Pretraga

[VIDEO] Drama ispred zagrebačkog faksa: Studenti roštiljaju jer im je menza zatvorena preko noći

Studenti FSB-a danas su u 12 krenuli roštiljati ispred faksa jer im je menza, u kojoj inače jedu, naprasno zatvorena preko noći. Državni su inspektori jučer poslijepodne utvrdili da je visina stropa u menzi 40 cm ispod propisanog standarda pa su isti dan donijeli odluku o zatvaranju menze. To je razljutilo studente koji preko svojih predstavnika najavljuju prosvjede ukoliko ta odluka ne bude poništena.

Studenti ispred FSB-a napravili roštilj

Studenti ispred FSB-a napravili roštilj jer im je preko noći naprasno zatvorena menza
Foto: srednja.hr

Ispred zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje danas se odvijala prava drama. Studenti su, unatoč zahlađenju, roštiljali ispred zgrade faksa, a sve zbog toga što im je menza, u kojoj su navikli jesti, jučer naprasno zatvorena. Novinarka portala srednja.hr Ramona Ščuric na terenu je pratila situaciju.

– Ovo je lomljenje studentskog standarda, lomljenje ustaljene tradicije da Sveučilište u Zagrebu omogućava studentima što bolji život i prehranu. Ovakva odluka nakon što je restoran skoro dvadeset godina u pogonu je nevjerojatna zbog tehničkih uvjeta. Hrvatska je prošla legalizaciju, legalizirano je svašta, a ovdje se zatvara menza zbog nekih 30, 40 centimetara, kazao je profesor emeritus Tonko Ćurko, bivši dekan FSB-a za čijeg je mandata 2005. menza dobila dozvolu za rad i potvrdu da zadovoljava tehničke uvjete.

@srednja_hr Cijelu priču o ovom bizarnom slučaju na FSB-u pronađite na linku u opisu profila! 👆🏻 #srednjahr #menza #studenti #student #faks #fakultet #studiranje #fsb #rostilj #rostiljijada #rostiljanje #fyp #foryourpage #foryou ♬ original sound – srednja_hr

Glavni predstavnik studenata na zagrebačkom sveučilištu Ivan Pavao Boras, i sam student FSB-a, kazao je kako mu nije jasno što se dogodilo i zašto se državna inspekcija

– Dosta kolega i s drugih fakulteta dolazi u našu menzu. Državni inspektorat izbacio je studente na ulicu i rekao više nema hrane za vas. Nakon što je 17 godina sve normalno funkcioniralo, 240 cm visine u menzi više nije dovoljno jer treba 280 cm. Svi ste pisali što su studenti sve pronašli u hrani, no očito je važnija visina stropa od toga ta studenti imaju čistu prehranu. Imamo potporu, uprava Fakulteta se s nama slaže i dokle god budemo djelovali u akademskim okvirima, oni će nas podržavati, kazao je glavni predstavnik studenata na zagrebačkom sveučilišta.

Više pogledajte u našem videu ispod.

 

Zatvorili menzu zbog visine stropa

Kako su nam rekli studenti FSB-a jučer, 23. studenog oko 13 sati državni su inspektori posjetili studentsku menzu na tom faksu. Zaposlenice menze studentima su ispričale da su inspektori sa sobom ponijeli metar; na nekoliko su mjesta izmjerili visinu stropa i zaključili da je preniska te da ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete. Propisana visina stropa je 280 cm, dok je u menzi FSB-a bila 240 cm.

Zaposlenicama su rekli da mogu izdati hranu do kraja dana, no da sutra menza više neće raditi. Ubrzo nakon toga stigla je i službena odluka. Na tu se odluku već tijekom jučerašnjeg dana odmah požalio glavni predstavnik zagrebačkih studenata Ivan Pavao Boras, inače i sam student FSB-a. Glavnom državnom inspektoru Anrdiji Mikuliću je poslao dopis u kojem se žali na odluku o zatvaranju menze uslijed toga što ne zadovoljava minimalni tehnički uvjet visine stropa propisan Pravilnikom o zaštiti na radu.

