Pretraga

Video: Evo kako se priprema hrana u SC-ovoj menzi i kakva je njena kvaliteta

A- A+

Povisile su se cijene u menzama, ali je ponuda hrane ostala ista zbog čega studenti zahtjevaju obećano poboljšanje kvalitete. U posljednjih desetak dana rasprave i vapaji za boljom prehranom preplavili su medije i društvene mreže. Upravo zbog toga smo odlučili provjeriti što se događa iza linije jedne od najpopularnijih zagrebačkih menzi. Upraviteljica restorana u SC-u Ljiljana Gjergja detaljno nam je objasnila kako se priprema hrana, sastavlja dnevni meni ili određuju normativi. Tvrdi da studenti dobivaju kvalitetne obroke, ali je zamolila sve konzumente u menzama da se isti tren jave zaposlenicima kada uoče bilo kakav problem ili imaju zamjerku na svom tanjuru.

Foto: srednja.hr: Ljiljana Gjergja

Upraviteljica studentskog restorana u zagrebačkom SC-u Ljiljana Gjergja otvorila nam je vrata kuhinje te nas detaljno uputila u to što se događa iza lijeve linije. Za vrijeme najposjećenijih mjeseci zaposlenici spomenute liniji pripreme oko 4 200 obroka dnevno, a nepojedena hrana koje bude vrlo malo odlazi u napoj. Sve više studenata iskazuje negodovanje oko ‘nekvalitetne hrane‘ koju odnedavno plaćaju po višim cijenama, stoga se upraviteljica potrudila potanko objasniti na koji se način pripremaju i obrađuju prvoklasne namirnice koje stižu u njihovu kuhinju.

Zbog čega nedostaje sezonskog voća

– Dosta je komplicirano odrediti noramtive za trešnje i višnje jer tada ne možete dobiti dobro kalibrirano voće kojim biste te normative ispoštovali, objasnila je Gjergja zašto primjerice tog voća nema u menzama.

Priprema hrane i otvaranje linije

Pripremi hrane za studente prethodi dezinficiranje svih površina kao i ponovno pranje posuđa koje se i noć prije opralo. Zatim 90-ak radnika na dvije spore i brzoj liniji kreću s procesom pripreme obroka. Svako jutro u kuhinju stiže svježe povrće koje se obrađuje mehanički i termički, a isti proces prolazi i prvoklasno meso.

– Što god se nama u međuvremeno dogodilo, lijeva linija se u 10 sati mora otvoriti. Trudimo se hranu pripremiti maksimalno kvalitetno koliko zahtjeva tehnološki proces. Koji put nam ne ispadne kako treba, ali mora se uzeti u obzir da isto tako ni mama ne skuha uvijek isto jelo kao što je skuhala koji dan prije, izjavila je Gjergja koja vodi restoran u SC-u zadnjih desetak godina.

Izdvojeni članak

Jovanović predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani: Meni skuplji za 33 posto, ali i bolja kvaliteta

Poštivanje energetskih vrijednosti i nutritivnih odnosa u menijima

Dnevne jelovnike, ili kako ih studenti zovu dnevne ponude, slaže pomoćnik upravitelja tehnolog, a standardizacija studentske prehrane upravo je proizašla iz SC-ovih jelovnika i elaborata koje je verificirao Biotehnološki fakultet. Normativi su također propisani s elaboratom i stadardizacijom te su oni u pravilu uvijek jednaki.

– Našim obrocima se kompletno ispoštuju energetske potrebe studenata kao i odnosi bjelančevina, masti i ugljikohidrata, govori upraviteljica. No dodala je da se to odnosi na meni, ali kada student uzme jelo po izboru, ipak sam kreira energetske vrijednosti i nutritivne odnose.

Izdvojeni članak

Propala akcija ‘Dajte nam kolače’: Glad ipak jača od želje za pobunom

 

Rijetko koji student želi račun

Na blagajni je zaposlenik dužan studentu vratiti račun nakon što naplati otisnuti iznos. Međutim, upraviteljica tvrdi da mnogi studenti ne sačekaju niti da zaposlenik pogleda jesu li ostavili dovoljno novca. Kada su u SC-u imali akciju vraćanja računa, pred izlazom menze se na podu našla hrpa papira jer skoro nitko nije htio uzeti račun natrag.

Ne možemo poboljšati kvalitetu bez povratne informacije studenata

Linija na kojoj studenti uzimaju hranu, kako kaže upraviteljica, ne smije biti granica i ne smije dijeliti kuhinju od konzumenata.

– Pozivam studente, ukoliko imaju bilo kakve primjedbe, da isti čas reagiraju. Neka kažu ‘Dobio sam to, ne sviđa mi se i idem reklamirati’ jer ovdje je cijeli dan šef kuhinje kojem se mogu obratiti. Znači čim nešto vidite, ne sviđa vam se ili nije u redu – recite nam, istaknula je upraviteljica SC-ove menze pozivajući sve studente na suradnju.

Nastavila je kako u biti rade na podizanju kvalitete, ali im pri tom prvenstveno treba studentska pomoć. Potrebna im je povratna informacija što je to što konzumente najviše žulja, ali i obrazloženje što smatraju pod tim kad kažu kvaliteta. Gjergja je za kraj poručila da studenti ne trebaju čekati da sjednu za laptop i pošalju primjedbu mailom, nego da reagiraju isti tren jer će se samo na taj način dogoditi promjena na bolje.