Pretraga

Hrvatski studiji dali 100.000 eura za sudski proces koji je paralelno vodilo i plaćalo Sveučilište

Situacija na Hrvatskim studijima ne jenjava. Kako doznajemo, Mario Grčević na sjednici Fakultetskog vijeća pokušao je tražiti suglasnost za otkazivanje ugovora odvjetniku Konforti, a zapravo je ugovor već raskinuo ranije. No, sve spise ipak ponovno mora vratiti odvjetniku jer je sud opet odlučio da ne može biti privremeni dekan. Na sjednici trebalo se raspravljati i o izborima za dekana, ali do toga nije došlo jer uopće nije izglasan dnevni red pa je sjednica prekinuta. Stjepan Ćosić pak je svim članovima Fakultetskog vijeća poslao dokumentaciju oko spora s DHMZ-om u kojoj se otkriva da su Hrvatski studiji, pod palicom bivšeg savjetnika dekana Petra Marija Radelja, trebali platiti gotovo 100.000 eura jer su vodili identičnu odvojenu tužbu kao i Sveučilište u Zagrebu.

grčević radelj lakušić

S lijeva na desno: rektor Stjepan Lakušić, Mario Grčević, Petar Marija Radelj | foto: srednja.hr, Hrvatski studiji, Dubrovačka biskupija

Nakon što je sud ponovno odlučio da Mario Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija, svoj je dekanski ured sukladno sudskom registru trebao predati svom prethodniku Stjepanu Ćosiću. To je odbio učiniti, ali je protivno propisima sazvao sjednicu Fakultetskog vijeća 4. ožujka.

Ćosić uvjerava članove Fakultetskog vijeća da ih Grčević dovodi u zabludu oko otkazivanja suradnje s odvjetnikom

Na njoj se trebalo raspravljati o pokretanju postupka izbora dekana i odustajanju od Ugovora o pružanju odvjetničkih usluga. Ćosić je Grčeviću poslao dokumentaciju oko odvjetničkih usluga koju treba uvrstiti za sjednicu, što je Grčević prema tvrdnjama Ćosića napravio tek polovično. Zbog toga je Ćosić prije sjednice detaljnu dokumentaciju poslao svim članovima Fakultetskog vijeća, što je rezultiralo time da na sjednici nije izglasan dnevni red pa je ona i prekinuta.

Naime, u mailu u čijem smo posjedu Ćosić članove Fakultetskog vijeća upozorava da ih je Grčević želio dovesti u zabludu oko Ugovora o pružanju odvjetničkih usluga s Tomislavom Konfortom. U dokumentaciji koju je poslao doznaje se da je Grčević raskinuo ugovor o pružanju odvjetničkih usluga s odvjetnikom i prije nego što je za to tražio suglasnost Fakultetskog vijeća. Dokumenti koje je poslao Ćosić članovima Fakultetskog vijeća detaljno opisuju spor Hrvatskih studija i Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Naime, početkom 2023. savjetnik dekana na Hrvatskim studijima Petar Marija Radelj dobio je izvanredni otkaz jer je svoje nadređene navodno doveo u zabludu. Nije ih obavijestio da su Hrvatski studiji i Sveučilište u Zagrebu nepotrebno vodili paralelne tužbe protiv DHMZ-a oko tri zgrade na Kampusu Borongaj. One su bili namijenjene za rušenje kako bi DHMZ tamo dobio svoju središnju zgradu, ali to je zasmetalo bivšem rektoru Damiru Borasu, odnosno Sveučilištu u Zagrebu kao i samim Hrvatskim studijima pa su krenule tužbe. Repovi te priče i sudski procesi još se uvijek vuku.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Kaos na Hrvatskim studijima: Grčević ne želi predati dekanski ured, Vlatka Vukelić najavila tužbe

Radelj zatajio dvostruki spor, ponizio odvjetnika pa dobio izvanredni otkaz

Od 2020. do 2022. godine Hrvatske je studije zastupalo Odvjetničko društvo Mihočević i Bajs. Početkom studenog 2022. Ćosić kao privremeni dekan otkazao im je Ugovor o pružanju pravnih usluga. Ćosić je od odvjetničkog društva tražio vraćanje sve dokumentacije koja se odnosi na poslove pravnog savjetovanja izuzev spora s DHMZ-om. Naime, Hrvatski studiji i Sveučilište dogovorili su se da će ovo odvjetničko društvo zadržati kao punomoćnike u tom slučaju.

Ćosić je kao privremeni dekan pisao i rektoru Lakušiću te molio za mogućnost da se spor riješi izvansudskom nagodbom. Hrvatski studiji potom započinju suradnju s odvjetničkim uredom Tomislava Konforte. Kada je dobio spise, Konforta je 16. prosinca 2022. obavijestio Ćosića da su u slučaju samo Hrvatski studiji tužitelji, a ne i Sveučilište, te da su u predmetu uočene okolnosti koje mogu biti od značajnog utjecaja za financijske obveze Hrvatskih studija.

