Pretraga

Zakon kojim se omogućuje veća zarada studentima u Saboru: Neki traže veći iznos, evo koliki

Hoće li studenti moći zaraditi 24.000 ili 36.000 kuna godišnje prije no što roditelji izgube pravo na poreznu olakšicu? Još se ne zna. Zakona je još uvijek u saborskoj proceduri. Vlada predlaže niži iznos, oporba, ujedinjeno, tvrdi da je to korak u pravom smjeru, no premalen. Traže povećanje limita za poreznu olakšicu i povrh toga povećanje mjesečnog osobnog odbitka na 5.000 kuna.

student servis

Studentski centar u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Nakon što ih je Vlada usvojila, izmjene Zakona o porezu na dohodak u četvrtak su ušle u prvi stupanj saborske procedure – prvo čitanje. Radi se o izmjenama koje će studentima, i drugim uzdržavanim članovima, omogućiti da zarade do 24.000 kuna godišnje, u odnosu na dosadašnjih 15.000 kuna, a da pritom njihovi uzdržavatelji – roditelji ili skrbnici – ne izgube pravo na poreznu olakšicu.

Istovremeno, kako studenti imaju vlastiti mjesečni odbitak, moći će zaraditi do 72.000 kuna godišnje prije no što i sami postanu porezni obveznici, plaćajući porez za onaj dio novca koji bi premašio taj iznos. Dio je to obećanja koje je studentima dao još bivši ministar financija Zdravko Marić, a koje će se odnositi retroaktivno na cijelu 2022. godinu.

Izdvojeni članak
SDP Hrvatska

Predlažu nove mjere za studente: Mladi iz SDP-a traže veće subvencije i izgradnju novih domova

Oporba želi veće porezne limite

Iako Vlada ide u dobrom smjeru s povećanjem, s obzirom na inflaciju i višegodišnji rast minimalne studentske satnice, nekoliko je saborskih zastupnika, sa svih strana političkog spektra, među ostalim kritikama istaknulo da ovo nisu dovoljna povećanja.

Konkretno, istaknuli su da je prag siromaštva u Hrvatskoj 36.000 kuna, dok će studenti, bez da njihovi roditelji budu kažnjeni sa skidanjem porezne olakšice, moći zaraditi tek 24.000 kuna, ako se ove izmjene Zakona o porezu na dohodak u konačnici i donesu prema zamisli Ministarstva financija i Vlade Republike Hrvatske.

Neki od njih (implicitno) su tražili da se iznos poveća na 36.000 kuna. Osim toga, nekoliko je zastupnika, isticalo i važnost da se iznos mjesečnog osobnog odbitka, zbog sve veće inflacije, porasta cijena i krize, podigne na 5.000 kuna.

Čeka nas drugo čitanje i amandmani

Prvo čitanje prošlo, a ususret drugom čitanju neki od saborskih zastupnika najavili su nam da neće odustati od svojih prijedloga. Jedna od njih je i SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac. Za drugo čitanje s kolegama će pripremiti i amandman, kazala nam je, kojim će se tražiti, među ostalim, i povećanje limita za poreznu olakšicu na 36.000 kuna godišnje.

Ovo nije potez koji nas čudi, budući da je upravo Forum mladih SDP-a i njihov predsjednik Lovro Lukavečki prošlog mjeseca tražio upravo to. Nakon što je Vlada donijela svoje mjere, mladi su socijaldemokrati tražili da se neke od tih mjera pojačaju. Uz subvenciju za one koji ne upadnu u studentski dom i izgradnju novih domova, tražili su i povećanje limita za poreznu olakšicu na 36.000 kuna, o čemu više možete pročitati ovdje.

Zakon još nije stupio na snagu, a s obzirom na broj kritika, još se ne zna hoće li limiti za poreznu olakšicu i osobni odbitak ostati kakvima ih Vlada, odnosno Ministarstvo financija predlaže. Nakon rasprave u drugom čitanju, koje tek mora uslijediti, i pristiglih amandmana, dogodit će se jedna od dvije stvari. Treće čitanje, što je daleko rjeđa situacija, ili pak glasanje o amandmanima popraćeno glasanjem konačnog zakonskog prijedloga.

Cijelu saborsku raspravu i prvo čitanje izmjena Zakona o porezu na dohodak pogledajte u videu ispod.