Pretraga

Vodič za fakultete: Objavljene preporuke za održavanje nastave u novoj akademskoj godini

A- A+

Dugoočekivane preporuke za nastavu na visokim učilištima konačno su vani. Prema preporukama, nastava će se provoditi kontaktno, a tek u iznimnim slučajevima na daljinu. Na visokim učilištima provodit će se stroge epidemiološke mjere održavanja higijene i fizičkog distanciranja, a preporuča se i što manje pisanih ispita u korist usmenih provjera, seminara i eseja.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu konačno je objavio preporuke za nastavu na visokim učilištima. U dokumentu na devet strana detaljno objašnjavaju organizaciju nastave i ispita na visokoobrazovnim ustanovama u ovo doba pandemije.

Nastava ide kontaktno, a tek iznimno na daljinu

Izdvojeni članak

Jedan od većih studentskih centara objavio stroge mjere za domove: Zabrana boravka za nepoštivanje pravila

Visokoškolska nastava u pravilu će se izvoditi uobičajeno, na kontaktni način uz prisutnost nastavnika i studenata na visokom učilištu, odnosno u drugim ustanovama i okružjima gdje se izvodi praktična nastava. Tek će se u iznimnim slučajevima provoditi nastava na daljinu kad je to propisano studijskim programom, silabom ili nekim drugim planom uslijed epidemiološke situacije, kad i ako to bude potrebno.

Ako se ispiti budu morali pisati na daljinu, a ne u prostorima fakulteta, prepourča se izbjegavanje pisanih ispita i provjera znanja. Umjesto toga, prednost treba dati usmenim ispitima, referatima, ogledimaa, esejima i seminarskim radovima koji će biti ocijenjeni. Visokim se učilištima preporuča da prilikom evaluacije takvih radova pojačano koriste alati za provjeru vjerodostojnosti sadržaja.

Pri izradi preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije, posebna pozornost dana je mišljenju Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoja. Njihovo stajalište je da je ‘klasični’ način izvođenja nastave najbolji, odnosno optimalan za sve programe koji su akreditirani kao takvi studijski programi. Osim samoga izvođenja nastave, smatrali su iz Nacionalnog vijeća, ‘klasični’ način osigurava pretpostavke i za cjelovito formiranje mladih ljudi, studenata, u stalnoj interakciji s nastavnicima i kolegama studentima te u životu u visokoškolskoj ustanovi u kojoj se obrazuju.

Obvezno nošenje maski na faksu

Studenti, nastavnici, i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe u svim zatvorenim prostorima visokih učilišta trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos. Trebaju ih nositi pravilno, na način da maska cijelo vrijeme pokriva i nos i usta. Tek u iznimnim situacijama studenti i djelatnici neće morati nositi masku, a to se odnosi na slučajeve kada nošenje maski narušava nastavni proces. Nošenje maski osobito se preporučuje osobama koje od prije boluju od nezaraznih kardiovaskularnih, kroničnih respiratornih, malignih bolesti ili dijabetesa, jer ih ti komorbiditeti čine visokorizičnom skupinom za oboljenje od težeg oblika bolesti uzrokovane koronavirusom.

Kako bi se smanjio broj tjednih dolazaka studenata na faks, preporuka je da institucije maksimalno prilagode raspored na način da studijske grupe slušaju više predavanja u nizu.  Najviše bi trebali slušati dvije odnosno tri nastavne jedinice, uz poštovanje propisanih protuepidemijskih mjera. U tu se svrhu trebaju koristiti dostupni prostorni i vremenski kapaciteti, i treba grupirati izvođenje obvezatnih predmeta za pojedinu studijsku godinu.

Prema preporukama, svaka skupina studenata boravi u jednom prostoru. Mjesta za rad moraju biti razmaknuta tako da su studenti i nastavnici međusobno udaljeni najmanje 1,5 metara, i to svaki student uvijek na istome mjestu. Ako studenti mijenjaju mjesto za rad, ono se mora prebrisati sredstvom za dezinfekciju prije dolaska drugog studenta. Svaki student mora oprane ruke dezinficirati prije nego što pristupi mjestu za rad, odnosno prije samog ulaska u prostor.  Ovdje su iznimka visokoučilišne knjižnice gdje će se susretati studenti iz različitih skupina.

Predavanja će možda biti skraćena

Ako se epidemiološka situacija pogorša, a visokčilište ne bude u mogućnosti održati nastavu u prostranim prostorijama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a nastavnici unutar normiranoga rada ne mogu udvostručiti svoju nastavu, visoko učilište može donijeti odluku o skraćivanju nastave. Primjerice, izvorno predviđena najmanje dva sata predavanja kao jedan i pol sat predavanja za polovicu studenata upisanih na taj kolegij, a drugi jedan i pol sat predavanja za drugu polovicu studenata drugi dio toga dana ili neki drugi dan u tjednu.

Izdvojeni članak

I ovaj tehnički faks iz Zagreba nastavu će provoditi hibridno, pozivaju studente da uzmu smještaj

Visoka učilišta mogu donijeti odluku o skraćivanju trajanja nastavnog sata. Recimo, trajanje nastavnog sata se može skratiti s 45 na 40 minuta, ili blok sata s 90 na 85 ili 80 minuta. Dobiveno bi se vrijeme moglo iskoristiti na dezingekciju prostora između pojedinih nastavnih jedinica.

Još jedna preporuka je da se nastava u susjednim predavaonicama – u istom hodniku ili krilu zgrade – počinje s razmakom od po 10 minuta i da tako završava kako bi se smanjile gužve na hodnicima. Tijekom proglašene pandemije hodnici, stubišta i ulazi visokih učilišta najosjetljivija su mjesta za prijenos bolesti pa je stoga zadržavanje na njima preporučeno izbjegavati.

Za svaku visokorizičnu osobu, bio to student, nastavnik ili drugi zaposlenik visokoga učilišta, ili pak osoba koja dijeli kućanstvo s osobom iz visokorizične skupine, potrebno je pojedinačno razmotriti slučaj, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju te osigurati potrebne zaštitne mjere, uključujući i nastavu na daljinu. Pripadanje visokorizičnoj skupini dokazuje se potvrdom izabranog liječnika obiteljske medicine. U kućanstvu gdje boravi visokorizična osoba, preporučuje se primijeniti načela samoizolacije.

Cijeli dokument s  detaljnim preporukama za nastavu u nadolazećoj akademskoj godini možete vidjeti u dokumentu ispod. (Ako vam se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [286.77 KB]