako kada doma pržimo namirnice u ulju ne znamo do koje temperature se to ulje zagrijava te može doći do stvaranja kancerogenih spojeva. U kuhinji SC-a Split uz pomoć suvremene tehnologije mogu se kontrolirati svi parametri kuhanja, pa tako i temperatura, govori se u videozapisu.

– Zato se hrana može pripremati u sigurnim uvjetima. Zatim imamo konvektomate u kojim pripremamo povrće uz pomoć pare. Tako zadržavamo sve nutritivne vrijednosti. U našoj kuhinji koristimo i puno manje ulja nego što bi koristili doma. Zamjenom klasičnog procesa prženja u ulju, pripremom hrane u konvektomatima koristimo znatno manje ulja i tako reduciramo kalorijsku vrijednost hrane, pojašnjeno je u videozapisu.

@studentski_centar_split Pobijamo stereotipe o hrani iz menze😎😁 #studentslife #scst #universityofsplit #studentskizivot #split #menzasplit ♬ original sound – Studentski centar Split

‘Oprema nam omogućava da sva jela budu jednake kvalitete’

U videozapisu napominje se i da Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisuje jela koja se mogu koristiti, a potom SC u tim zadanim okvirima osmišljava raznovrsne menije. Njihova kuhinja, dodali su, raspolaže najmodernijom opremom.

– Ona nam omogućava da sva jela budu jednake kvalitete. Također, putem nagradnog natječaja ‘Ocijeni spizu i nagrada je blizu’ studenti nam pomažu u kontinuiranom razvoju, navodi se u videozapisu.

Podsjetimo, SC Split nedavno je otvorio TikTok profil i tako postao prvi SC koji se pojavio na toj društvenoj mreži. Do sada su objavili više videozapisa, a TikTok s turom po studentskom domu broji im više od 150.000 pregleda.