Pretraga

Vraćate se učenju u knjižnici? Ove četiri stvari ne smijete zaboraviti ponijeti sa sobom

A- A+

Vrijeme ispita je tu – ljetni ispitni rok je u svojim počecima. Postoje tri ispitna roka u godini i teško je reći koji je najteži. Jesenski je izazovan zato što kome se da učiti po ljeti?, zimski je izazovan zato što je potrebno ostvariti pravo upisa na kolegije iz ljetnog semestra, a ljetni je težak zato što ste na rubu snaga.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica; foto: srednja.hr

Na kraju akademske godine je teško disati, a kamoli razmišljati. Pogotovo kada ste godinu proveli pred kompjuterima, bez imalo (ili minimalno) pozitivnih strana studiranja, kojih inače zaista ima puno. I sada, kada ste na rubu snaga, kada ste jedva dočekali posljednje predavanje…čekaju vas ispiti.

Potrebno je skupiti svu životnu snagu kako biste uopće se ustali iz kreveta, a kamoli da biste pripremali ispite. Naravno, kao i uvijek, one teške stvari su vam ostale za ispit – vjerojatno se nisu niti mogli kolokvirati. Voljeli biste biti bijesni, ali ustvari ni ne možete zato što ste preumorni za to, teško nalazite motivaciju za bilo što.

U vrijeme kada ste po cijele dane doma, teško je zamisliti da ćete sada u tom istom ambijentu napraviti i nešto produktivno. Na svu sreću, epidemiološka situacija se u posljednje vrijeme popravlja, pa je moguće učiti i negdje drugdje – vraćamo se u knjižnice. Sjećate li se uopće kako to izgleda i što vam sve treba?

Izdvojeni članak

Nedostaje vam osuda ljudi iz knjižnice kada skrolate umjesto da učite? Focus Room je idealna stvar za vas

Voda

Kakvo bi to učenje bilo, a da ne ponesete bočicu vode sa sobom? Super je stvar ta što ćete imati iz čega piti vodu pa nećete dehidrirati, ali ustvari, postoji jedna bitnija stvar – imat ćete se razloga ustati, prošetati i napraviti kratku pauzu. Zašto? Sve kako biste napunili bocu vode. I otišli na wc, budimo realni.

Ovisno o tome koji ste tip osobe, imat ćete plastičnu bocu koju ste kupili sada u dućanu netom prije odlaska u knjižnicu, ili ćete imati jednu bocu koju ste nekada davno kupili, pa ju sada uvijek nosite sa sobom. Jasno je da će vas u knjižnici apsolutno svi osuđivati ako se pojavite s plastičnom bocom.

Osobna higijena

Teško je za zamisliti da je potrebno nositi stvari za osobnu higijenu u knjižnicu, ali apsolutno je. Kao prvo, nemojte ni pomišljati da ćete otići učiti u knjižnicu, a da niste ponijeli papirnate maramice. I inače nije u redu računati na to da ćete se već nekako snaći, a kamoli sada u vrijeme pandemije kada se sjedi na velikim udaljenostima.

Osim maramica, potrebno je imati i sve one ostale stvari koje bi vas potencijalno mogle ometati u učenju, ali i sve ostale u knjižnici. Recimo, ako vam curi nos, pobrinite se da imate dovoljno količinu maramica, ali isto tako i ako imate nešto što vam pomaže protiv šmrcanja…ponesite to. I kada morate ispuhati nos, možda da odete na wc?

Laptop

Knjižnica je mjesto gdje bi se u teoriji trebalo nalaziti baš sve što vam treba da biste mogli učiti, ali ako se pojavite bez laptopa, velike su šanse da će vam nešto zafaliti. Možda će biti u pitanju neka poruka ili mail u kojem se nalazi ono nešto bez čega sada ne možete, a nećete to moći riješiti putem mobitela.

I da, zato je bitno da kad kupujete laptop, da se pripremite na to da ćete ga morati često nositi – tu se isplati uložiti u laptop da ne bude pretežak te da bude kompaktnih dimenzija. Ako imate neku drugu opciju osim laptopa, i to je dobra ideja. U svakom slučaju, ponesite si i punjače. Nikad ne znate koliko dugo ćete ostati u knjižnici.

Slušalice

Možda i najbitnija stvar jest da ponesete slušalice sa sobom. Sad, bilo bi kontraproduktivno doći u knjižnicu učiti i onda većinu vremena provesti slušajući glazbu (ako vas to ometa) ili gledajući videe (koji vas sasvim sigurno ometaju). Ali, kada je vrijeme za pauzu, naravno da želite pogledati što se novo događa u virtualnom svijetu. I ne, nije prihvatljivo gledati storije na glas s upaljenim zvukom.

Plus, velika su šanse da će vam zatrebati slušalice i u svrhu učenja – tko kaže da je nemoguć scenarij u kojem morate nešto potražiti na YouTubeu i onda samim time, morate i poslušati sadržaj videa? Jednostavno, bez slušalice se ne ide nigdje. Pogotovo ne u tramvaj, pa da morate recimo slušati druge ljude? Možda se i uključiti u razgovor s njima?! Samo ponesite slušalice!