Nadalje, Konforta je pisao da su Hrvatski studiji kao vrijednost predmeta spora naznačili iznos od sedam milijuna i 586 tisuća kuna. No, Konforta je istaknuo da nije mogao utvrditi na temelju kojih parametara je utvrđena ta vrijednost. Zbog toga Ćosiću piše da ako smatra da je vrijednost previsoka, predlaže prikupiti informacije kako je došlo do određenja te vrijednosti. Mogućnosti su da je tadašnji dekan Ivo Džinić naložio da je to vrijednost, ili je on u dogovoru s punomoćnikom Radeljom dao suglasnost na taj iznos ili je Radelj to samostalno odlučio. Pita se i je li savjetnik dekana Radelj obavijestio tadašnjeg dekana Džinića o vrijednosti spora i je li o tome izvijestio privremenog dekana Ćosića. Ćosić je potom Radelja mailom tražio očitovanje na pitanja odvjetnika Konforte jer je to važno zbog financijskih rizika.

Radelj se očitovao u prosincu 2022., no Konforta je Ćosiću poslao dopis u kojem piše da je Radelj u svom dopisu iznio neistinite činjenice koje štete njegovom ugledu i časti čime je počinio kazneno djelo klevete. Istaknuo je da ga je i uvrijedio pa je od Radelja tražio ispriku. Ako do isprike ne dođe, Konforta je najavio sudske postupke zbog klevete i uvrede te da će o svemu obavijestiti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sveučilište. Početkom siječnja 2023., kako smo pisali, Radelj dobiva izvanredni otkaz zbog navodnog nanošenja veće materijalne štete i dovođenje poslodavca u zabludu. Sve zbog zataje informacije da su Hrvatski studiji i Sveučilište nepotrebno vodili paralelne sporove protiv DHMZ-a oko zgrada na Kampusu Borongaj.

Izdvojeni članak
mario grčević hrvatski studiji (2)

Hrvatski studiji Grčevića na svojim stranicama nazvali dekanom, a ne bi smio biti ni privremeni dekan

Ćosić o svemu obavještava USKOK, od odvjetničkog društva traži povrat 37.000 eura

Ćosić je potom u siječnju 2023. tražio mišljenje rektora. Obavijestio ga je o izvanrednom otkazu Radelja jer nije bilo svrhe pokretati drugi istovjetni parnični postupak protiv DHMZ-a ako već tužbu ima Sveučilište. Tako je u zabludu doveo tadašnjeg dekana i kasnije privremenog dekana Ćosića koji je isto odobrio plaćanje dijela odvjetničkih usluga, a dio je plaćen bez njegova znanja. Do tada su Hrvatski studiji platili odvjetničke usluge u vrijednosti od 283.770 kuna. Ćosić piše rektoru da će bez obzira na ishod parnica doći do nastanka štete dvostrukog plaćanja istovjetnih troškova, a da su svi sudionici korisnici državnog proračuna.

Kako bi se sanirala šteta Ćosić je rekao da će od odvjetničkog društva Mihočević i Bajs zatražiti vraćanje uplaćenih novčanih sredstava. Istaknuo je i da je Radelj nakon otkaza započeo niz aktivnosti u pokušaju otklanjanja odgovornosti za počinjene povrede. Rektora je pitao jesu li se u slučaju stekli uvjeti za obavještavanje USKOK-u.

Ćosić potom doista obavještava USKOK o situaciji s Radeljom te im je predložio da ako slučaj ne spada pod njihovu nadležnost to upute državnom odvjetništvu. Ćosić od odvjetničkog društva Mihočević i Bajs u siječnju 2023. traži povrat iznosa od 37.662 eura jer su za Hrvatske studije i Sveučilište podnijeli istovjetnu tužbu. Ako to ne naprave, Ćosić im piše da će pokrenuti pravne postupke, a pozvao ih je u dobroj vjeri da otklone pravne posljedice postupka.

Izdvojeni članak
mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Više nema odgađanja: Hrvatski studiji ovog mjeseca idu na ocjenjivanje, evo što to znači

Odvjetnici odbijaju vratiti novac, šteta narasla na gotovo 100.000 eura, Ćosić se nada da će rektorov autoritet pomoći

Ćosić u veljači 2023. obavještava rektora da je presuda donesena te da je tužba Hrvatskih studija protiv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te DHMZ-a odbijena i da Hrvatski studiji moraju platiti troškove od 25.369 eura. Kako su bivši odvjetnici za postupak Hrvatskim studijima ispostavili četiri računa od 68.986 eura, ukupni troškovi postupka za Hrvatske studije su 94.356 eura. Ćosić je rektoru napomenuo i kako Sveučilište ima istu parnicu pa da je razumno očekivati isti ishod i za njih.

Napomenuo mu je i da je odvjetničko društvo odbilo povratiti uplaćene iznose. Protiv presude uložili su žalbu i održali sastanak s DHMZ-om u cilju postizanja nagodbe kako bi se troškovi otklonili ili umanjili. Interes Hrvatskih studija, istaknuo je Ćosić, jest da mu se namiri šteta nastala nepripadnim plaćanjem troškova odvjetnika za identične usluge koje su zaračunate i Sveučilištu. Rektora moli da se uključi u rješavanje prijepora te da svojim autoritetom posreduje u razrješenju.