Menza, kako je istaknuo u dopisu, djeluje već 25 godina, a od 2005. posjeduje minimalne uvjete za rad. Boras se, stoga, u dopisu glavnom državnom inspektoru pita – kako je moguće da je menza dobila radnu dozvolu i da je do sada normalno radila, pritom ne ispunjavajući minimalne tehničke uvjete za rad?

Izdvojeni članak

Državni inspektorat posjetio menzu na Savi: Evo koje su nepravilnosti otkrivene

Ako se ne otvori menza, studenti će prosvjedovati

U nastavku svojega dopisa apelira na glavnog državnog inspektora da, sukladno teškoj situaciji u kojoj se studenti nalaze s obzirom na sve okolnosti, poništi odluku o zatvaranju studentske menze.

– Nadam se da ste svjesni situacije u kojoj se studenti nalaze, od povećanja cijena kroz protekle dvije godine pa sve do neizvjesnosti koje nam donose iduće godine. Zbog toga Vas ovim putem molim da poništite Rješenje koje su Vaši inspektori donijeli kako ne bi bili primorani, mi kao studentski predstavnici, poduzimati druge mjere u vidu prosvjeda i ostalih dozvoljenih sredstava kako bi iskazali nezadovoljstvo koje je snašlo studente na FSB-u, stoji u dopisu Ivana Pavla Borasa, predsjednika Studentskog zbora na Sveučilištu u Zagrebu.

Dalje napominje kako je studentska menza na FSB-u jedna od studentima ‘dražih’ te da u svakom pogledu ne zaslužuje biti zatvorena. Posebno zbog toga, nastavio je, što postoje menze koje ‘redovito studentima poslužuju nejestivu hranu o čemu svjedoče brojni napisi u studentskim grupama, ali i medijima’.

– Najbolji primjer je ‘crvi’ u studentskom restoranu koji se nalazi u Studentskom naselju Stjepan Radić. Zbog toga se iskreno nadam da ćete poništiti ovo Rješenje kako nezadovoljstvo studentskom prehranom i ponašanjem prema studentima, oduzimajući im one restorane u koje vole dolaziti, neće proizvesti veće nezadovoljstvo i kulminirati prosvjedom, zaključuje u dopisu glavni studentski predstavnik Boras, koji možete pronaći na dnu teksta.

Studenti ispred FSB-a napravili roštilj

Na današnjem roštilju, koji je započeo u 12 sati, okupilo se dosta studenata FSB-a
Foto: srednja.hr

Sve je potaknuto pričom o ‘crvima’ u menzi?

Nedavno su, podsjetimo, studentske krugove preplavile fotografije pohanog odreska u kojima su se navodno nalazili crvi. Interne inspekcija je utvrdila da se radilo o zrncima riže koji su upali u smjesu za pohanje, a ne o crvima. No, o tome su izvijestili gotovo svi mediji pa je slučaj došao i do državne inspekcije koja je u roku od nekoliko dana posjetila spornu studentsku menzu unutar Studentskog doma Stjepan Radić.

Prema onome što su za srednja.hr tada rekli iz državnog inspektorata, ono što su studenti vidjeli u pohanom odresku nisu bili crvi. Hrana je sigurna za studente, no inspektori su prilikom uvida ipak utvrdili neke nepravilnosti koje će Studentski centar u neko dogledno vrijeme morati otkloniti.

Čini se da je u istom mahu inspekcijskih nadzora u zagrebačkim menzama, potaknutom objavama studenata, inspekcija posjetila i menzu pri FSB-u pa ju odlučila preko noći zatvoriti zbog toga što ne zadovoljava propisane uvjete visine stropa.

Nadopuna teksta: Ravnatelj SCZG-a Mirko Bošnjak osvrnuo se na zatvaranje menze na FSB-u i najavio daljnje korake. Više pročitajte ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab