Pretraga

Studenti iz susjednih zemalja hrle u Rijeku na Medicinu

A- A+

Sveučilište u Rijeci ima 14 sastavnica, koje svake akademske godine osiguraju upisne kvote za strane studente. S obzirom da se u ovoj godini na spomnutom Sveučilištu obrazuje 16 731 student, odlučili smo provjeriti koliko ih dolazi iz susjednih zemalja te na koje fakultete najčešće pretendiraju strani studenti.

www.novilist.hr

Fakultet u Rijeci upisuje veliki broj studenata koji nisu iz tog grada, a riječko Sveučilište u ovoj akademskoj godini broji 16 731 studenta. Budući da skoro polovica otpada na ljude koji dolaze iz drugih krajeva, provjerili smo koliki je broj stranih studenata koji su se u posljednjih nekoliko godina odlučili za neku od sastavnica tog Sveučilišta.

Najviše dolaze iz Slovenije, BiH i Srbije

Prema podacima koje posjeduje Sveučilište u Rijeci najviše stranih studenata dolazi iz susjedne Slovenije, zatim Bosne i Hercegovine te Srbije. Iako se svake akademske godine osigura znatan broj upisnih mjesta za strance, kvote se u posljednje četiri godine nisu popunile, što znači da interes i nije pretjerano velik.

  • 2009/2010. – upisana 22 stranaca na kvotu od 93 mjesta

  • 2010./2011 – upisano 11 stranaca na kvotu od 89 mjesta

  • 2011./2012.- upisano 13 stranaca na kvotu od 123 mjesta

    2012./2013. – upisano 9 stranaca na kvotu od 99 mjesta

Iz prethodno navedenih brojki za preddiplomski studij možete vidjeti kako je broj upisanih po godini na svih 14 fakulteta značajno manji od broja osiguranih upisnih mjesta.

Navala na Medicinski fakultet

Statistički podaci koje je Sveučilište objavilo na svojoj službenoj stranici unatrag četiri godine pokazuju kako najviše stranaca upisuje Medicinski fakultet. Akademske godine 2008./2009. na Medicinu su upisana 44 inozemna studenta, dok ih je ove godine čak 67, a upravo je dekan tog fakulteta Alan Šustić zagovaratelj ideje da se u Rijeku privuče što veći broj studenata s prostora bivše Jugoslavije.

– Radi se o zajedničkoj inicijativi Medicinskog fakulteta i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koja je predstavljena na protekloj sjednici Senata. No mnoge sastavnice pokazuju interes da se informiraju potencijalni studenti ne samo na području bivše Jugoslavije već i potencijali studenti iz zemalja članica EU kao i udaljenijih zemalja iz Azije i Afrike, napisala nam je Sanja Fabijanić sa Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak

Zagreb i Rijeka ugošćuju najveći sajam obrazovanja u regiji

Gospodarska dimenzija Sveučilišta

Ukupno gledajući preddiplomski i diplomski studij na svim sastavnicama riječkog Sveučilišta u tekućoj akademskoj godini ukupno se nalazi 91 strani student. Prošle i pretprošle godine bilo ih je po 68, dok su u akademskoj godini 2009./2010. u Rijeci fakultet upisala 93 studenta koja dolaze iz drugih zemalja.

– Na Sveučilištu u Rijeci studira više oko 50 posto studenta koji nisu iz Rijeke i koji, samim time što su smješteni i žive u Rijeci, doprinose na stanoviti način gospodarskim aktivnostima. Kao što vidite iz podataka, Sveučilište ima kapacitete za povećanja broja studenta i svakako se razmišlja, kako o daljnjem povećanju kapaciteta tako i o načinima da se privuku studenti iz regije, ali i šire, napisla je Fabijanić.

Dodala je kako riječko Sveučilište, kao i svako drugo u regiji mora promišljati načine da osigura dodatna sredstva koja nisu vezana uz sredstva državnog proračuna. Na taj bi način omogućila povećanje kvalitete visokog obrazovanja na Sveučilištu u Rijeci, koje se uključuje u projekte i inicijative koji imaju svoju gospodarsku dimenziju.