Pretraga

Velika vijest iz Portugala: Hrvatski grad bit će domaćin europske Univerzijade 2028.

A- A+

Ovih dana u portugalskom Aveiru odlučeno je da će domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. biti  – Split. Na igrama će sudjelovati preko 5.000 studenata koji dolaze s 400 europskih sveučilišta. Iako je formalno domaćin Split, natjecanja u 19 sportova odvijat će se na području 11 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije.

Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028.

Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. | foto: Hrvatski akademski savez

Split će 2028. godine biti domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028., odlučeno je tako ovih dana u  portugalskom Aveiru. Ondje su, naime, predstavnici iz Splita, turske Manise i španjolske Granade pred Izvršnim odborom Europske sveučilišne sportske asocijacije prezentirali svoje kandidature za organizaciju ove velike manifestacije.

– Bit će to najveći multisportski događaj u Hrvatskoj povijesti i najveći u Europi u 2028. godini na kojem će nastupiti više od 5.000 studenata sportaša s više od 400 europskih sveučilišta i iz 45 europskih zemalja. Uz više od 2.000 volontera svi oni će biti okupljeni oko 19 sportova, a iako je grad domaćin Split, Igre će se odvijati na preko 50 sportskih lokacija, odnosno na području 11 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, priopćio je Hrvatski akademski sportski savez.

Igre u više gradova u SDŽ

Dodaju i da podrška za provedbu projekta dolazi od strane Vlade Republike Hrvatske, regionalne, lokalne i akademske javnosti.

– Zadivljen sam profesionalnošću i kvalitetom bidding procesa i svega što je splitski tim pokazao ovdje u Portugalu. Iznimno smo ponosni i zahvalni na povjerenju koje nam je dala Europska sveučilišna sportska asocijacija. Grad Split i svi njegovi građani dat će sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja i očekivanja mladih ljudi koji će 2028. godine doći u Split. Želja nam da nakon ove manifestacije kažu kako smo održali najbolje Europske sveučilišne igre ikada!, kazao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja izrazio je veliko zadovoljstvo što je Split dobio Igre te čestitao svima na uloženom trudu da se to postigne.

– Ponosan sam što će manifestacija biti održana ne samo u Splitu nego u više gradova Splitsko-dalmatinske županije. Uključit će sve obrazovne, turističke, sportske i druge organizacije te sam siguran da će biti prepoznata i snažna emocija koju inače u sportu imamo, naveo je Čogelja.

Izdvojeni članak

[VIDEO+FOTO] Spektakularno otvorena 30. Univerzijada na kojoj hrvatske boje brani 50-ak studenata

Očekuju se ulaganja u infrastrukturu koja ostaje kao dugoročnija vrijednost

Toni Gamulin, prvi dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza istaknuo je da se iz Portugala vraćaju ponosni, nadajući se da će čitava naša zajednica zgrabiti ovu priliku i maksmizirati sve društvene koristi. Nikola Koceić, prorektor Sveučilišta u Splitu kaže kako su se u prethodnih godinu dana za ovo ulagali veliki napori pa je divan osjećaj čuti da su urodili plodom.

– Za naš grad to ima još i veće značenje jer nakon Mediteranskih igara imamo još veće sportsko događanje koji će značiti još veći iskorak u obnovi i dobivanju sportske i sveučilišne infrastrukture. Ne moram ni govoriti kakav je poseban osjećaj ispred sveučilišta biti ovdje i osvojiti domaćinstvo. Bili smo ispred jedne Granade čije sveučilište slavi 500 godina postojanja, a mi za 50 obljetnicu imamo mogućnost organizirati europsku Univerzijadu. Još uvijek sam pod adrenalinom i emocijama, poručuje Koceić.

Hrvatski akademski savez smatra da višestruki ekonomski i društveni učinci ove manifestacije neće biti samo kratkoročnog karaktera. Ističu da su važniji pozitivni učinci za naše društvo, a koji će se ponajprije očitovat kroz realizirane infrastrukturne projekte koji će ostati kao trajno nasljeđe Europskih sveučilišnih igara u Splitu 2028.

Valja podsjetiti kako su i 2016. Europske sveučilišne igre održane u Hrvatskoj, kada je, među ostalim, Studentski dom Stjepan Radić doživio veliku obnovu paviljona. Tada su se igre održavale u dva grada – Zagrebu i Rijeci, a okupilo se na njima 4.746 sudionika s 403 sveučilišta iz 41 europske države te su natjecanja održana u 23 sporta. Mi smo tada provjerili kakvo je znanje stranih studenata o Hrvatskoj, video možete pogledati u nastavku.