Pretraga

VIDEO: Divlji put preko pruge kod kampusa Borongaj nije uređen ni nakon smrti studenata, evo kako izgleda

A- A+

U ožujku 2022. godine na divljem putu preko pruge kod kampusa Borongaj poginula su dvojica studenata i to od strujnog udara. Gotovo dvije godine nakon studenti nisu dobili sređeni prijelaz. Put je i dalje pun žbunja te raslinja, a sudeći prema riječima rektora Lakušića nathodnik bi mogao biti izgrađen u prosincu 2024. projektom HŽ Infrastrukture.

Kampus Borongaj studeni 2023

Kampus Borongaj, studeni 2023. | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Akademska zajednica u ožujku 2022. godine bila je zavijena u crno. Na divljem prijelazu pruge kod kampusa Borongaj u razmaku od samo dva dana poginula su dvojica studenata Hrvatskih studija od strujnog udara. Na kolosijeku nalazili su se vagoni pod visokim naponom bez da su oni bili ograđeni i bez ikakvih prepreka do njih, a iz HŽ-a nakon nesreće rekli su da tako nešto ni ne bi bilo učinkovito.

Gotovo dvije godine kasnije vagona pod naponom više nema, no studenti još nisu dobili adekvatno sređeni prijelaz. Traže to još od 2011. godine, no put je još uvijek pun žbunja i raslinja. Rektor Lakušić nedavno je pak rekao da bi izgradnja nathodnika mogla biti realizirana u prosincu 2024. projektom HŽ Infrastrukture. Gradonačelnik Tomašević pak govori da je ideja spojiti Ulicu Grada Gospića i Mandlovu ulicu s borongajskim kampusom, što bi obuhvaćalo i produljivanje tramvajske pruge do srca kampusa Borongaj. No, projektna dokumentacija za tramvajsku prugu mogla bi biti gotova tek tijekom 2025. godine.

Podsjetimo, nedavno je nakon gotovo 16 godina predstavljena strategija projekta ‘Kampus Borongaj’. Kako komentiraju te planove pitali smo studente na kampusu i njihova reakcija uglavnom je bila smijeh te su nam rekli da će biti zadovoljni ako dobe pekaru. Na kampusu Borongaj posjetili smo i menzu kojom nismo ostali oduševljeni, iako je to izgledom jedna od modernijih zagrebačkih menzi.