Ćosić ponovno obavještava USKOK o situaciji u svibnju 2023. Napomenuo im je da su im odvjetnici prouzročili enormno visoke i nepotrebne troškove. Naglasio je i da je odvjetničko društvo u siječnju 2022. pokrenulo parnični postupak protiv DHMZ-a za Sveučilište, a u travnju isto i za Hrvatske studije. Spomenuo je da su pritom odvjetnici za oba spora odredili neprimjerenu visoku vrijednost od 7,5 milijuna kuna. Naveo je da su nanijeli štetu Sveučilištu i Hrvatskim studijima uz pomoć tadašnjeg savjetnika Radelja.

Izdvojeni članak

Saga se nastavlja: Sud prihvatio žalbu MZO-a, Grčević ipak ne može biti na čelu Hrvatskih studija

Grčević htio otkazati suradnju s odvjetnikom kada nije bio upisan u sudski registar, tvrdio da je kraj suradnje nalog Sveučilišta

Ćosić USKOK-u piše i da nije jasna uloga tadašnjeg dekana Džinića. Napomenuo je da se prvo usmeno izjasnio kako nema saznanja o parnicama jer ih je organizirao Radelj. No, da je u dopisu od 2. veljače 2023. istaknuo kako je bilo nužno da Hrvatski studiji pokrenu vlastitu tužbu zbog isteka mandata rektora Borasa i neizvjesnosti kako će se novi rektor i uprava postaviti prema toj tužbi.

U međuvremenu na Hrvatskim studijima rektor Lakušić i Senat Sveučilišta u Zagrebu za privremenog dekana postavljaju Grčevića, što je izazvalo cijelu sudsku sagu oko toga može li biti na toj poziciji. Grčević je tražio u studenom 2023. otkaz ugovora o pružanju odvjetničkih usluga od Konforte, no on mu je kazao da to ne može učiniti jer tada nije bio upisan u sudski registar. Naime, sud mu je zabranio da bude privremeni dekan. Kako je Grčević nakratko početkom 2024. godine bio upisan kao privremeni dekan, tada ga je Konforta obavijestio da ima zakonsku ovlast otkazati ugovor. No, napomenuo mu je i da se očituje jer je Grčević tvrdio da namjera za raskid suradnje nije izraz njegove volje već nalog osoba sa Sveučilišta.

Konforta 15. siječnja 2024. obavještava Grčevića o primopredaji spisa Hrvatskih studija. No, Grčević osporava račun odvjetnika za prosinac 2023. Konforta je molio Grčevića da se taj račun podmiri jer je ugovor otkazan nakon što je Grčević upisan u sudski registar, u siječnju, a ne kada je to tražio u studenom. Tada u sudskom registru, naime, Grčević nije bio pravni zastupnik Hrvatskih studija. Grčević tu nije stao. Konforta mu je odgovorio početkom veljače da ispuni zakonsku obvezu te da plati račun za prosinac, a poslao mu je i račun za siječanj. U dobroj ga je vjeri pozvao da svoje postupanje hitno uskladi s pozitivnim propisima jer se šteta iz takvih radnji rapidno umnožava. Napomenuo mu je da su opisana postupanja privukla pažnju i izazvala zabrinutost Sveučilišta i drugih tijela te da se od dekana ugledne ustanove očekuje bezuvjetno pridržavanje pozitivnih propisa RH. Kako je Grčeviću sud ponovno zabranio da bude privremeni dekan, prošlog tjedna iz ureda odvjetnika Konforte pristigao mu je mail da hitno mora vratiti sve spise predmeta koji su njegovim predstavnicima dane 30. siječnja, kada je nakratko bio upisan u sudski registar.

Što će se dalje događati na Hrvatskim studijima s obzirom na to da je i pretendentica za dekanicu Vlatka Vukelić najavila tužbe, pitali smo prošlog petka na izjavama za medije rektora Stjepana Lakušića. Na naše pitanje o primopredaji dekanskog ureda na relaciji Grčević – Ćosić, kazao je da ne zna o čemu govorimo te da su sve pravne radnje napravljene korektno. Ustvrdio je i da neki sudski procesi nisu završili te da ako nešto nije završeno, to je onako kako on kaže. Naša pitanja o Hrvatskim studijima, dodao je, vratila su ga u prošlost.

kronologija hrvatski studiji

Kronologija Hrvatski studiji

Dopuna tekstu 28. 3. 2024. u 15:15 sati

Petar Marija Radelj uputio je portalu srednja.hr zahtjev za ispravak netočnih navoda u ovome članku, naslova ‘Hrvatski studiji dali 100.000 eura za sudski proces koji je paralelno vodilo i plaćalo Sveučilište’, koji je objavljen 24. ožujka 2024. godine. Njegov ispravak možete pročitati ovdje.