Pretraga

Četiri sindikata javnih službi već su prihvatila ponudu Vlade, čekaju se rezultati referenduma u školama

A- A+

Obrazovni sindikati o posljednjoj ponudi Vlade za povećanjem osnovice plaće provode izjašnjavanje među članstvom, a konačan odgovor o ponudi Vlade svi bi sindikati trebali dati do ponedjeljka. Četiri sindikata javnih službi – Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju – već su prihvatili tu ponudu.

Posljednja ponuda Vlade sindikatima javnih službi, što uključuje i one u školstvu jest da im se osnovica plaće poveća za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja 2023.  Vlada je predložila i da se u rujnu 2023. krene u nove pregovore. Uz ovo povećanje osnovice sindikatima su ponudili povećanje božićnice za 2022. i 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn, regresa za 2023. s 1.500,00 kn na 1.750,00 kn i dara za djecu u ovoj i idućoj godini s 600,00 kn na 754,00 kn.

Četiri od 11 sindikata javnih službi prihvatilo ponudu

Na pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor javnih službi sudjeluje 11 sindikata, a Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju već su prihvatili tu ponudu. To su potvrdili zajedničkim priopćenjem za javnost, kako kažu, nakon izjašnjavanja svojih članova.

– Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo djelatnicima javnih službi povećanje osnovice plaće u razdoblju od 01.05.2022. – 01.04.2023. od 12,4448%, kao i povećanje materijalnih prava. Prema dosadašnjem iskustvu sa svakim pregovorima poboljšali smo materijalno stanje naših zaposlenika pa je važno da smo dogovorili nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu 2023. što će nam omogućiti daljnje povećanje osnovice plaće ili nekih drugih materijalnih prava, stoji u zajedničkom priopćenju četiriju sindikata.

U školama još traje izjašnjavanje

Sva tri obrazovna sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u školama i Sindikat Preporod, provode izjašnjavanje članstva oko te ponude, a konačni odgovor o tome prihvaćaju li je ili ne trebao bi biti poznat u ponedjeljak. Pregovori sindikata i Vlade bili su tema emisije ‘Poligraf’ Hrvatskog radija. Jedan od gostiju bio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić. koji je rekao da ponuda Vlade nije dobra.

– Ona je dobra za 2022. Ovih šest posto je hvale vrijedan pomak. Međutim, uzimamo da smo vratili razinu kupovne moći u odnosu na početak godine, ali od ovog trenutka inflacija i dalje raste. I svakim mjesecom, svaki porast inflacije, smanjuje dalje našu kupovnu moć, rekao je Ribić za Hrvatski radio.

Osim što je više puta kroz emisiju iskazao zabrinutost zbog dijela ponude koji s odnosi na rast osnovice u 2023., u ovom sindikatu nezadovoljni su i time da su u posljednjoj ponudi Vlade novi pregovori zakazani tek za rujan 2023.

– Prebacivanje iz listopada ove godine, pregovore u rujan iduće godine, znači permanentno padanje kupovne moći naših ljudi. To dalje znači odlazak ljudi iz ovog sustava, pa čak i iz zemlje, rekao je Ribić za Hrvatski radio i otkrio da će Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas donijeti odluku hoće li ponudu Vlade prihvatiti i u ponedjeljak potpisati ponudu.

Izdvojeni članak

Iz sindikata detaljno pojasnili zadnju ponudu Vlade: Što se događa ako je dio sindikata odbije?

Piletić: Vlada je znala da će dio sindikata provoditi referendum

U Poligrafu je gostovao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Vlada je, istaknuo je bila svjesna da će se provoditi referendum među članovima sindikata. U pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, podsjetimo, sudjeluje 11 sindikata. Piletić je potvrdio da su mu već sada pojedini javili da je ponuda prihvaćena.

– Takvu smo informaciju dobili od čelnika sindikata javnih službi, koji su našu posljednju ponudu od četiri posto povećanja u ovoj godini, a dva posto od 1. siječnja 2023., tada su središnja tijela donijela odluku da odbijaju i da ne idu na izjašnjavanje, znali smo da će ova sljedeća ponuda, koju je predsjednik Vlade predstavio svim čelnicima javnih i državnih sindikata ići na izjašnjavanje. To za nas nije nikakva novost. Koliko imamo informaciju, izjašnjavanje je u tijeku. Neki sindikati su već javili da je većina njihovih članova već prihvatila ponudu, a neki se još nisu izjasnili, rekao je Piletić za Hrvatski radio.

Rekao je i da su najbitniji sindikati zdravstva, školstva i policije i dodao kako državni sindikati prihvaćaju ponudu.  I dok sindikati traže da se iduće godine ranije sjedne za stol, Piletić smatra da pregovori u rujnu 2023. ne dolaze prekasno. Čitavu emisiju Poligraf HR-a možete poslušati ovdje.