Pretraga

Vratite se u neka bolja vremena: Ovo je recept za bečki odrezak poput onog iz menze

A- A+

Studentski život nije isti bez redovnih odlazaka u menzu. Bez još puno toga ustvari, no odlasci u menzu su stvarno baza bez koje se ne može. Ili se barem nije moglo dok nije počela ova pandemija i svima nam pokazala da možemo bez puno toga. Koliko nam se sviđa ovakav način života, to je pak drugi par rukava. Kakav je to život bez menze?

Postoji nekoliko vrsta studenata, a između ostalog i oni koji studiraju samo kako bi imali studentska prava. Između ostalog, to znači i pravo odlaska u menzu. To čarobno mjesto gdje za manje od sedam kuna možete dobiti cijeli obrok je nekima motivacija za polaganje ispita (18 ECTS-a godišnje), a većini svijetla točka u danu. Pogotovo u vrijeme ispitnih rokova.

Studentski život skoro pa uvijek prati besparica – toliko da čak više ni nemate strah od trošenja, zato što ste se našli u svakakvim situacijama i uvijek ste nekako preživjeli. Možda je bilo nekoliko neugodnih poziva doma i možda ste se morali naslušati opaski, no preživjeli ste. I velik dio zašto ste preživjeli jest upravo zbog menze.

Iako je taj financijski dio vrlo bitan kod menze, nije najbitniji. Studenti jednostavno vole ići u menzu – to je mjesto druženja, upoznavanja, ali i zaista fine hrane. Menze su često na udaru kritika (neke s pravom), no zaista je istina da postoji puno mjesta gdje se možete pošteno najesti i uživati u hrani.

Izdvojeni članak

Kreće probni projekt u menzama: Umjesto x-icom, studenti hranu plaćaju putem aplikacije

Sve ovisi i o tome što jedete. Kada bismo morali izdvojiti jedno jelo kao zaštitni znak menze, onda bi to svakako bio bečki odrezak s pommes fritesom. Da, znamo da je to također omiljeno jelo djece, no je li to bitno? Nije. Bitno je to da je velik dio studenata ove godine u potpunosti zakinut za odlaske u menzu.

Dok se dio studenata vratio u mjesto studiranja, postoje i oni koji su ostali doma. Njima posvećujemo ovaj tekst, odnosno sljedeći recept. Tako je, odlučili smo donijeti dašak menze u vaše domove – donosimo recept za savršeni bečki odrezak. Nismo uspjeli dobiti recept kojim se točno koriste u menzama, no vjerujemo da će ovaj s portala The Spruce Eats biti dovoljan da vas podsjeti na neka sretnija vremena.

Sastojci:

150 g telećih odrezaka

35 g brašna

žličica soli

2 jaja

50 g krušnih mrvica

ulje za pečenje

Priprema:

Prije svega, pripremite sastojke. Jaja istucite, a brašno i krušne mrvice pripremite u posude u koje će vam stati i meso. Ulje stavite u posudu u kojoj ćete pripremati meso. Kad ste to napravili, krenite sa samim kuhanjem!

Za početak, istucite meso. Nemojte pretjerati, no pripremite ga tako da je debljine oko pola centimetara. Za lakše čišćenje nakon, meso možete prekriti s prozirnom folijom te ga tako istući.

Sljedeći korak jest taj d, stavite posudu s uljem na vatru, da bi se ulje stiglo ugrijati. Nakon toga krenite na meso. Morate ga natopiti u brašnu, jajima i krušnim mrvicama – točno tim redoslijedom. Nemojte brzati, već pričekajte da meso malo upije te sastojke. Za ekstra hrskavost, budite ekstra pažljivi s krušnim mrvicama i nemojte ih ‘pritiskati’ na meso. Kada ste završili s time, ostaje vam ih još samo staviti u ulje!

Na kraju, stavite jednu po jednu šniclu u ulje, i nemojte dugo čekati za okretanje. Dovoljno je da meso poprimi onu zlatnu boju, za što će vam vjerojatno biti dovoljno dvije do tri minute po strani. Za potpuni menza ugođaj, nemojte se truditi upiti previše ulja s maramicama (kao što često rade ljudi doma). Neki čak stave i malo limunovog soka prije serviranja, no kad ste to vidjeli u menzi? Jednostavno uživajte u svom jelu – dobar tek!