Pretraga

Vlada usvojila zakon koji studentima omogućava veću zaradu: Sad ide na glasanje u Sabor

A- A+

Vlada je upravo izglasala zakonske izmjene prema kojima će studenti godišnje moći zaraditi 24.000 kuna, a da pritom njihovi skrbnici ne izgube porezne olakšice. Sada to treba izglasati i Hrvatski sabor gdje bi moglo doći do primjedbi oko visine iznosa.

kune i euri

Kune i euri
Foto: Josipa Vrankulj, bauštela.hr

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila zakonske izmjene koje će studentima omogućiti veću zaradu. Konkretno, podiže se limit porezne olakšice za studente i ostale uzdržavane članove s 15.000 na 24.000 kuna, odnosno na iznos šesterostrukog osobnog odbitka. Jedna je ovo od mjera Vlade koje je sa studentima dogovorio još bivši ministar financija Zdravko Marić.

Mnogi neće izgubiti pravo na poreznu olakšicu

To jednostavnim rječnikom znači da će roditelji studenata, odnosno osobe koje uzdržavaju članove svoje obitelji, imati pravo na poreznu olakšicu temeljem uzdržavanja sve dok uzdržavani član godišnje ne zaradi preko 24.000 kuna. Shodno tome, studenti sada imaju malo širi okvir unutar kojeg mogu zaraditi putem studentskih poslova, a da istovremeno njihovi skrbnici ne izgube poreznu olakšicu.

– Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. Ujedno, budući da je unazad nekoliko godina uočena potreba za radnicima na domaćem tržištu rada osobito u djelatnostima vezanima za turizam u vrijeme turističke sezone, kroz rad studenata privremeno i djelomično bi se riješio taj sve izraženiji problem. Većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila bi se potreba za stranom radnom snagom, stoji u obrazloženju Ministarstva financija vezano za ove zakonske izmjene.

Izdvojeni članak
SDP Hrvatska

Predlažu nove mjere za studente: Mladi iz SDP-a traže veće subvencije i izgradnju novih domova

Moglo bi biti kritika u Saboru

Zakonske izmjene poslane su na glasanje u Hrvatski sabor. S obzirom na inicijativu mladih SDP-ovaca koji su prije nekoliko dana tražili da se, među ostalim, iznos neoporezivih primitaka za studente i uzdržavane članove digne na 36.000 kuna, za očekivati je da će u saborskoj proceduri biti nekih primjedbi i kritika.

Kada ih Sabor jednom izglasa, ove zakonske izmjene stupaju na snagu. To, zaključno, znači da će se studentski primici za cijelu 2022. godinu prilikom godišnjeg obračuna poreza gledati po novim pravilima te njihovi skrbnici neće izgubiti pravo na poreznu olakšicu ako je zarada bila unutar okvira od 24.000 kuna godišnje.