Pretraga

Veliko priznanje: Profesorica zagrebačkog faksa dobila nagradu koja se dodjeljuje najistaknutijima u svijetu

A- A+

Jedan od većih fakulteta u Zagrebu, Pravni fakultet, pohvalio se kako je njihova redovita profesorica u trajnom zvanju Zlata Đurđević dobitnica međunarodne nagrade Justitia 2022. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje istaknutim pravnicama u svijetu.

Zlata Đurđević na dodjeli Justitia Award Gala 2022 | screenshot: YouTube

Zlata Đurđević, redovita profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dobila je vrijednu međunarodnu nagradu Justitia 2022., priopćeno je s tog fakulteta.

U konkurenciji više od stutinu pravnica iz svijeta

– Nagradu dodjeljuje austrijska udruga Inicijativa za žene u pravu pod pokroviteljstvom UNESCO-a između više od stotinu nominiranih pravnica iz pravosuđa, politike, akademije i državne uprave širom svijeta. Njezin cilj je povećanje rodne jednakosti, poboljšanje uvjeta rada i kvalitete u pravnoj profesiji, otvaranje vrata do sada zatvorenih pravnicama, jačanje žena na vodećim pozicijama te stvaranje globalne platforme za povezivanje i podupiranje žena iz svih grana prava, stoji u priopćenju Pravnog fakulteta.

Dodaju i kako je ova nagrada ‘priznanje iznimnog talenta, posvećenosti, snazi i hrabrosti u pravnoj struci’, a dodjeljuje se u tri kategorije: doživotna nagrada za liderice, za postignuća u akademskoj zajednici te za mlade uspješne pravnice i pionirke koje mijenjaju pravila igre i stvaraju nove mogućnosti za žene u pravu.

– Među dobitnicama ove nagrade upisana su imena poput Sonia Sotomayor, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Zuzana Čaputova, predsjednica Slovačke i Laura Kovesi, glavna europska javna tužiteljica, navode s Pravnog.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Hoće li svi fakulteti pristati? Ovo je plan za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu

Đurđević je među inicijatorima Pravilnika o zaštiti studentica i studenata od seksulanog uzneniravanja

Justitia Awards Journal ističe kako je Đurđević posvećena podizanju svijesti i borbi protiv patrijarhalnih struktura, predrasuda, spolne nejednakosti, seksizma i drugih formi diskriminacije vezane uz spol u akademskoj zajednici, ali i sudstvu te hrvatskom društvu.

Među ostalim, prepoznali su i da je Đurđević bila jedna od inicijatorica Pravilnika o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije, koju je Pravni fakultet donio u veljači ove godine, a nakon što su potresne priče o seksualnom uznemiravanju studentica dospjele u javnost. Isti je trebao poslužiti i kao model ostalim fakultetima da izrade svoje propise za zaštitu studentica i studenata.

– Mi kao žene ne bismo se trebale pretvarati da spolna diskriminacija ne postoji ili da nas se ona ne tiče jer profesionalno napredujemo. Što se više penjemo u profesionalnoj hijerarhiji, postajemo nezavisnije i slobodnije. Pritom postajemo svjesnije okova u kojima su žene radi svog spola. Tada ili odustajemo od borbe ili se prilagodimo poziciji na kojoj nam je najugodnije unutar akademije ili izađemo iz zone komfora i borimo se za jednake prilike i protiv spone diskriminacije. Kao mlađoj mi je nedostajala ta pesrspektiva, odgovorila je Đurđević za Justitia Awards Journal na pitanje što bi poručila mlađoj sebi.

Podsjetimo, Zlata Đurđević bila je i predloženica pradsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, no Hrvatski Sabor u lipnju prošle godine taj je prijedlog odbio sa 37 glasova za, 81 protiv i 5 suzdržanih.

Svečanost dodjele možete vidjeti u videu ispod.