Pretraga

[Video] ‘Velečastivi na Filozofskom’: Pogledajte žustru raspravu studenata KBF-a i Filozofskog

A- A+

Inicijativa Akademska solidarnost u utorak navečer je na FFZG-u organizirala tribinu ‘Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja?’, koja je izazvala veliki interes pa su brojni studenti čak dva i pol sata morali stajati ili sjediti na podu tijekom rasprave. Argumente protiv ugovora s KBF-om iznijeli su studenti i profesori zagrebačkog Filozofskog, a svoje stajalište došli su predstaviti i s Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Ugovor o suradnji KBF-a i i Filozofskog fakulteta u Zagrebu prvi je puta sklopljen u ljeto 2014. godine. Međutim, veliki broj profesora i studenata uopće nije bilo upoznato s novom suradnjom pa je ona većim dijelom i suspendirana početkom 2015.

Prema Studentskom zboru FFZG-a, nakon mjeseci zatišja tek se u veljači 2016. ponovno javlja inicijativa uprave da se opet potpiše nova, izmijenjena verzija. Ovaj puta, dio profesora i studenata koji su protiv suradnje sa zagrebačkim Katoličko-bogoslovnim fakultetom stopirali su novo glasovanje jer se nije provela rasprava na razini odsjeka.

Izdvojeni članak

[Akademski ‘Vatikanski ugovori’] Studenti KBF-a bez prijemnog upisuju Filozofski

Diploma vrijedi 300 ECTS bodova

– Prema starom ugovoru koji smo uspjeli stopirati, studenti bi polagali prijemni samo na KBF-u, automatski bi mogli birati jedan studij na Filozofskom i ulazili bi na posebne kvote. Sad je to formalno sređeno pa se prijemni mora polagati i na Filozofskom i KBF-u, ali u novom tekstu ugovora piše da svaki fakultet izdaje diplomu za svoj dio studija. To je protuzakonito, istaknula nam je članica Studentskog zbora Zrinka Breglec, koja nam je prošli tjedan detaljno opisala ključne probleme u ovoj suradnji.

Studentski zbor Filozofskog te inicijativa Akademska solidarnost protive se ugovoru s KBF-om jer smatraju da ga uprava Fakulteta pokušava progurati netransparentnim pristupom, upozoravaju da su loše definirani tehnički detalji suradnje, a zbog odredbi u statutu KBF-a boje se i diskriminacije te lošije pozicije na tržištu rada.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Filozofskog smatra da ih diskriminira moguća suradnja s KBF-om

Bez predstavnika dekanata

Zbog netransparentnog i po njima podmuklog pristupa, na tribinu ‘Velečastivi na filozofskom: klerifikacija visokog obrazovanja?’ nisu pozvani predstavnici druge strane, ali ni članovi dekanata FFZG-a.

Svoje mišljenje u dvorani na Filozofskom ipak su došli predstaviti i s Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U videu Televizije Student i web portala srednja.hr pogledajte kako je izgledala rasprava u dvorani poznatoj po studentskim prosvjedima iz 2009. godine.

Tribina Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja from TV Student FPZG on Vimeo.