Pretraga

Veliki studentski događaj stiže u Hrvatsku: Naše sveučilište bit će domaćin Europskog u košarci

A- A+

Nakon najave da će Split biti domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. godine, lijepa sportska vijest stiže i iz Zadra. Tamošnje sveučilište bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine. Svi susreti odvit će se u Dvorani Krešimir Ćosić, trebale bi nastupiti 32 ekipe, ali moguće je i da ta brojka dodatno poraste.

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027.| foto: Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine, izvijestilo je to Sveučilište. Rektor Josip Faričić smatra da je dodjelom domaćinstva odano priznanje cijelom zadarskom Sveučilištu, posebice Centru za tjelovježbu i studentski sport te studentima.

Timski rad u košarci sličan je onom u znanosti

– Sport je važna aktivnosti i fenomen koji bi trebao u što većoj mjeri zahvaćati studente, slijedeći antički moto Mens sana in corpore sano. Sportske aktivnosti upotpunjuju redovite nastavne i znanstvene aktivnosti naših studenata i djelatnika, koji se kroz njih se uključuju u različite modele internacionalizacije. Na taj način mogu trenirati ne samo svoje tijelo i sposobnosti, nego i nošenje s pobjedama i porazima. U košarci je važan i timski rad, što je važno i kada se ostvaruju različite znanstvene aktivnosti. Natjecanje vidimo kao dodatan iskorak u internacionalizaciji i uključivanju studenata u aktivnosti kojima će biti punopravni članovi europske akademske zajednice, istaknuo Faričić.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je kako ga veseli čvrsta suradnja grada i sveučilišta, kao i da je jedna posebna ljubav prema košarci u ovom gradu zahvatila studente.

– Vjerujem da će se u našem Hramu košarke igrati vrhunska košarka, rekao je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Velika vijest iz Portugala: Hrvatski grad bit će domaćin europske Univerzijade 2028.

‘Zadar je ime koje nešto znači u europskoj košarci’

Odluka o domaćinstvu donesena je na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije EUSA-e u Aveiru u Portugalu. Podsjetimo, na istom je mjestu nedavno odlučeno i da će Split 2028. biti domaćin Europskih sveučilišnih igara.

– Zadar je ime koje nešto znači u europskoj košarci, grad je atraktivan, priprema kandidature je bila odlična i teško ju je bilo odbiti. Sveučilište radi odlične stvari oko organizacije sportskih događaja na nacionalnoj razini, gospodin Jerak je dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i znamo da će sve što organizira biti jako dobro te će sudionici otići sretni. Imamo tri godine za pripremu, ovo je platforma koju treba iskoristiti na pravi način da se studenti upoznaju s gradom i sa sobom odnesu lijepe uspomene, rekao je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, dodajući kako je Zadar dobio domaćinstvo iz prve, dok se Bologna morala triput kandidirati dok nije dobila organizaciju prvenstva 2025. godine.

Izdvojeni članak
Kampus Borongaj studeni 2023

Korak smo bliže novoj sportskoj dvorani za studente u Zagrebu? Hrvatski olimpijski odbor spreman pomoći

Plan je da nastupe 32 ekipe, ali moglo bi ih biti i više

Kao jedan od aduta u kandidaturi predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta Tonći Jerak je izdvojio izvrsnu sportsku infrastrukturu, odnosno Dvoranu Krešimir Ćosić u kojoj će se igrati sve utakmice. Predviđeno je sudjelovanje 32 ekipe, po 16 muških i ženskih, ali s obzirom na prve reakcije moglo bi ih biti i po dvadesetak, navode sa Sveučilišta u Zadru. Svečano otvaranje bit će na Forumu.

– U to vrijeme je stanka u domaćim prvenstvima pa će u Zadru nastupiti igrači koji igraju u prvim i drugim ligama svojih zemalja. Vjerujem da ćemo organizirati najbolje prvenstvo do sada, rekao je Jerak.

Voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski sport Gordana Ivković iznijela je dosadašnja pozitivna iskustva organizacije natjecanja na kojima su sudjelovali sportaši iz SAD-a, Litve, Češke, Poljske i brojnih drugih europskih zemalja. Istovremeno su se zadarski studenti-sportaši okitili brojnim medaljama, pa su tako djevojke tri puta bile državne prvakinje u košarci tri na tri, košarkaši su trofejni u domaćim i međunarodnim natjecanjima.

– Prvo smo hrvatsko sveučilište koje je primijenilo pravilnik o studiju sportaša, pa naši studenti mogu uskladiti obveze u sportu sa studijem. Ove godine imamo dva košarkaša koji redovito studiraju i igraju prvu košarkašku ligu, istaknula je Ivković.

Direktorica TZ Iva Bencun pohvalila je one koji su radili na dobivanju organizacije natjecanja te istaknula uvjerenje kako će se uspjeti organizirati smještaj, budući da će Zadar do tada dobiti nove hotele, hostele i objekte u privatnom smještaju, te kako će se s ovog događaja poslati lijepe slike u svijet.