Pretraga

Više od 300 Slavonaca pohrlilo studirati na Evropski univerzitet u Brčko! Evo zašto!

A- A+

Evropski univerzitet Brčko osnovan je prije nešto više od godinu dana te ga pohađa 870 studenata, od čega ih 300 dolazi iz Slavonije i Baranje, a njihove će se diplome priznavati u Austriji i Njemačkoj. U sklopu spomenutog Sveučilišta su 43 različita smjera raspoređena na devet fakulteta Evropskog univerziteta, a prema riječima rektora Zorana Miloševića, hrvatskim studentima je najzanimljiviji studij sestrinstva, sanitarnog inženjerstva te geodezije.

www.glas-slavonije.hr

Prije nešto više od godinu dana osnovan je Evropski univerzitet Brčko kojeg pohađa 870 studenata, od kojih polovica dolazi iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i iz Hrvatske. Sveučilište ima devet sastavnica s ukupno 43 različita smjera, a rektor Zoran Milošević izjavio je kako su među Hrvatima najpopularniji studiji sestrinstva, sanitarnog inženjerstva te geodezije, te kako će njihove diplome vrijediti u Austriji i Njemačkoj, prenosi glas-slavonije.hr.

Izdvojeni članak

Studenti iz susjednih zemalja hrle u Rijeku na Medicinu

Čak 30 posto studenata dolazi iz Hrvatske

Na Evropskom univerzitetu Brčko nalazi se čak 30 posto studenata iz Županje, Vinkovaca, Slavonskog Broda i Osijeka, a nekoliko ih je čak došlo i iz Zagreba. Dio njih je u Hrvatskoj stekao višu stručnu spremu ili završilo neki srodan fakultet pa su došli u Brčko zbog doškolavanja ili prekvalifikacija, tako da nisu svi na prvoj godini.

– Kada smo pokretali Univerzitet, uistinu nismo očekivali ovakav odaziv Slavonaca, no ispostavilo se da ulaskom u EU i Hrvatska mijenja zakone, pa tako brojni ljudi koji žele nastaviti privatni biznis sada moraju steći diplomu. Primjer su vam vlasnici malih autoprijevozničkih tvrtki i autoškola, kojima će biti neophodna diploma Prometnog fakuleta, izjavio je Milošević dodajući kako Sveučilište u Brčkom nudi i taj studij.

Izdvojeni članak

Varaždin za studente: Otvoreno Medijsko sveučilište, planira se i izgradnja kampusa

Privatni fakulteti bez mana koje imaju državni

Na našim područjima ustaljeno je mišljenje da se na privatnim fakultetima lakše dobivaju diplome, to jest da su studiji tog tipa manje zahtjevni, no rektor negira tvrdnju da je upravo to razlog što je veliki broj studenata iz susjednih zemalja na njegovom Sveučilištu.

– Ove predrasuda potječu od kolega s državnih fakulteta, jer im mi odvlačimo dio studenata, ali i prihoda. No, treba podsjetiti da su na Zapadu upravo privatni fakulteti elitni, a državne se smatra manje ekskluzivnima. Treba biti svjestan da zemlje regije imaju iznimno nizak postotak visokoobrazovanog stanovništva. Tako ih je u Hrvatskoj sedam i pol posto, Srbiji sedam posto, a Bosni tek pet posto visokoobrazovanih. To je neprimjereno jer je prosjek obrazovanosti u EU 24 posto, rekao je Milošević.

Nadodao je kako su državni fakulteti tromi te da imaju svoje mane pa su zbog toga i nastali privatni fakulteti, da bi se te mane otklonile. Ističe da je jasno da ima boljih i slabijih privatnih sveučilišta, ali će tržište pokazati tko je kvalitetan, a tko nije.