Pretraga

Visokoškolski sindikat odbio ponudu Vlade: ‘Javni službenici dvije godine nose natproporcionalni teret krize’

A- A+

Veliko vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za šest posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od dva posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava. Ponuda je odbijena bez izjašnjavanja članstva, a vijest o tome stiže nakon što su ponudu već prihvatila četiri sindikata javnih službi.

prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Transparent s prosvjeda nastavnika 25. studenog 2019. godine
Foto: Srednja.hr

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ne prihvaća ponudu Vlade prema kojoj bi osnovica plaće u javnim službama rasla za šest posto od listopada 2022. i dva posto u travnju 2023. Vlada je sindikatima u srijedu predložila i da se u rujnu 2023. krene u nove pregovore. Uz ovo povećanje osnovice sindikatima su ponudili povećanje božićnice za 2022. i 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn, regresa za 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn i dara za djecu u ovoj i idućoj godini s 600,00 kn na 754,00 kn.

‘Ponuda dovodi do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini’

– Ponuda Vlade ne odgovora trenutnim ekonomskim okolnostima. Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini, priopćeno je iz Sindikata znanosti.

Podsjetimo, sva tri školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u školama i Sindikat Preporod, provode izjašnjavanje članstva oko te ponude, a konačni odgovor o tome prihvaćaju li je ili ne trebao bi biti poznat najkasnije u ponedjeljak. Ranije ovoga petka Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju poslali su priopćenje u kojem javljaju da su ta četiri sindikata prihvatila ponudu Vlade. Na pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor javnih službi sudjeluje ukupno 11 sindikata.

Izdvojeni članak

Četiri sindikata javnih službi već su prihvatila ponudu Vlade, čekaju se rezultati referenduma u školama

‘Javni službenici dvije godine za redom nose natproporcionalni teret krize’

– Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi. Relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje te nužnost ako Vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od načina da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje, poručuju iz Sindikata znanosti.

Ističu i kako je neodrživo ‘da javni službenici dvije godine za redom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru’.

– Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo. Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena, poručuju iz Sindikata znanosti.