Pretraga

[Rušimo predrasude] ‘Privatne fakultete pohađaju studenti koji nisu uspjeli upisati ništa drugo’

A- A+

Najčešća predrasuda među studentima državnih fakulteta jest kako njihovi kolege na privatnim studiraju uz plaćanje samo zato što na ni jedan drugi fakultet nisu upali. Stigmatizira ih se kao ‘lovaše’ koji ispite polažu učeći isključivo iz Power point prezentacija, a na njihov se studij gleda kao na osrednji tečaj. Nekoliko studenata Veleučilišta Vern i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta pokušali su pobiti mitove o svojim fakultetima.

foto: CBS News

– Smatram da je to jedini faks koji mi je mogao pružiti adekvatno stručno znanje i praksu za moje buduće zanimanje. Cijela moja obitelj bavi se turizmom, a ovakav princip studija zaista osposobljava za rad i za ono što me u poslu očekuje, tvrdi Federica Ukušić, studentica diplomskog studija menadžmenta održivog razvoja turizma na Vernu.

Izdvojeni članak

[Rušimo predrasude] ‘Studenti medicine su hipohondri’

Priprema za tržište rada

Obitelj Ukušić iz Vrsara turizmom se bavi dugi niz godina, a njihove su kćeri od malih nogu uključene u obiteljski posao. Čitavu sezonu odrađuju u obiteljskom kampu, a obiteljska tradicija i ljubav prema turizmu uvjetovale su i izbor njihova daljnjeg obrazovanja.

Giulia je studentica financijskog menadžmenta na ZŠEM-u, a faks je upisala kako bi na vlastitu firmu što bolje implementirala naučeno. Godinu dana mlađa Federica završila je srednju turističku školu pa se nastavak obrazovanja u turizmu činio logičnim.

– Privatni faks, kao ni većina mojih kolega, nisam odabrala zbog toga što na druge nisam upala ni zbog toga što je lakši. Odabrala sam ga zato što smatram da je to jedini faks na kojem ću dobiti točno ono što želim i što mi treba za daljnji posao u struci. Učim ono što mi treba, bez nepotrebnih detalja i od ljudi koji su u svom poslu stručnjaci, kaže Federica.

Izdvojeni članak

Studentica ZŠEM-a otkriva ljepote i izazove humanitarnog rada u srcu Afrike

‘Studenti se ponekad postavljaju iznad svih’

– Složila bi se s kolegicom kako naši kolege nisu uvijek ‘lovaši’ koji ne znaju kud bi sa sobom pa troše obiteljske novce. Nekoliko mojih kolega jedva spaja kraj s krajem, rade i do dva posla kako bi poplaćali faks, stan i režije, a od privatnog faksa ne žele odustati. Mislim da na privatne, stručne, fakultete većinom idu studenti koji imaju uhodani privatni biznis i treba im stručna izobrazba uz mnoštvo konkretnih primjera i prakse, kaže Marina Surić, Federicina kolegica na diplomskom studiju Veleučilišta Vern.

Predrasude o njima su česte i bezobrazne, objašnjava Marina, koja smatra kako većina njih nije utemeljena te kako je riječ o iznimkama koje se shvaćaju kao pravilo. Istina je, tvrdi, kako je riječ o drugačijem programu koji je ponekad lakši od sveučilišnoga, no objašnjava kako je riječ o stručnom studiju koji mora imati drugačija načela od sveučilišnoga.

– Predrasuda koju nažalost često ne mogu opovrgnuti je činjenica da je odnos studenata i fakulteta ponekad škakljiv. Fakultetsko osoblje na nas često gleda kao na riznice love koji kupuju diplomu pa se tako i postavljaju i ponekad nas zakidaju za dobar dio gradiva jer vjeruju kako smo diplomu ionako kupili. Studenti pak znaju biti jako bezobrazni i zahtjevati i više prava nego što im pripada pravdajući to visokim školarinama i očekujući da im se profesori zbog toga dodvoravaju, objašnjava Marina.

Studentice se slažu kako razloga za predrasude ima jer se na privatnim fakultetima češće znaju zalomiti biseri koji stvaraju širu sliku o faksu, ali smatraju kako se na privatne stručne fakultete treba gledati kao na ono što oni zaista jesu. Nikada nisu niti će biti sveučilišni studij kojemu je cilj znanstvena naobrazba, već studij koji priprema na stvarni posao, odnosno na posao koji su mnogi od njih već izgradili.