Pretraga

[VIDEO] Ne znate što upisati? Na jednom mjestu doznajte što nude faksevi, a možete i upravljati avionom ili oteliti kravu

A- A+

Svi oni koji žele studirati na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovih bi se dana trebali zaputiti na Zagrebački velesajam. Tamo se, naime, održava najveća manifestacija za maturante, sadašnje i buduće studente. Ukupno 31 fakultet i tri umjetničke akademije predstavljaju svoje programe, a neki od njih potrudili su se i zabaviti maturante.

smotra sveučilišta u zagrebu

Smotra Sveučilišta u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

27. po redu Smotra Sveučilišta u Zagrebu započela je 10. studenog, a trajat će sve do subote, 12. studenog u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu. Nakon dvije godine online održavanja smotra se ponovno organizira uživo i to na novoj lokaciji koju smo posjetili te obišli što sve fakulteti nude. Smotra je u četvrtak i petak otvorena od devet do 18 sati, a u subotu od devet do 15 sati. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Upoznajte Baricu, prvu virtualnu asistenticu

Svaka od 34 institucija koje se predstavljaju pokušava na originalan način privući maturante i buduće studente da upišu baš njihov studij. Tako su predstavnici Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije okitili bor, dok studenti Stomatološkog fakulteta imaju prototipe proteza. Na štandu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta možete zaigrati igru ‘Pogodi i osvoji’ gdje trebate povezati izgled određenih žitarica s njihovim imenima. Na štandu Veterinarskog fakulteta možete se riješiti poznate predrasude o tom zanimanju jer možete pokušati oteliti kravu.

Ako volite umjetnu inteligenciju, posebno će vam biti zanimljivo na predstavljanju Fakulteta organizacije i informatike. Na Smotri predstavljaju Baricu, prvu virtualnu asistenticu. Prije godinu dana izložena je na fakultetu, a sada je u hologramskom obliku predstavljana na Smotri. Ona može odgovoriti na četiri temeljna pitanja – predstaviti fakultet, programe, profesore i njihove kabinete. Studenti nadograđuju Baricu stalno s novim znanjima, a na ovom štandu možete zaigrati i videoigre.

 

Konfucijev institut doveo je veliki balon u koji možete ući te se odmah nalazite u Šangaju. Uz VR naočale imate dojam da ste tamo i da letite balonom. Na predstavljanju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta možete isprobati razne pokuse s brojnim kemikalijama, kao i mikroskopirati stijene te minerale. Posebno je zanimljiv štand Tekstilno-tehnološkog fakulteta na kojem možete vidjeti takozvanu e-odjeću, pametnu i inteligentnu odjeću. Tako je izložena pametna kapa s LED lampicom koja je korisna kada ste vani noću te vas ona može osvijetliti, a također na kapu možete priključiti svoje slušalice. Kapa nudi mogućnost podešavanja jačine zvuka, a njome se možete i javiti na mobitel.

@srednja_hr Sve štandove fakulteta Sveučilišta u Zagrebu možete posjetiti na Smotri do 12. studenog! #smotrasveucilistauzagrebu #smotrasveucilista #smotra #sveuciliste #sveucilisteuzagrebu #faks #fakultet #studiranje #maturanti #maturant #srednjahr #fyp #foryourpage #foryou ♬ Pumpkins – Chris Alan Lee

‘Ja govorim mađarski – a koja je tvoja supermoć?’

Isto tako, možete vidjeti i e-majicu koja reagira na zvukove oko nje te prema tim zvukovima svijetli. Ta svjetla mogu se i personalizirati. Predstavljena je i biciklistička jakna koja je produkt studentice za diplomski rad na čijoj se poleđini nalaze strelice s LED lampicama. Ovisno o tome skrećete li lijevo ili desno možete ih uključiti i tako dati znak za skretanje. Pravni fakultet donio je starinsku vagu, dok je moto štanda Filozofskog fakulteta ‘Ja govorim mađarski – a koja je tvoja supermoć?’. Fakultet političkih znanosti predstavlja svoje studentske medije te maturanti mogu zaigrati Kahoot kviz o medijima, dok ćete na štandu Kineziološkog fakulteta pronaći kostur. Na odjelu Fakulteta elektronike i računarstva možete se rukovati s pravim robotom koji hoda, a Arhitektonski fakultet pokazuje makete raznih kuća i druge makete koje studenti izrađuju na njihovom fakultetu.

Fakultet strojarstva i brodogradnje ima svoj trkaći automobil, formulu, kao i malog robota koji može raditi male radnje. Drugi pak vam robot, kada pritisnite gumb, može dodati letak ovog fakulteta. Na odjelu EUSA, odnosno Europske sveučilišne sportske organizacije možete pogledati nogometnu utakmicu, isprobati sportske naprave, prisjetiti se Univerzijade Zagreb koja je bila prije  točno 35 godina i pogledati razne sportske nagrade koje su dobili studenti Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultet prometnih znanosti ima simulator leta pa na par minuta možete upravljati avionom i biti pilot, naučiti kako letjeti, ali i poletjeti te sletjeti. Studenti Akademije likovnih umjetnosti imaju izložbu svojih radova i kostima u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

Na samoj Smotri možete poslušati i razne panel-diskusije, a neke od tema su Znanost i tehnologija ili pak Medicina, društvo i kultura. Na kraju Smotre bit će dodjela priznanja najuspješnijim sudionicima Smotre, a samu Smotru možete pratiti na svim društvenim mrežama.